Ny utstilling med Kvartetten

Velkommen til ny utstilling i Kvartetten visningsrom. Utstillingen vises i fire av Tungegårdens vinduer, de som vender ut mot bybrua og krysset mellom Svenskegata og Storgata. Utstillingene oppleves fra gateplan, og det er montert en QR kode til venstre for vinduene der kan man finne  informasjon om kunstneren. Takk til Kunstgården som lar oss bruke vinduene så vi kan fortsette å vise samtidskunst til folk i Halden – døgnet rundt.

Månedens kunstner: Martine Linge

 Tittel: « H O R I S O N T E R »  en gjendiktning av Tistas kraft gjennom 2021

Tegning på papir (grafitt, refleks, fosforiserende maling) 2,5 x 11meter.

«Horisonter» kan sees som et landskap; en tegnet gjendiktning av fjorårets kraftproduksjon i Tista.

Et mørkt felt, bygget opp av fire kurver, beveger seg gjennom fire store papirformater; som omrisset av et landskap. Kurvene er hentet fra Tistas samlede kraftproduksjon, samt produksjonen i hver av de tre turbinene (Tistedalsfoss1, Tistedalsfoss2, og Skonningsfoss).

Linjene er tegnet med refleks og formene fylt inn med grafitt. Noen konturer er forsterket med fosforiserende maling. Uttrykket endrer seg med lysforholdene gjennom døgnet.

Tegningen kan sees som en ode til Tista, den første elven i Norge hvor fossekraften ble temmet. Her ble – for litt mer enn 200år siden – vannfallet omgjort til energikilde for maskinene ved «Mads Wiels Bomuldsfabrique», noe som kan sees som starten på den industrielle revolusjon i Norge. Helt frem til 1970-tallet var det bommuldsspinneri og -veveri her. I dag er vi flere som har atelieer på «Spinneriet».

Da tanken om å tegne et landskap med utgangspunkt i Tistas kraft begynte å ta form, var strømmarkedet normalt. I løpet av året 2021 har alles bevissthet rundt kraft og politikk blitt endret, og tegningens fortelling har fått et utvidet innhold.

Tegningen er utført spesielt til Kvartetten Visningsrom i Halden.

Takk for god hjelp fra Akershus Energi.

Vi ønsker velkommen til åpning lørdag 12. mars kl 13.00. Utstillingen står til og med onsdag 6. april. Alle dager hele døgnet.

Kvartetten visningsrom drives av fem profesjonelle kunstnere fra Halden: Maja Sjøstrøm, Thomas Pedersen, Trond Arne Vangen, Øivind Koppang Eriksen og Elise Jarem.

Kommentarer

kommentarer