Ny runde med dukketeateret Sten og brød

Pianostredet Figurteater er stolte av å presentere: «Sten og brød», i det gamle bakeriet på Fredriksten Festning!

Tenk om veggene kunne snakke! Endelig skal festningsmurene selv få mulighet til å fortelle sin historie, en historie om svensker, slaver, hemmelige tunneler og ikke minst «Sten og brød». Stykket tar oss med tilbake til 1700-tallet, inn i festningsbakeriet. Der er bakeren og svennen i full gang med å bake brød. Men så kommer meldingen om at en slave er på rømmen og hele festningen snus på hodet for å finne den farlige fangen! Men er han egentlig så farlig?

En slave har rømt, og gjemmer seg i bakeriet.

I fjor sommer hadde Daniel Sandvik og Håkon Mørland, som står bak dukketeateret Pianostredet Figurteater, premiere på dette morsomme, spennende og familievennlige stykket oppe på Fredriksten festning. Vi syns det var så morsomt å spille, og fikk veldig god respons fra publikum, så vi hadde lyst til å gjøre det igjen! Denne gangen med noen gode korona-vennlige tiltak på plass!

Daniel forklarer at salen, som er liten og koselig, nå er delt inn i soner. Du får derfor lov å sitte sammen med familien din, men det er god avstand til neste familie. Alt av trappegelendere, dører og benker blir også vasket mellom hver forestilling, og her gjør vi alt for å følge korona-reglementet.

Produsent Catharina Heide Amundsen er litt redd for at folk da skal tro at billettene har blitt mye dyrere på grunn av dette, men det trenger du ikke å bekymre deg for! Det koster fortsatt bare 50,- per person å komme å se på.

Og fortvil ikke, skyter Håkon inn, du får fortsatt lov til å komme å kikke bak benkene på scena, for å se hvordan det hele henger sammen, og det er nok ikke umulig å få lov til å hilse på noen av figurene etter forestillingen også. Scenen er spesialbygget til dette lille loftet, og er en kopi av et fullt fungerende bakeri. Alt du ser er bygget av Daniel og Håkon selv, og de har kommet opp med noen ganske fiffige og smarte løsninger.

Det må man nemlig, når man bare er to mennesker på scena, som skal både flytte rundt på, snakke som og spille med mange dukker! Det er nemlig mange karakterer i stykket, og det er Daniel og Håkon som gestalter dem alle.

Håkon Mørland, bakersvennen og kosten. Foto: Ellen Midtfjeld.

Her er en baker og hans bakersvenn, en langkost og et par sko som kan gå av seg selv. Vi møter en svensk kanonkule, som elsker å røyke sigar, en øltønne som ikke syns det er så gøy å brukt som gjemmested, og en slave som har rømt! Her er det både brøddeig og ferdigstekte brød, og i tillegg møter du selvfølgelig festningsmuren, som kan både bevege på seg og snakke!

Muren i bakeriet lever! Foto: Ellen Midtfjeld.
Et par kanonkuler finner tonen i bakeriet. Foto: Ellen Midtfjeld.

Stykket passer godt for barnefamilier, med en god dose humor for oss voksne også.

Som manusforfatter Tord Akerbæk sier, så kunne jo denne historien vært sann. Det er et godt innblikk i livet, folkene og yrkene på Fredriksten festning på 1700-tallet, men ispedd en god dose fri fantasi og litt myter. Slik som denne hemmelige tunellen, som visstnok skal finnes på festningen, med en hemmelig dør og en lang gang helt ned til sentrum!

Forestillingen varer i 30 minutter, og passer derfor perfekt å kombinere med et besøk på museet, en is på kroa eller en god kopp kaffe og en nydelig bolle på Den gamle kommandant!

Vi spiller flere ganger om dagen, hver dag i hele uke 29 og 30! Det kan være lurt å sikre seg billetter på forhånd, da vi ikke slipper inn så mange per forestilling på grunn av korona-tiltakene.

Billettene får du tak i her.

Men vi selger også billetter i døren, om du plutselig skulle befinne deg på festningen de neste to ukene og har lyst til å kikke innom!

Følg oss gjerne på Facebook, hvor vi legger ut små videosnutter fra både forestillingen og de herlige dukkene som finner på mye rart når de har ferie:

Vi håper å se nettopp DEG i bakeriet på festningen i sommer!

Figurteaterklem fra Daniel, Håkon og Catharina.

Kommentarer

kommentarer