Ny utstilling med Kvartetten visningsrom

Det skal i 2020 arrangeres en rekke kunstutstillinger i fire av Tungegårdens vinduer i gågata, og denne uka kommer det ny kunst i utstillingsvinduene.

I vinduene til Fargespill i Halden vil det i ett år bli vist en rekke spennende utstillinger med samtidskunst. Utstillingsrommene blir i fire av de store vinduene som vender ut mot bybrua og krysset mellom Svenskegata og Storgata, på den lille trekantede plassen med bysten av Peder Colbjørnsen. Utstillingene kan på den måten oppleves fra gata.

Kunstnerne som er invitert jobber med samtidskunst på forskjellige måter, og de bor i, eller har tilknytning til Østfold. Kunstnergruppen som arrangerer utstillingene håper på denne måten å gi publikum en kvalitativt god opplevelse av samtidskunst. Ved å bruke vinduene håper vi å kunne nå ut til mange, også de som sjelden eller aldri går på et galleri. Og, ikke minst, skape en spennende og givende visuell opplevelse i byen vår.

Kunstneren som stiller ut denne måneden er Hege Liseth fra Fredrikstad. På denne utstillingen viser hun tegninger på vindusglass og en animasjon. Hun har kalt utstillingen; Vindr Auaga (innsyn/utsyn).

Tegningene består av enkle billedelementer som sirkler, repetisjoner og drodlinger. Tegningene blir som fysiske spor av bl.a. tanker, bevegelser og overganger mellom former.

Hege Liseth

Animasjonen (Trace – Lost & present), består av de samme enkle strektegningene, som veksler mellom representative situasjoner og abstrakte konstruksjoner. Det er avfotograferte tegninger på papir, som er gjort bevegelige med stop-motion teknikk.

Vernissage lørdag 28. mars blir avlyst pga faren for koronasmitte.

Kunstner Hege Liseth om utstillingen VINDR AUGA [innsyn/utsyn]:

Utstillingen består av tegninger på vindusglass og en animasjon.

Ordet ”vindu” kommer fra de norrøne ordene vindr og auga. Det engelske «window» er lånt fra norrønt og erstattet de de gammelengelske ordene eagþyrl og eagduru, som bokstavelig betyr øye-hull og øye-dør. 

Jeg er fascinert av hvordan vi tolker gjennom synet. Hvordan vi samler deler til helheter, velger ut, ser gjennom, bak og forbi og flere steder på samme tid.

Det romlige potensialet i flaten er ofte utgangspunktet for hvordan jeg jobber. Der jeg gjennom en lagvis oppbygning av flaten får noe til å skinne igjennom og annet dekkes over, for å skape en illusjon av rom.

Et vindu har allerede et rom. Et vindu er en åpning. Noe man kan se gjennom, til noe annet. Et skille mellom ute og inne, mellom to steder eller virkeligheter.

Jeg tegner enkle billedelementer – sirkler, repetisjoner, drodlinger. I praksis er sporene som tegnes avtrykk av rom og grenser, og en fysisk visualisering av tanke, prosess og tid. Bevegelser og overganger mellom former og tilstander.

Animasjonen TRACE – Lost & Present, har de samme enkle strektegningene, som her veksler mellom representative situasjoner og helt abstrakte konstruksjoner. Det er en 2d animert video på 3:30 min, og som vises i loop. Den er laget ved at tegninger på papir som er avfotografert og gjort bevegelige ved hjelp av stop-motion teknikk.

 

Kunstnergruppen som arrangerer utstillingene, består av fire profesjonelle kunstnere fra Halden: Maja Sjøstrøm, som er initiativtager, Trond Arne Vangen (Spinneriet), Øivind Koppang Eriksen og Elise Jarem.

Kommentarer

kommentarer