Nyttårskonsertene 2019

Tradisjonen tro spiller Det Norske Blåseensemble det nye året inn med vakker musikk. Konserten i Halden førstkommende lørdag er utsolgt, men det er fremdeles ledige billetter til konsertene i Moss, Fredrikstad og Sarpsborg.

På årets første blanke ark males nyttårsstemning i de vakreste farger når Det Norske Blåseensemble byr på et klassisk, kjent og kjært nyttårskonsertprogram. Udødelige klassikere, fra det lette og lystige operette- og musikalrepertoaret, til skatter fra operalitteraturen som bringer frem de aller mektigste følelsene.

Konserten krones av en av landets sterkest lysende unge stjerner på operahimmelen; Hamida Kristoffersen, og den internasjonalt anerkjente portugisiske tenoren Paulo Ferreira. Ensemblets egen tubaist Roger Fjeldet briljerer i lystige Karneval i Venedig, og tradisjonen tro presenteres et knippe av fremtidens musikere i samarbeid med Østfolds kulturskoler.

Hamida Kristoffersen; en lysende ung stjerne på operahimmelen. Foto: May-Britt Seljeseth Storvik.
Roger Fjeldet. Foto: Veronica Von Groningen.
Bernsteins udødelige klassiker Somewhere fra West Side Story setter an tonen til det som er en musikalsk festaften av de sjeldne. Blant annet får vi et gjenhør med to av Lehárs største suksesser; mektige Dein ist Mein Ganzes Herz fra Smilets land og den kjente valsen Lippen schweigen fra Den glade enke. Sistnevnte operette ble ikke godt mottatt av wienerne og ble følgelig tatt av plakaten etter få forestillinger. Men det skulle ikke gå lang tid før den ble satt opp igjen – og det til enorm verdenssuksess.

Nyttårskonsertens andre avdeling tar oss blant annet til en bitende kald julaften i 1840-tallets Paris og Puccinis varme skildring av nyfødt kjærlighet i operaen La Bohéme. En gruppe unge kunstnere nekter å akseptere livets harde realiteter; den kalde vinteren, fattigdom og sykdom. Dikteren Rodolfo forelsker seg mens han varmer Mimis iskalde hender i sine. I den berømte Mimis arie beskriver hun sitt enkle liv som broderer, før de to så inderlig forenes i duetten «O soave fanciulla».

Like vakkert som nyfødt kjærlighet i Paris, skildrer Puccini et hjerteskjærende farvel en junidag i Roma i året 1800. Kunstneren Cavaradossi skal henrettes, men ber om lov til først å skrive et avskjedsbrev til sin elskede, Floria Tosca. Brevet er Puccinis vidunderlige bidrag til operalitteraturen; Tårnarien fra operaen Tosca.

Det Norske Blåseensemble setter stor pris på det gode samarbeidet med kulturskolene i fylket. I Nyttårskonserten 2019 kan du oppleve følgende unge solister;

Brygga kultursal: Britt Sairanen på klarinett i verket Viktors Tale fra The Terminal av John Williams.

Fløytist Britt Sairanen (17) er håndplukket til årets nyttårskonsert i kultursalen. Foto: Veronica Von Groningen.

Det var fløytist Britt Sairanen egentlig skulle bli. Akkurat som bestevenninnen. Så viste det seg at det var klarinetten hun umiddelbart fikk lyd i, da hun som åtteåring meldte seg inn i Idd skolekorps. Siden har det vært Britt og klarinetten.

Ni år og tusen øvetimer senere er Britt håndplukket til å være Det Norske Blåseensembles unge solist i Nyttårskonsert 2019 i Brygga kultursal. Britts første solistopplevelse foran et så stort ensemble.

– Nå kjenner jeg på alle følelsene på én gang. Jeg gleder meg og gruer meg. Og er både spent og nervøs, smiler hun.

I de andre østfoldbyene vil Det Norske Blåseensemble samarbeide med følgende solister:

Sarpsborg Scene: Signe Marie Ludvigsen på trompet i verket El Cidav Bert Appermont

Fredrikstad, Blå Grotte: Guro Kristine Kitterød på trombone med utdrag fra verket Concertino op. 45 – sats 2 og 3 – av Lars Erik Larsson

Moss kirke: Vilde Hersleth på klaver i verket Konsertrondo i D-dur kv. 382 av Wolfgang Amadeus Mozart

Når Blåseensemblet til slutt reiser glassene i en imaginær nyttårsskål, er det selvsagt akkompagnert av gallaklassikerne Radetzky Marsjog Champagnegaloppen.

Tekst: Det Norske Blåseensemble

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer