Nytt år for Kvartetten visningsrom

Foto: Vega Lind.

Vi fortsetter å stille ut samtidskunst i 4 av Tungegården/Fargespills vinduer i gågata. Kunstnerne som er invitert er profesjonelle, og bor i – eller har tilknytning til Østfold. Ved å bruke vinduene  når vi ut til mange, også de som sjelden eller aldri går på et galleri. Samtidig ønsker vi å skape en spennende visuell opplevelse i byen vår.

Utstillingsrommene er i de 4 store vinduene som vender ut mot bybrua og krysset mellom Svenskegata og Storgata, på den lille plassen (Tungespissen) med bysten av Peder Kolbjørnsen. Utstillingene skal oppleves fra gateplan, og i disse pandemi-tider er vinduene det perfekte galleri. Kvartetten består av fire profesjonelle kunstnere fra Halden: Maja Sjøstrøm, Trond Arne Vangen (Spinneriet), Øivind Koppang Eriksen og Elise Jarem.

Månedens kunstner: Jane Hupe

Tittel: «Tapt og funnet»

Foto: Vega Lind.

Jane Hupe jobber med grafikk, collage, maleri, installasjon og materialbasert kunst. Installasjonen «Tapt og funnet» er bygget av fragmentert materiale fra over 200 paraplyer, montert på armeringsnett.

Kunstnerens fascinasjon for paraplyer startet da hun begynte å plukke dem med seg når hun fant dem henslengt her og der, i natur og byrom. Hun ble oppmerksom på at  paraplyens skjøre egenskaper som beskyttelse i regnvær, er svært anvendelig som materiale til å lage kunst av. Med engasjement for miljøet vil hun vise at brukte og ødelagte gjenstander kan ha visuell verdi, selv om det ikke lenger har nytteverdi.

Kunstneren skriver; Installasjonen «Tapt og funnet» er til deg som går forbi. Intensjonen er å få deg til stoppe opp og å være publikum før du haster videre. Kanskje vil du ha med deg et lite smil, og kanskje vil du undre deg over ditt eget forhold til hverdagsgjenstander og materialer.

Paraplyer som avfall utgjør et stort miljøproblem. Bare i USA alene selges det 33 millioner paraplyer hvert år. Utstillingen stiller kritiske spørsmål til forbrukersamfunnets bruk og kast-mentalitet, og dets konsekvenser for naturen.

Foto: Vega Lind.

www.janehupe.com

«Tapt og funnet» 

I over fem år har billedkunstner Jane Hupe sanket inn paraplyer fra grøfter, gater, busser og hittegodskontor og sosiale medier. Installasjonen «Tapt og funnet» er bygget av fragmentert materiale fra over 200 paraplyer, montert på rustne armeringsnett, tilmålt Kvartetettens fire visningsrom som er vendt mot gaten. På nært hold vises de ulike kvalitetene i materiellet som små objekter. På avstand leses helheten som en visuell symfoni av rytmer og bevegelser gjennom de fire relieffene.

-Min fasinasjon for paraplyer startet da jeg på mine daglige gåturer begynte å plukke med meg de jeg fant henslengt i naturen. Veldig snart ble jeg oppmerksom på at paraplyens skjøre egenskaper som beskyttelse i vær er svært anvendelig som materiale i kunsten. Med engasjement for miljøet som bakteppe vil jeg vise at bruksgjenstander som materiale kan ha visuell verdi selv om det ikke lenger har nytteverdi. Ved å gjenbruke autentisk materiale i kunsten ønsker jeg å berøre tilskuerens egen hverdagsvirkelighet.

Foto: Vega Lind.

Installasjonen «Tapt og funnet» er til deg som går forbi. Intensjonen er å få deg til stoppe opp og å være publikum for en liten stund før du haster videre. Kanskje vil du ha med deg et lite smil, og kanskje vil du undre deg litt over ditt eget forhold til materialer. I hvilken grad verdsetter du din tid, naturen, dine omgivelser, deg selv og alt du har kjært?

Paraplyer som avfall utgjør et stort miljøproblem. Bare i USA alene selges det 33 millioner paraplyer hvert år. Mens levetiden til en paraply kan være over etter noen timers bruk, tar det 50-200 år før metall og polyester nedbrytes i naturen. Utstillingen stiller kritiske spørsmål til forbrukersamfunnets bruk og kast-mentalitet, og dets konsekvenser for naturen, men også den menneskelige egenverd.

Hensikten med installasjonen er ikke å fordele miljøskam og skyld, men å løfte frem vakre detaljer i materialer man vanligvis anser for å være søppel. Skjønnhet finnes overalt. I det slitte forgjengelige. I våre næromgivelser. I sporene av tid, og fra våre levde liv.
Jeg har en egenverdi, du har en egenverdi. Hvordan du fyller din tid – ditt liv – har betydning!

Om kunstneren

Jane Hupe jobber med grafikk, collage, maleri, installasjon og materialbasert kunst. Hun er medlem hos Norske Grafikere, Østfold Bildende Kunstnere, Norske Billedkunstnere og har studio ved Hydrogenfabrikken Sirius/Fredrikstad kunsterunion.

Hun har over 30 års praksis som billedkunstner. Utdanningen er i hovedsak fra Kunstskolen i Bergen, og som tidligere mangeårig elev hos billedkunstner Kåre Nordvik. Hun har en rekke utstillinger bak seg har gjort flere offentlige og private utsmykninger.

Utstillingsåpning  er lørdag 16.01.21 kl. 13.00,

Utstillingen vises til og med 24.02.21

Velkommen til Kvartetten Visningsrom, med god avstand, munnbind og medbrakt ansvar.

Mer bakgrunn finner du her:

www.janehupe.com

https://www.facebook.com/Jane-Hupe-billedkunstner-1486623891663953

https://www.instagram.com/jane.hupe/

Kommentarer

kommentarer