Oliver Twist er tilbake i byen!

Det går veldig fint an å gjøre ting omatt, spesielt når man gjør ting slik som Juleselskapet gjør det!

Musikalen Oliver i Fredrikshalds Teater er en fryd for øye, øre og sjel. Nok en gang beveger og engasjerer Juleselskapet med sin førjulsoppoppsetning i teateret. Hele ensemblet leverer, helt fra minstemann på seks til eldstemann på nær søtti!

Lars Skovrand debuterer som hovedrolleinnehaver på årets oppsetning av Oliver; en jobb han gjør med glans. Siden fjorårets rottekongeassistentrolle har Lars virkelig satt sjøbein som skuespiller, og synger så vakkert, så vakkert med sin lyse og klare gutterøst.

Lars Skovrand.

Når Lars sitter på sengekanten i begravelsesbyrået og synger sin såre alenesang, røsker han kraftig i min allerede hårdt prøvede morssjel.

Emil Tennø Rübberdt, som skal spille Oliver i morgendagens oppsetning, viser også alle tegn til at han fint vil fikse rollen som Oliver i kommende forestillinger. Hans tilstedeværelse merkes nemlig også godt på scenen!

Dodger, Oliver og Fagin-gutta. Til høyre i brun bukse og sort hatt ses Emil!

Alle barna er forresten strålende på scenen. Åpningsnummeret Mat, herlige mat, med alle barnehjemsbarna på scenen, åpner festen med et brak. I militær takt marsjerer ungene rundt sitt stusselige middagsbord og gjør sine fine, koreografiske krumspring. Vanvittig flotte scenebilder!

Flotte scenebilder!

Scenebildene er for øvrig en glede å beskue hele veien, spesielt i numrene der det er mange barn som danser rundt på scenen. Koreografien er nemlig essensiell i denne oppsetningen. Det ene storslagne nummeret følger det andre. Den enkle, men visuelt flotte koreografien, forteller sin del av handlingen, og er med å hever forestillingen et ekstra knepp. Applaus for koreograf Sara Stang Møller!

Ompapah, så flott ned koreografi og sang i skjønn forening!

Foruten Lars’ og Emils tilstedeværelse, er det er flere tilstedeværelser som merkes godt i teateret denne premierekvelden. Frank Skovrand for eksempel, er utmerket som vemlingen Bill Sikes. Frank overbeviser i så stor grad som skurk at når han (spoiler alert!) blir skutt ned fra et hustak på slutten av stykket, er det en liten gutt på seteraden foran meg som spontant utbryter; DER JA!

Og hva med Geir Andersens Herr Bumble? En smått ufyselig kar han også, Geir er ganske så god til å være slesk på scenen. Han vekker megen latter hos de voksne i publikummet når han elger seg innpå Fru Skrulle (Tonje Hannestad), som for øvrig alltid er en fryd å se på scenen.

Herr B blir lang i øya når frøkna snur bakenden til. Disse to kan forresten synge ganske fint også. Til informasjon.

Nevnes bør også Jonathan Mellegård Andersen, som spilte Oliver i Juleselskapets forrige oppsetning av musikalen. Gutten har vokst, stemmen har vokst, og i år fylte han rollen som Dodger med bravur! Selvsikker og treffsikker både når det gjelder vokal og koreografi, rett og slett en glede å se på scenen!

Og hatten av i n’te potens for Liv Renate Elnes Hovengen og hennes stemmeprakt! Når Liv Renate merker at myggen svikter henne, gir hun alt, og taket løfter seg i teateret til tross for manglende elektronisk assistanse. Og dét foran et timanns orkester. Jøje meg.

Jonathan Mellegård Andersen er en finfin Dodger.
Liv Renate løfter taket på teateret foran fullt orkester, uten mikrofon. En vokal bragd, vil jeg si.
Ketil Ravnengs stemmeprakt er jammen ikke til å kimse av, den heller.

Det er mange (bare) dyktige voksne på scenen, alle gjør sine roller med selvsikker kyndighet, og fyller inn scenebildet så det blir fargelagt i alle tenkelige farger. Når de voksne rolleinnehaverne samles på scenen til avslutningen av Kom og kjøp er gåsehuden komplett! Her er det mange sterke vokalprestasjoner, og sammen utgjør disse folka et praktfullt blandakor.

Ompapa, ompapa, nok et sterkt sangnummer.

Kostymene består av Merethe Brækkes flotte kreasjoner fra forrige oppsetning – med justeringer, tilpasninger og nye antrekk skapt av årets kostymeansvarlig: Mariette Mellegård. Det er ikke småtteri å skulle ha orden og overoppsyn med kostymer, sko, hatter og parykker til hele hurven, og det er så gjennomført og flott!

Fine kostymer.

Som på forrige Oliver-oppsetning er Fredrikshalds Teater strippa helt ned til undertøyet. Teaterets nedslitte og nakne bjelkelag utgjør et flott lerret for JDM Lysdesigns stemningssettende lyssetting og kreative projiseringer på bakveggen. Dette utgjør hovedbolken av kulissebildet, foruten noen trekasser og bord som ensemblet flytter hit og dit.

Enkle kulisser og effektive projiseringer.

Levende musikk er en viktig del av ramma for denne forestillingen, det gjør seg virkelig med levende lydspor! Musikalsk leder Bjørn Ingvaldsen styrer orkesteret bak scenen med kyndig hånd, musikerne legger seg lunt rundt skuespillerne på scenen og loser dem gjennom forestillingen.

Til tross for noen tekniske utfordringer underveis, overbeviser Juleselskapet som ensemble i kveld. Skuespillerne går ufortrødent videre og leverer pakka uansett. Nydelig levert folkens. Amatørteater my ass!

Musikalen Oliver spilles i teateret lørdag og søndag denne helgen, samt onsdag, fredag og lørdag neste uke.

Alle foto: Veronica van Groningen.

Billetter finner du her. 


I rollene:

Oliver: Lars Skovrand ( Emil Tennø Rübberdt spiller Oliver i morgen)

Bill Sikes: Frank Skovrand

Fru Skrulle: Tonje Hannestad

Nancy: Liv Renate Elnes Hovengen

Fru Himmelseng: Mona Bromander

Fagin: Ketil Ravneng

Beth: Veronica Bålerud Mittet

Herr Brun: Lars Hammer

Herr Surbær: Johnny Nilsen

Fru Surbær: Hilde Bateman

Agnes m.m: Catharina Heide Amundsen

Noah: Asbjørn Halvorsen

Charlotte: Hedda Holtan

Gamle Sally: Siv Stang

Dr. Gråhår/politimann: Magne Skibsted Jensen

Herr Bumble: Geir Andersen

Dodger: Jonathan Mellegård Andersen

Gro Janet Haug Mo

Kristin Harbo

Adele Helland

Dina Elise Mo

Birgit Elnes


Andre roller: 

Regi: Geir Andersen

Lys: JDM Lysdesign

Musikalsk leder: Bjørn Ingvaldsen

Koreografi: Sara Stang Møller

Rekvisitter: Trude Landsverk

Kostymer: Merethe Brække

Kostymeansvarlig: Mariette Mellegård

Lyd: Christopher Lexander

Lyd: Christopher Mellegård Andersen

Produsent: Catharina Heide Amundsen

Leder: Veronica Mittet

 


Musikere:

Bjørn Ingvaldsen

Espen Waleur

Espen Holtan

Jon Petter Lindberg

Arild Elnes

Elin Karlsen

Svein Albert Halvorsen

Lars Magnus Andersen

Svein Tore Pedersen

Roar Stenbakken

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer