Noe godt i gjære

Melkesyregjæret mat er en ny og spennende trend – samtidig er det en svært tradisjonell måte å konservere mat på. Men i disse dager er det de utrolige helseeffektene fra fermentert mat som frister oss til å prøve det, og så den gode smaken, da! Og den 27. september kan du lære fermentering i Halden.

Fermentert mat er mat som er i en gjæringsprosess. Både grønnsaker, melkeprodukter, kjøttvarer og drikker kan fermenteres. Kort fortalt dreier prosessen seg om at levende melkesyrebakterier «spiser» sukkerartene og karbohydratene i maten, og gjør matvaren mer holdbar.

Fermenteringen påvirker smaken også, den blir gjerne friskere og skarpere fordi sukkerstoffene forsvinner ut av smaksbildet. Fermenterte grønnsaker stiller i en egen kategori: de blir rett og slett lettere å fordøye for oss når de er fermentert. Og – siden de inneholder levende melkesyrebakterier, er de med på å forenkle fordøyelsen av annen mat i tarmen vår.

Foto: Gunn Helene Arsky.

Gjæret mat vs probiotika

Gjæring har vært en del av menneskenes måte å bevare mat på i tusenvis av år, og mange liv er spart fordi man kunne ta vare på og spise maten gjennom vinteren, lenge før komfyrer og kjøleskap var på plass. Gjæret mat omfatter mange helt hverdagslige produkter, slik som brød, ost, yoghurt, kaffe, kakao, salamipølse, vin og øl.

Men det er i matvarene der det er levende bakterier – probiotika – at de virkelig store helsegevinstene er å finne. Probiotika er levende melkesyrebakterier som har evnen til å kolonisere tarmen vår. Når de gode bakteriene bosetter seg, tar de opp plassen fra de sykdomsfremkallende tarmbakteriene, og du får en mer balansert og velfungerende tarmflora.

Probiotiske melkesyrebakterier vil ikke slå seg ned permanent, så for å opprettholde den gode effekten, må du «fylle på» ved å spise probiotisk, melkesyregjæret mat jevnlig.

Fermenteringskurs hos Gunn Helene Arsky i våres. Foto: Gunn Helene Arsky.

Lag mat og lær om helseeffekter

Er du nysgjerrig på fermentering? Torsdag 27. september kl. 18-21 kan du lære hvordan du lager smakfull, sunn mat med fermenteringsmetoden. Du får lage fire produkter:

  • Salsa fresca – en fersk salsa som smaker himmelsk til fredagstacoen
  • Julerødkål – den blir helt nydelig til jul!
  • Marokkansk gulrotchutney – spennende tilbehør til lam og storfe
  • Kombucha – den berømte fermenterte tedrikken som tar verden med storm
Marokkansk gulrotchutney. Foto: Gunn Helene Arsky.

Du får i tillegg smake på flere typer fermentert mat og drikke, og du får ta med deg hjem de fire produktene som du selv har laget, og som skal stå og fermentere seg ferdig hjemme på kjøkkenbenken din.

Kurset er i Haslundsveien 10 på Os/Flatland, hjemme hos ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Det betyr at du får ikke bare matlaging på kurset, men også masse nyttig og helserelevant informasjon. Du trenger ingen forkunnskaper.

Interessert? Sjekk ut kurset på Facebook her, eller ta kontakt med Gunn Helene på 93217413.

Kommentarer

kommentarer