Nytt låtslipp fra Haldenbandet Sacral Disorder

”Hvordan kan du som er uomvendt legge deg rolig til å sove, du som ikke vet om du våkner i din seng eller i helvete?” Goth rock-bandet Sacral Disorders nye låt ”Fortapte sjel” har svaret, og det er ikke godt nytt for de uomvendte.

Goth rock-innspilling i Aremark
Sacral Disorder spilte inn den mørke låta i Trond Holters Rock Ranch Studio i Aremark, og dette blir det tredje låtslippet på under tre måneder for goth rock-gutta. ”Draumkvedet” ble sluppet i romjula, i høst kom låta ”My witch”, og nå slippes altså ”Fortapte sjel”. Totalt 12 låter er ferdig innspilt, og utgjør bandets første album Sacral Disorder, som slippes en gang utpå våren.

Sacral Disorder består av Anor (Andreas Bye) på vokal/keyboard), Glyndr (Glenn Torgersen) på bass, Eivindr (Per-Øivind Braarud) på gitar og Bjorn (Bjørn Svendsen) på trommer. Bandet så dagens lys for et drøyt år siden, og siden oktober 2015 har gutta vært til og fra i studioet i Aremark for å spille inn sitt nye album.

Er helvete et faktisk sted?
Den nye låta ”Fortapte sjel” er inspirert av predikant og telologiprofessor Ole Hallesbys preken om helvete og Guds straffedom i Storsalen menighet i Oslo, januar 1953. Prekenen ble direkteoverført på NRK radio, og utløste en massiv kirkelig strid rundt datidens helveteslære. 

Aremarkingen Ole Hallesby var kjent som svovelpredikant, og i den omstridte radiotalen i 1953 snakket han til alle landets uomvendte sjeler og advarte om et etterliv i evig fortapelse. I den nasjonale feiden som fulgte ble spørsmålet om helvetes eksistens og Guds barmhjertighet heftig debattert mellom den konservative og den liberale fløyen i den norske kirke.

Et av spørsmålene prester og teologer diskuterte i den betente helvetesdebatten var: Finnes det faktisk et sted som heter helvete?

Åpen for tolkning
Selv om Sacral Disorder har hentet frem Hallesbys tordentale fra 1953 for å belyse budskapet i radiotalen er de åpne for at folk kan få tolke låta ”Fortapte sjel” som de vil.
– Vi legger opp til at publikum selv kan legge inn de tolkningene av låta de vil, sier vokalist og keyboardist i Sacral Disorder, Andreas ”Anor” Bye. 

Låta åpner med utdrag av opptaket av Hallesbys preken, og teksten til låta består av en gjengivelse av prekenen sunget av Bye. Bye forteller at de vurderte å kommentere Ole Hallesbys svoveltale i større grad i låta, men at de heller valgte å la talen snakke for seg selv.

Spiller for adspredelse og mosjon
Bassist Glenn ”Glyndr” Torgersen presiserer at bandet spiller mest for moro skyld, som adspredelse i hverdagen men også for å få mosjon(!). Samtlige bandmedlemmer har spilt i band helt siden tidlig 80-tall, og henter også mye inspirasjon fra 80-tallets new wave og punk rock.

Sacral Disorder kategoriserer seg selv som et gotisk progrockband, og nevner The Cure, Joy Division og The Damned som inspirasjon for sin spillestil.

Musikalsk krevende
I følge Torgersen er det mye følelser og mening i musikken til Sacral Disorder. Bandet legger mye i hver låt, og bassisten trekker frem bandets fokus på samholdtoleranse og samhandling. Det er ikke noe tilfeldig pop vi snakker om.
– Dette er nok litt kunstrock, og krever at en lytter litt nøye etter for å få med seg dybden i budskapet til tekst og musikk, sier Torgersen.

Konsertplaner
Sacral Disorder har ingen slippdato for sitt første album ennå, men lover at det kommer i løpet av våren. Etter albumslipp blir det releasekonsert i Halden.
– Vi satser på en releasekonsert i Oslo også, sier vokalist Andreas Bye, og så håper vi på å spille på noen festivaler i løpet av året.

Sacral Disorders singler ”The witch”, ”Draumkvedet” og ”Fortapte sjel” ligger på Spotify.

Annonse
Skjermbilde 2017-02-09 kl. 17.41.47

Kommentarer

kommentarer