New Noise #15: Tor Brynildsen

New Noise starter 2021 med å gi ut en golden oldie med Haldens egne rockekonge. A-siden til New Noises femtende singel prydes nemlig med Elvis Presley’s legendariske That’s all right, fremført av Tor Brynildsen. 

Tor Brynildsen har faktisk aldri blitt trykka på vinyl før, tro det den som kan. Når Haldens rockepionér endelig foreviges på vinyl er det naturlig at det blir med en coverlåt av hans egne, ubestridte rockehelt;  Elvis Presley. Men det var ikke Elvis som var Tor Brynildsens første rockehelt.

– Bill Haley var den store stjerna, forteller Tor. Vi hørte selvfølgelig på Ønskekonserten på radio hver eneste mandag, og da var det bare én låt vi venta på, og det var Rock around the clock med Bill Haley. Den kom alltid som siste plate, og så ble den tona ut mot slutten av sendinga. Så vi fikk jo aldri høre hele låta.

Tor stiftet bekjentskap med Elvis på gutterommet en sen natt i 1954, og det var nettopp med låta That’s all right det livslange forholdet starta:

– Jeg hadde en gammel radio på rommet, jeg drev og skrudde på den i halvmørket etter at jeg hadde lagt meg. Jeg kom bort i en kanal, jeg trur det må ha vært en tysk radiokanal. Det var antageligvis en ønskekonsert ment for de amerikanske styrkene som var stasjonert i Tyskland på den tiden. Gjennom all skurringa så hørte jeg avslutninga på en helt utrolig låt. Jeg skjønte at det var noe spesielt. Men jeg visste ikke at det var Elvis, jeg ante jo ikke hvem han var den gangen.

That’s all right mama ble først utgitt av opphavsmann og blueslegende Arthur Crudup i 1946. Åtte år senere utgjorde låta A-siden på Elvis Presleys aller første singelutgivelse.

That’s all right ble også den første sangen Tor fremførte offentlig i Halden. På et møte i Elvis-fanklubben som Tor selv var med å starte på Arbeidersamfundet stilte han seg opp ved siden av grammofonen og sang sammen med Elvis på plata.

– Jeg hadde jo i ikke noe band den gangen, forteller Tor, så jeg sang oppå platene. Det var sånn det starta for meg.

Tor ante det ikke da, men fanklubbopptredenene i Samfundet var starten på en lang karriere som rockekonge i Halden. Tor var faktisk den første som sang rock i Halden! Men det var ikke bare bare å være rockepionér i en liten by i Norge på femtitallet.

– Rock var jo absolutt ikke stuereint den gangen, det var blodig alvor. Vi måtte gå stille i dørene, og sånn var det i lang tid. Til og med ungene mine fikk høre på skolen at pappa sang djevelens musikk.

I 2007 kom Tor Brynildsens første soloutgivelse. Den selvtitulerte plata består av femten coverlåter innen sjangrene country, rock og blues.

For Tor er Elvis rockens nummer 1.

– Elvis er stjerna i toppen av treet, og det er meg knekkende likegyldig hvor du plasserer de andre. De når ham ikke til knærne en gang.

Innspillinga av Tors versjon av That’s all right er et liveopptak gjort i kultursalen i 2015, på jubileumskonserten som hyllet Tors 60 år lange karriere som rockekonge i Halden. B-siden er et annet liveopptak fra samme kveld, men i en litt annen sjanger.

– Der ble det country. Her har vi valgt ut Help me make it through the night med Kris Kristofferson. Jeg liker teksten på den. Kris er kanskje ingen stor sanger, men tekstene hans er helt rå.

I 2019 sto Tor på scenen i Brygga kultursal igjen, denne gangen for å feire egen 80-årsdag med en real rockefest!

Da New Noise gjenoppsto etter nær førti års dvale bestemte gruppa bak labelet seg for å slippe fire singler i året. To med ny Haldenmusikk, og to med gamle låtskatter fra Haldenkatalogen. Tors singel er eksempel på det siste.

– Det er alle tiders at New Noise har starta opp igjen, og det er moro at de vil ha med meg på dette. Jeg representerer jo det historiske her, og det er jo fint at de drar frem det også. Hvis du ikke har med deg historien har du jo ikke noe.

Tors singel legges ut for salg førstkommende lørdag på New Noises nettbutikk. I tillegg kan du stikke innom plateselskapets pop up-sjappe i Repslagergata 19 for å kjøpe den og andre New Noise-singler og merch.

Sjappa er åpen lørdag mellom 12 og 16.

Du kan også kjøpe singelen på Narvesen på Tista senter på lørdag (senteret er åpent fra 10 – 18). Men raska på folkens, alle New Noise-singlene kommer i begrensa opplag, og når det er utsolgt er det utsolgt.

Slippfester er naturligvis ikke anbefalt per i dag, men for å markere slippet vil Tom Skjeklesæther og Tor innta Reis for en plateprat via pubens podcast i nærmeste fremtid. Det hele legges naturligvis ut på nett. Følg med på Facebooksiden til New Noise.

Utover våren en gang vil det også arrangeres en signerings-session på Tista senter, da kan du ta med deg singelen og få den signert av rockekongen sjøl. Men først må Covid være samarbeidsvillig og trekke seg tilbake til den flaggermushula den kom fra.

Medvirkende musikere på innspillinga er: Omar Østli, Aasmund Solli, Lars Ivar Borg, Paal Flaata og Gøran Grini.

 

Kommentarer

kommentarer