«Nærmere høst» av Marianne Kaurin

Månedens bok er en roman av Marianne Kaurin. Boken forteller historien om en jødisk familie i Oslo som blir deportert til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Denne boken har jeg brukt mye i bokprat som vi holder for niende trinn, forteller bibliotekar Ellen Bjørnstad. På niende trinn har elevene 2. verdenskrig på pensum, og det er ofte fint å kunne lese skjønnlitteratur om emnet i tillegg til skolens historiebøker. Den er gitt ut som en ungdomsroman, men den kan like gjerne leses av voksne!

Nærmere høst handler om familien Stern, som bor i en bygård på Grünerløkka. Året er 1942, og andre verdenskrig raser for fulle maskiner. Det er høst, og i november skal DS Donau legge fra kai i Oslo med 532 norske jøder om bord, og gå mot Tyskland. Bare ni av dem kommer levende tilbake etter krigen. Men dette vet ikke familien Stern.

-Hovedpersonen i boka er femtenåringen Ilse Stern, forteller Ellen. Det som opptar Ilse aller mest er at hun er forelsket i nabogutten, Hermann Rød.

Hermann er med i motstandsbevegelsen, men det vet ingen. Heller ikke Ilse.

 

Sternfamillien består av mor og far, samt tre døtre. Ilse på femten, Miriam på fem og Sonja på nitten. Ilses far er skredder, og de to eldste døtrene i familien jobber i farens skredderbutikk. De lever et tilsynelatende normalt familieliv, i hvert fall så normalt det lar seg gjøre å leve i et okkupert land under en verdenskrig. Men Sternfamilien har selvfølgelig noen ekstra utfordringer:

-Faren begynner etter hvert å gå på jobb en time før døtrene sine for å vaske vinduene i butikken sin, forteller Ellen, sånn at jentene ikke skal se hva folk har skrevet på dem. I tillegg mister han kundene sine, en etter en. En dag banker det på døren, og faren blir arrestert. Alle jødiske menn over femten skal i arresten.

Men ting skal bli verre. Det nærmer seg den skjebnesvangre natten den 26. november, når alle jødene i Oslo blir brutalt dratt ut av hjemmene sine og tvunget om bord i Donau. Ilse har rømt hjemmefra med Hermann denne dagen, som følge av en krangel med sin mor. Når hun kommer hjem igjen er huset tomt. Familien hennes er borte.

-Personene i denne boken er oppdiktet, forteller Ellen. Men dette skjedde jo med veldig mange, så på mange måter er jo historien sann.

Boken følger familiens grusomme ferd videre, til Tyskland og Auschwitz. Og hvordan skal det gå med Ilse nå, som hun er alene igjen i Oslo?

-Dette er en veldig fin og gripende bok, som jeg ikke glemmer, sier Ellen. Jeg synes det er en viktig bok også, den er på en måte evig aktuell. Mange steder i verden herjer fortsatt krig og brutalitet, og fremmedfrykt er noe vi stadig ser. Vi får høre historien fra familiemedlemmenes side, men også fra andre personer i boken, som familiens nabo som jobber som taxisjåfør den natten deportasjonen iverksettes, og ikke minst motstandsbevegelsens Hermann Rød.

«Ingeborg trekker pusten: -Det var en politimann her for en stund siden. Han har nøkkelen til leiligheten deres, jeg hørte at han låste seg inn. Jeg går ut fra at det er deg han leter etter. 

Ilse sier ingen ting, står bare og stirrer på Ingeborg. Det går ikke an å oppfatte alt sammen, det går ikke an å sortere det som kommer ut av munnen hennes; bare ord, de beveger seg i lufta, virrer som insekter, hun klarer ikke å fange dem.

-Du kan ikke være her, sier Ingeborg, har du noen steder du kan dra?»

 

Wikipedia om Marianne Kaurin:

Marianne Kaurin (født 18. mai 1974) er en norsk forfatter.

Kaurin har gått forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt og debuterte i 2012 med ungdomsromanen Nærmere høst.

For debutboka fikk hun Kulturdepartementets debutpris for barne- og ungdomslitteratur og U-Prisen. I grunngivelsen for tildelingen av debutprisen til Kulturdepartementet skrev juryen blant annet: «Gjennom eit språk med uvanleg god flyt og med mange nyansar klarer Kaurin å lage ei politisk forteljing som har aktualitet langt utover andre verdenskrig. Det velformulerte språket hennar og dei godt tima skifta av synsvinkel mellom personane i romanen bidreg til å blåse nytt liv i den historiske romanen for ungdom.’».

Kommentarer

kommentarer