Nytt opplag av Udda-trilogien

Bokomtale av Frithjof E. Byes ”Udda trilogi”

Første halvdel av Frithjof E. Byes romantrilogi Sør i Landet – Nord i Sjøen, Fredløs Ferd og Ættens makt skal oppføres i Vadet i Tistedalen sommeren 2021. I forbindelse med denne dramatiseringen har det blitt trykket nye opplag av trilogien. Disse er distribuerte til Haldens bokhandlere, i tillegg til en rekke andre steder i Halden, Tistedal og Aremark.

Frithjof Eugen Bye vokste opp i Tistedalen og levde fra 1900 til 1973. Hans mest kjente verk er Udda trilogien, og det første bindet ble publisert under krigen i 1942. Jeg har selv vokst opp med romanserien stående i bokhylla i mitt barndomshjem, men for de fleste er nok bøkene hans gått i den såkalte ”glemmeboken”. Det kan derfor være på sin plass med en omtale av bokverket for nye lesere.

Frithjof E. Bye og en av hans Udda-illustrasjoner. Bildet tilhører Byes familie.

De tre bøkene dreier seg om Alv Udda, den storvokste bonden, skogsarbeideren og veidemannen, hans liv og levnet. Handlingen utspiller seg i Haldendistriktet under en periode i på 1670- tallet, da Gyldenløvefeiden fant sted. Gyldenløve var en dansk stattholder som ledet den dansk-norske angrep på Sverige og lyktes med å legge under seg hele Bohuslän. Spenningen mellom Sverige og Norge, som gjennom det meste av Haldens historie, ligger som en trussel gjennom hele handlinsforløpet.

Gjennom de tre bøkene blir vi tatt med på en historisk reise, nesten uten sidestykke, etter min mening. Forfatteren har samlet et arsenal av historisk kunnskap om alt fra flora og fauna til beskrivelser av interiør, skikker og tro i alle samfunnslag. Han viser en særlig stor innlevelse med dem nederst på rangstigen, kanskje særlig saugkællæne som jobba på sagene oppetter Tistaelven. Ellers er det et omfattende persongalleri, befolket av småbønder, sagbruksarbeidere, kremmere, funksjonærer, geistlige, husmenn og godseiere.

Ulykkelig kjærlighet. Hovedhistorien handler om Kirsten Gustsdatter, som blir giftet bort til Alv Udda, mot sin vilje. Hun elsker Bernt Thorkeldssønn, som slår seg opp som regnskapsfører for Mette Meng, Fredrikshalds mektige, men hjertevarme grosserer.

Alv og Kirsten bor på Lilleøya nord i Femsjøen. Der føler hun seg som en fremmed, og er mye alene når Alv er på arbeid. Hvordan det hele ender skal ikke røpes her, men vær klar for en ”heidundrande” reise med sterke og sjelsopprivende dramatiske hendelser.

Klasse. Selv om Bye selv kom fra en velstående handelsfamilie, skriver han med innlevelse om dem som knapt har til det daglige brød. Kontrasten til de kondisjonerte er enorm. Dette viser forfatteren gjennom språket han tillegger personene. Her får vi direkte tale som varierer fra uforfalsket Halden-Tistedaldialekt, til oppstyltet dansk-tysk- overklassespråk. Beskrivelsene av både fattigdom og rikdom gjør at de fleste nok er glade for å leve i en tid hvor klasseskillene er, om ikke borte, så i hvert fall mer utvisket.

For historisk interesserte. Bøken om Alv Udda må være ”gefundenes fressen” for alle som ønsker å vite noe om Haldendistriktet på 1670-tallet. Her kan man faktisk følge i personenes fotspor. Steds- og gatenavn er fortsatt stort sett de samme og man skal være ganske blasert for ikke å føle historiens sus når man leser romanene.

Trilogi-pakken. Foto: Foreningen for Fremme av Frithjof E. Byes Forfatterskap.

Så, min anbefaling er: Løp og kjøp, slå av Netflix for en stund og bli med på en indre reise som bare god litteratur kan gi deg.

Det er Foreningen for Fremme av Frithjof E. Byes Forfatterskap som står bak det nye opplaget av trioligen.

Bokpakken er nå tilgjengelig på følgende utsalgssteder:
1)  Erlandsens Konditori, Rema 1000 Tistedal, TilBords i Tistasenteret, Stangeskovene Tistedal.
Her betales med VIPPS som eneste betalingsmulighet (beløpet går direkte og ubeskåret til Foreninges konto):
2) Hos Køhn / Norli, Joker Aremark og Møllerens hus, Strømsfoss, betales med kort / kontant (selges i kommisjon).

 

Kommentarer

kommentarer