Olai og Lars Henning har lest 278 bøker i sommer!

Årets Sommerles-kampanje ved Halden bibliotek har sprengt alle rekorder. I skrivende stund har haldenbarna lest over ti tusen bøker i løpet av sommeren!

Over 850 haldenbarn har deltatt i årets Sommerles-kampanje ved Halden bibliotek. Det er ny rekord! Jeg møter to av deltagerne i konkurransen på Halden bibliotek på tampen av sommeren. Superleserne Lars Henning og Olai har til sammen lest nesten 280 bøker i sommer!

Hvordan fungerer Sommerles-konkurransen?

-Når man har lest en bok går man inn på nettet og registrerer boka på Sommerles-nettsiden, forteller Lars Henning. Der skal man registrere hvilken bok man har lest, hvor mange sider den har og hva man synes om boken.

Boksluker Lars Henning har lest over 230 bøker i sommer. Det blir noen tusen sider det. Jo mer man leser, jo høyere level oppnår man på nettsiden. Når barna har kommet opp til nye levels vanker det premier, de ligger på biblioteket og venter på de flittige leserne. Silikonarmbånd. Gymbag. Nøkkelringer. På level 40 får man et lodd og kan være med i trekningen om en trådløs høytaler! Men man får ikke bare premier, man får troféer også, på Sommerlesnettsiden.

Er det litt som et dataspill?

-Ja, på en måte, sier Lars Henning. For eksempel får man et trofé når man har lest 48 bøker.

-Og så får man trofé for å lese engelske bøker også, forteller superleser Olai.

Olai har lest hele 64 bøker i løpet av sommeren. Gutta i trehuset har vært en favoritt, Olai har lest alle bøkene i serien utenom den siste.

I tillegg til å lese bøker hjemme og registrere dem kan man også sanke poeng for å lese Sommerles-historien på nettsiden. Hver mandag kommer det et nytt kapittel i historien. I tillegg kan man få flere poeng hvis man går til biblioteket og får ukas kodeord. Smart, eller hva?

Olai og Lars Henning ble fort hekta på konkurransen. For at de skulle rekke å lese nok bøker i sommer måtte de ta med seg bøker på ferie. Og det gjorde de.

-Jeg tok med meg Harry Potter og de vises stein på ferie, forteller Olai.

Høytlesning teller også. Hjemme hos Lars Henning er det høytlesning på kveldene, i tillegg til at han leser selv.

Er det sånn at helst vil ligge lenge og lese på kvelden da, for å komme videre i konkurransen?

-Ja. Mamma kommer ofte ganske tidlig inn og sier jeg må skru av lyset. Da spør jeg om jeg kan få lese ferdig kapittelet.

Og da sier hun ja?

-Ja, det bruker å gå greit.

I tillegg til å registrere hvor mange bøker og sider man har lest kan barna bedømme bøkene de har lest. De kan gi bøkene stjerner, og skrive en liten omtale hvis de har lyst.

-Jeg har anbefalt Gutta i Trehuset, forteller Olai.

-Jeg har anbefalt noen grøssebøker, forteller Lars Henning, jeg har lest mange bøker i en bokserie som kalles Marg og Bein. Jeg synes de er bra.

Lars Henning og Olai foran monteret med Sommerles-premier.

Lørdag 31. august avsluttes Sommerles i Halden med premietrekning utenfor Kulturskolen. Denne lørdagen er det nemlig Barnas Verdensdager i Halden, så biblioteket flytter like greit avslutningen av konkurransen ut på Barnas verdensdagers hovedscene Verdensscenen. Alle som har deltatt i Sommerles er med i trekningen, men de som har lest mange bøker får også navnet sitt på flere lapper. Premiene er sponset av lokale bedrifter, og tidligere vinnerpremier har vært kinobilletter, bøker, Badeland-billetter, Inspiria-billetter, Klatring på Grensen-billetter og mye annet flott.

-Jeg vant kinobilletter i fjor, forteller Olai.

Bibliotekarene Anne Jorid Akselsen og Ellen Bjørnstad er svært fornøyde med oppslutningen i årets Sommerleskampanje. Ellen og Anne reiste rundt for å promotere årets Sommerles på haldenskolene i juni, og er overveldet over resultatet av årets kampanje.

-Vi har truffet på foreldre som forteller at ungene deres ikke var så glade i å lese bøker før, forteller Anne Jorid, men etter Sommerles har leselysten blitt vekket. Sommerles gjør en forskjell.

Det er ikke bare leselysten som vekkes via Sommerles. Sommerles gjør noe for haldenbarnas leseferdigheter også. Sommeren er lang, og det du har lært i juni sitter kanskje ikke like godt i august hvis det ikke blir brukt og repetert.

-Forskning har vist at leseferdighetene til elever spesielt på de lave skoletrinnene faller i løpet av sommeren, sier Anne Jorid. Hvis du fanger noen av dem som strever med å lese kan Sommerles motivere til å vedlikeholde og utvikle leseferdighetene også over sommeren. Klarer vi å bidra til det er det jo helt fantastisk.

-De som har utviklet Sommerles har virkelig klart å lage en leserkonkurranse som motiverer barn, sier Ellen. Sommerles appellerer til konkurranseinstinktet, og de fleste unger kjenner jo til digitale spill. Dette med at man stadig når nye nivåer og får troféer underveis er veldig smart.

Nå er det bare to uker igjen av Sommerles-konkurransen. Lars Henning og Olai har tenkt til å lese masse de siste fjorten dagene, for å komme seg opp enda noen nivåer på Sommerles før konkurransen avsluttes neste lørdag.

-Jeg har en bunke med bøker som jeg skal lese hjemme, sier Lars Henning.

-Jeg også! sier Olai.

Har det vært gøy å være med på konkurransen?

-Ja, svarer guttene i kor.

Kommer dere til å fortsette å lese bøker utover høsten også?

-Ja, sier Lars Henning. Kanskje ikke så mye som i sommer, men jeg kommer jo til å fortsette å lese bøker.

-Jeg også, sier Olai. Og så skal jeg være med på konkurransen neste sommer også.

Sommerles-tall for Halden 2019:

Brukere: 850

Bøker lest: 10 200

Sider lest: 1 180 772

Les mer om årets Sommerles her.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer