Ny americana-festival inntar Halden

Den første helgen i april inntar en ny festival Halden by! Americanafestivalen Fjording er ramma for en ny musikkprisutdeling ved samme navn, men også tjue konserter rundt i byen med up and coming artister innen americanasjangeren.

Per dags dato er det ingen norske musikkprisutdelinger til musikere som opererer i americanasjangeren. Joda, på Spellemansprisen deler man riktignok ut en countrypris hvert år, men et stadig voksende, norsk americanamiljø ser seg ikke helt fornøyd med det. Nå samler miljøet seg rundt prisutdelingen Fjording, med Norsk Americana Forum i front. Tom Skjeklesæther har naturligvis en finger med i spillet.

– Vi skal ha selve prisutdelinga i Brygga kultursal, forteller Tom S. Det blir lørdag 2. april. Håkon Ohlgren er konferansier, det blir moro. Han skal avslutte kvelden med en episk versjon av To hender. Det blir den definitive versjonen av låta, den vil nærmest gå over i tre hender på slutten.

Håkon Ohlgren på slippkonserten for sisteskiva «Lykke til med meg» i Brygga kultursal høsten 2020. Foto: Johannes Granseth.

Kvelden krydres også med musikkinnslag fra prisvinnerne, naturligvis backa av Salmon Smokers, som tross alt er verdens beste backingband. Haldens nye, store stemme; Sigvard Ødegaard, skal også ut på scenen i løpet av kvelden. Det blir stas.

Salmon Smokers på Coconutfestivalen i 2021.

Den opprinnelige planen var å arrangere festivalen i fjor, men av pandemiske årsaker ble kalaset flytta ett år frem i tid. Derfor vil Fjording dele ut priser for americanaåret 2020 også. En jury på 11 mann skal avgjøre hvem som tar prisen i hver kategori.

– Vi skal dele ut priser i seks kategorier: årets norske album, årets nykommer, årets internasjonale americanaalbum, årets norske americanasang, årets norske musiker/produsent, og dessuten en ærespris. Den skal gå til en viktig person innen americanamiljøet.

Prisutdelingen skal filmes i sin helhet, og forhåpentligvis vises på nasjonale fora sånn at det når ut til det ganske land.

Som ramme for prisutdelingen har Norsk Americana Forum dratt i gang en aldri så liten festival i Halden. Det skal lyde americanamusikk fra flere av byens scener både fredag og lørdag, helt fra Reis og opp til Vannvogna.

– Dette vil bli showcasekonserter, det vil si at de er omtrent førti minutter lange. Brorparten av showcasene vil foregå på Vannvogna og Aladdin, men vi skal ha noe på Siste Reis og Kulturhuset også.

Sigvard Ødegaard i Athletic under innspillinga av hans bidrag til Jul i Halden 2021. Sigvard blir å se på scenen under prisutdelingen, men han skal også ha en egen showcase på lørdag.  Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er lagt opp en konsertløype gjennom byen sånn at det skal være mulig å få med seg (nesten) alt.

– Jeg vært ute med stoppeklokka, forteller Tom, det tar to og et halvt minutt å gå mellom Vannvogna og Aladdin. Så hvis du har kondis til det, kan du få med deg de fleste av showcasene.

Lineupen er stappa med up and coming artister i feltet, totalt tjue i tallet.

– Vi har ikke noen ambisjon om å presentere headliner-artister på denne festivalen, dette er neste generasjons americanamusikere. Hensikten er jo at vi skal vise frem det som kommer i feltet. Som man gjør på eksempelvis By:Larm. Noen har litt lengre fartstid, som for eksempel Omar og Hege, de skal også gjøre et set. Samtidig har vi faktisk to på lista som er nominert i countryklassen på årets Spellemann, nemlig Ole Kirkeng og Johan Berggren.

 

Artistene er håndplukka av styret i Norsk Americana Forum. Tom er fornøyd med lineupen.

– Vi har blant annet fått med oss Jesper Lindell, han er en svensk up and coming musiker i miljøet. Han blir en stor stjerne i Sverige, det er helt garantert. Han har en plate på vei ut nå i mars.

Jesper Lindell synger med Amy Helm: 

 

Norsk Americana Forum er søsterorganisasjon til Americana Music Association i USA.

– Hvert år arrangerer de en prisutdeling og en showcasefestival i Nashville. Tilsvarende fins også i London. Vi gjør det på samme måten her, så vi kopierer mye av opplegget deres.

Hvis festival og prisutdeling blir en suksess, er faren for gjentagelse stor.

– Det er jo fint om haldenserne dukker opp på dette, det hadde vært moro å fylle Kultursalen på prisutdelinga. Også håper vi jo at mange dukker opp på konsertene også.

Det norske americanamiljøet er heldigvis i vekst, nye artister dukker stadig opp fra sidelinja.

– Noe av beveggrunnen for å dra i gang festival og prisutdeling, er at det er en skokk av nye, flinke artister i americanamiljøet nå. Det er sjangerens life blood at det kommer inn nye artister. Det som er kult med americana, er at det er musikk som ikke er linka til en spesiell alder. Vi deler ut priser til artister fra tjue til søtti. Dette er musikk av og for for folk i alle aldre.

Vilde Bye: 

 

Sjekk lineupen her:  (og så må du finne dem på Spotify for å gi dem en lytt, her er det nemlig sjukt mye bra):

Embla and The Karidotters

Jack Stillwater

Rossman

Even Martinsen med band

Hege Brynildsen og Omar Østli

Ole Kirkeng

Benny Lee and Michael Barrett Donovan

Trym Hagalia

Jeffery’s Reverie

Nilsen’s Southern Harmony

Anders Brodersen & Erik Nielsen

Rebekka Lundstrøm & Kenneth Norum

Johan Berggren & Trøgstad Musikkompani

Trond Svendsen & Tuxedo

Jonas Brekke med band

Jesper Lindell

Vilde Bye

Sigvard Ødegaard

Ingvild Flottorp

Kristine Marie Aasvang

 

Her finner du Norsk Americanaforum på nett, og her kan du følge dem på Facebook.

Billetter til Showcasene finner du her. (Her kan du kjøpe endagspass eller todagerspass til festivalen)

Billetter til prisutdelingen i Kultursalen fredag 1. april finner du her.

(Her vil halve salen holdes av til bransjen, så du bør raska på hvis du skal sikre deg en plass)

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer