New Noise #10: Ho forlot meg for Jesus

I november slipper plateselskapet New Noise neste singel i rekka. Denne gangen er det bautaen Geir «Obal» Johansen som skal gis ut på vinyl. Låta heter Ho forlot meg for Jesus.

Det nylig gjenoppståtte plateselskapet New Noise har produsert to singler siden de rulla i gang maskineriet igjen i juni, og nå har neste vinylsingel i rekka gått i trykken. I november foreligger New Noise #10: en aldri før utgitt utgave av Geir Obal Johansens Ho forlot meg for Jesus.

Ho forlot meg for Jesus er Geir Obals oversettelse av Hayes Carlls She left me for Jesus, forteller Tom Skjeklesæther, den låta var ganske svær i amerikanamiljøet for omtrent ti år siden. Det er en jævlig morsom tekst. Geirs oversettelse er ganske tro mot originalteksten til Carll, men han har lagt til noen elementer som ikke er med i originallåta. Bjarne Brøndbo nevnes for eksempel. Det er noen år siden Geir spilte den inn, men av ulike grunner kom den aldri ut på singel. Denne låta var en live-favoritt når Geir var ute og spilte, det var alltid noen som ropte etter den i løpet av kvelden.

She left me for Jesus ble Americana Music Association Song of the Year da Hayes Carll slapp den i 2008.

-Låta handler jo om en kar som opplever at dama blir kristen, forteller Tom. Fyren blir sjalu, og tror at Jesus er en virkelig person; en hippie med langt hår i sandaler og kjortel. Både i originalen og i Geirs versjon er Jesus en reell person. Dette får naturligvis voldsomme konsekvenser for livsførselen til denne dama, som plutselig skal følge Jesus. Geirs oversettelse av denne låta er hysterisk morsom. Den er så sinnsykt godt formulert.

En personlig sak

Geir Obal Johansen var som mange vet en multiinstrumentalist av rang. Tilbake på 70-tallet var Geir sentral i miljøet rundt New Noise da plateselskapets tok sine første, vaklende skritt, og han nøt stor respekt i Haldens musikkmiljø. Andre husker Geir best fra julekonsertene på Rød Herregård i årene frem til han døde i 2018.

-Han var en jævlig talentfull fyr, sier Tom, uten at folk flest nødvendigvis fikk det med seg. Han var ikke alltid så flink på å vise frem det han kunne.

For Tom er det en personlig sak å gi ut en av Geir Obals låter på New Noise. Tom og Geir ble kjent med hverandre på søttitallet, de var gode kamerater og vanket i samme miljø så lengde Geir levde.

-Geir var en av mine eldste kamerater, forteller Tom, og det å gi ut en plate i hans navn er mange måter ganske vemodig. Men det gir en god følelse å få ut denne singelen nå.

Singelen gis ut i samråd med Geir Obals to sønner.

Singelen som aldri ble sluppet

Ho forlot meg for Jesus er ikke den første oversettelsen fra amerikansk til norsk Geir Obal prøvde seg på i sin tid som musiker. På åttitallet oversatte Geir Bruce Springsteens klassiker Factory til norsk. Arbeidsliv, skulle singelen hete på norsk, og var tenkt sluppet på labelet New Noise. Rett før plateslipp ble imidlertid tillatelsen trukket fra Springsteens management.

Plata var tiltenkt en plass på New Noises samleskive The Big Voice of New Noise, men måtte altså trekkes i siste lita. For Tom og Co. ble dette en alvorlig og uvelkommen strek i regninga, og i arg punk-protestånd nekta Tom å trykke opp nye covre til samleskiva si, han satt seg ned og kryssa over Geirs låt med sprittusj på alle coverne i stedet.

Geir ble kryssa ut på New Noises samleskive. Singelen «Arbeidsdag» ble trykka, men aldri sluppet. Foto: Discogs.

Bra produksjon

-Det som gjør det ekstra morsomt å gi ut Ho forlot meg for Jesus nå er at låta er kula spilt inn, forteller Tom, Geir gikk i studio med et knallband den gangen. Han brukte en del penger på å spille inn låta. Den ble spilt inn i Athletic Sound, og det er en jævlig bra produksjon.

B-sida på singelen er en låt Geir Obal spilte inn på Thorkild Lindskogs juleplate; Jul i Frälsningsarmeen.

-Grunnen til at vi valgte akkurat denne låta til B-sida er at den er et veldig godt eksempel på Geirs helt ekstreme språkøre. Geir sang perfekt svensk. Han kunne snakke alle dialekter, han hadde et medfødt språklig talent. Jeg opplevde en gang å se Geir føre en hel samtale med en tysker uten å kunne et ord tysk. Han snakka språklig og melodisk helt perfekt tysk, uten å faktisk kunne en eneste tysk glose. Det var helt vanvittig.

Releasefest på Reis 9. november

Lørdag 9. november blir det releasefest på Siste Reis.

-Da skal vi spille singelen, forteller Tom, og fortelle historier om Obal. Det blir nok en del venner og familie av Obal som kommer, men alle er selvfølgelig velkomne.

På releasefesten blir det mulighet til å kjøpe seg et eksemplar av singelen Ho forlot meg for Jesus på vinyl. Men er du hypp på å sikre deg ett eksemplar av alle New Noise-singlene? Da bør du skaffe deg abonnement. Det trykkes kun opp 250 eksemplarer av hver singel, og that’s it.

New Noise ruller og går, og Tom S er fornøyd med progresjonen.

-Det går veldig etter programmet det her, vi hadde som mål å klare fire singler i 2019, og det får vi til. I desember kommer den siste singelen. I 2020 begynner vi på ny frisk, vi har planene klare for neste år. Alt er ikke i boks, men vi har mange kule idéer vi kommer til å forfølge.

Les mer om nye New Noise her.

Les Toms minneord i HA over Geir Obal Johansen her.

Sjekk ut Facebook-gruppa til New Noise her.

Kommentarer

kommentarer