Ni østfoldlandskap under lupen

Forfatter og fotograf Erik Sandersen har gitt ut flere bøker om Østfold og Østfoldnaturen. Nå er han aktuell med en bok som ser nærmere på ni østfoldlandskap av spesiell kulturhistorisk betydning.

Mange kjenner ham kanskje best som Saugbrugs ansikt utad. Erik Sandersen har nemlig jobbet i kommunikasjonsavdelingen til Norske Skog Saugbrugs siden 1989. Men noen av dere har garantert lest minst et par av bøkene hans også. Erik har nemlig gitt ut en rekke bøker om naturen i fylket vårt, alle spekket med vakre bilder tatt med Eriks unike blikk. I 2012 gikk Erik ned til en 50 % stilling for å kunne vie mer tid til nettopp bokprosjektene sine.

I mai ga Erik ut boka Ni Landskap. Der tar den dyktige fotografen for seg ni østfoldlandskap som riksantikvaren har plukket ut og stempelet «av spesiell nasjonal kulturhistorisk interesse».

For noen år siden satte Riksantikvaren seg fore å utarbeide et register over kulturhistoriske landskap av spesiell interesse i Norge. Østfold var første fylke ut i kartleggingen, og allerede i 2015 forelå resultatet Riksantikvarens utvalgte østfoldområder. Hele ni områder var plukket ut fra vårt fylke.

-Jeg tok kontakt med Mons Hvattum, forteller Erik, og hørte med ham om det kunne være av interesse med en bok om disse ni områdene. Jeg har samarbeidet med Mons før, og vi jobber veldig fint sammen. Mons syntes prosjektet var godt, og jeg satte umiddelbart i gang med planleggingen.

Ni områder skulle altså researches og fotograferes.

-Vi er jo så heldige her i Halden, sier Erik, tre av disse områdene befinner seg inemlig  vår umiddelbare nærhet; Haldenvassdraget, Iddefjordsfjella og de østre Hvalerøyer.

En jettegryte på Herføl, kalt Hvalgapet eller Herfølskatedralen.  Bildet er å finne i boken under kapittelet «De østre øyene i Hvaler kommune». Foto: Erik Sandersen.
Iddefjordsfjella er et av områdene Riksantikvaren har satt på lista si.  Bildet er et av mange flotte i kapittelet om Iddefjordsfjella. Foto: Erik Sandersen.
Strømsfoss. Bildet finner man i kapittelet om Haldenvassdraget. Foto: Erik Sandersen.

Foruten de tre nevnte områder er følgende områder på Riksantikvarens liste: Oltidsvegen, Fredrikstad festning med Byens marker og Gamlebyen, Sarpsfossen/Borregaard/Hafslund, Glomma gjennom indre Østfold, Værne Kloster-området og Søndre Jeløy.

Erik begynte å planlegge prosjektet. Og hvis noen tror det bare er å hive kameraet over skulderen og gå ut i terrenget og knipse så tror de feil. Det er en omfattende og tidkrevende jobb å ta dokumentariske naturbilder til et bokprosjekt, det blir mange fotografiske bomturer, og man må være en tålmodig sjel. Det er heldigvis Erik.

-Været kan man ikke gjøre en avtale med, sier Erik. Det er den største utfordringen ved å skulle ta bilder til sånne bøker som jeg stadig gir ut. Man på treffe akkurat på vær, vind og vekst. Derfor må man belage seg på å gjøre jobben over flere sesonger.

MS Brekke i Femsjøen. Bildet finner man i boken under kapittelet om Haldenvassdraget. Foto: Erik Sandersen.

Tre år har det tatt å lage boken. Det har vært mange timer i bil, og mange timer på sykkel. Med tungt kamerautstyr i sekken.

-Det første året er det bare å stå på døgnet rundt med fotografering. For to år siden i april og mai var det veldig fint, jeg hadde da lagt det opp slik at jeg kunne dra ut og ta bilder i denne perioden. Da fikk jeg mange fine bilder. Men så kom fjorårets sommer, en flott sommer på mange måter, men helt ubrukelig med tanke på å ta bilder. Alt var brunsvidd. Men jeg hadde jo noe å gå på, for klok av skade hadde jeg sikret meg bilder fra året før.

Erik har blitt godt kjent med Riksantikvarens ni utvalgte østfoldområdene. Han har besøkt alle sammen flere ganger i løpet av de siste tre årene. Den største overraskelsen var hvor spennende han syntes Indre Østfold var.

-Jeg har vært mye i indre Østfold i jobbsammenheng, men jeg har aldri tenkt over hvor flott det egentlig er der. Området er plukket ut som kulturhistorisk interessant på grunn av de store kraftanleggene, samt på grunn av små og store forsvarsverk i området. Dette er av nasjonal interesse. I indre Østfold sto mange av de siste kampene mellom Norge og Sverige før vi sluttet fred i 1905. Kraftanleggene her inne er også fantastisk flotte bygg, med flotte eksteriører. Det er nesten noe festningspreget over disse byggene, de er mastodonter i terrenget.

Solbergfoss. En mastodont i Indre Østfold. Flott, ikke sant? Foto: Erik Sandersen.

De tre lokale områdene kjente Erik godt til fra før.

-På de østre Hvalerøyene begynte man tidlig hyttebosetningen i Østfold. Noen av de flotteste hyttene i landet ligger der ut, det er store villaer og ligner ikke moderne hytter i det hele tatt.

Boken Ni Landskap er ikke bare ment å fortelle historien om de ni områdene, Erik håper også at folk ved å lese boken hans vil bli inspirert til å dra og besøke områdene.

-Det er utrolig mange flotte turområder i denne boken. De fleste haldensere er klar over at det er fint å gå tur på Skriverøya, og mange er kanskje også klar over at for eksempel Søndre Sandøy er et fint turmål. Men hvor mange haldensere har gått tur på Søndre Jeløy? Der er det utrolig mange fine turstier. Også området i indre Østfold er et fint turmål.

Et av områdene på lista er av spesiell interesse for Erik personlig. Han vokste nemlig opp ved Byens Marker, ved Kongsten fort, Vateland og Gamlebyen.

Vaterland. Foto: Erik Sandersen.
Bildet finner du i kapittelet om Fredrikstad festning, Gamlebyen og Byens marker. Foto: Erik Sandersen.

-Vaterland for eksempel er jo et utrolig flott område, sier Erik, med mye gammel bebyggelser og små fine hager. Det er virkelig vakkert der. Det har vært hyggelige gjensyn med områder jeg har ferdes mye i som ung.

Erik er godt fornøyd med Riksantikvarens utvalg. Men å finne en favoritt blant områdene er vanskelig.

-Alle disse områdene har hver sin egenart, det går ikke an å sammenligne dem føler jeg. Alle er fine på hver sin måte.

Ni Landskap er utgitt på Ask forlag, og er å få kjøpt på Køhn Libris.

Lurer du på hva slags bøker Erik har gitt ut før? Det kan du finne ut her på hans hjemmeside.

Se flere av bildene fra Boken her:

Fra kapittelet om Iddefjordsfjella. Foto: Erik Sandersen.
Bjørn Bakke stiller opp som stenhogger i et av bildene fra kapittelet om Iddefjordsfjella. Foto: Erik Sandersen.
Fra kapittelet om Iddefjordsfjella. Foto: Erik Sandersen.
Fra kapittelet om Iddefjordsfjella. Foto: Erik Sandersen
Rast ved Trollnestjern, bildet finner du i kapittelet om Haldenvassdraget. Foto: Erik Sandersen.
Hafslund Hovedgård. Foto: Erik Sandersen.
Fra kapittelet om de østre øyene i Hvaler kommune. Foto: Erik Sandersen

 

Kommentarer

kommentarer