NåDa Halden fenget publikum

Lørdag var tiden inne for den høytidelige åpningen av NåDa Halden i Spinneriet i Tistedal. Utstillingen er i de samme lokalene som inspirert kunstnerne til å lage verker som gjenspeiler stedets lange industrihistorie i samtidskunst.

Kunstnerisk leder, Siri Austeen, har ledet NåDa Halden og ungdommene på en safari gjennom samtidskunstens rike. Elevene fra klasse 6A ved Tistedal skole har sanset, lyttet, følt og gjenskapt fortidsminner sammen med erfarne kunstnere det siste året. Den anerkjente lydkunstneren har lang erfaring med å knytte sammen steder, lyd og identitet.

-For meg har det vært en fantastisk mulighet til å møte nye mennesker og utforske lokalmiljøet gjennom kunstneriske bearbeidelser av både historikk og samtid, forteller Siri Austeen.

Stolte samtidskunstnere sammen med kunstnerisk leder, Siri Austeen. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Det er en meget variert utstilling med en bred spennvidde fra lydinstallasjoner til broderte selvportrett. I tillegg til lydinstallasjonene, Jakten på HydraSafari i Tistedal, og Vannet kommer nå, består utstillingen blant annet av av tre malerier der man har gjenskapt mønster fra Spinneriets produksjon i en moderne versjon. Et utsnitt av en mur laget av slagg fra Catrineholms produksjon er gjenskapt i linotrykk med en moderne vri (forsidebildet). Midt i sentrum av utstillingen henger en installasjon av stoffer donert eller lånt til Halden Kunstforening av byens innbyggere.

Maleri av stoff gjenskapt sammen med kunstner og maler Glenn Marius Skibsted. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.
Midt i utstillingen henger stoffer som er laget på Spinneriet. Stoffene er donert eller lånt til Halden kunstforening av Haldens befolkning. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Marie B. Haugen (4) hadde tatt med seg mor Nina B. Haugen (43) til Spinneriet lørdag , de var to av de 77 som fant veien til utstillingen på åpningsdagen. Begge var synlig imponert over hva storebror Andreas og resten av klassen har fått til i NåDa Halden. Lydverkene falt raskt i smak hos Marie som jaktet på Hydra sammen med mor. Der fant de nye lyder fra fossen i gjemt i hver dråpe.

-Utstillingen har vært en stor opplevelse for Marie, forteller Nina, og legger til at vesla syntes lydinstallasjonene er helt fantastiske.

-Noen av lydene var så stille at vi måtte lytte nøye for å høre, den mens andre var sterkere, beskriver Nina. Marie finner raskt veien videre til Safari i Tistedal og lytter med store øyner til eventyret fra Tistedals jungel.

-Krokodillen er ikke så snill, forteller den unge kunstkritikeren lett bekymret før hun fortsetter utforskingen av utstillingen.

NåDa er kuult, synes Nina og Marie. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.
Maries jakt på Hydra. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Også prosjektleder for det nasjonale prosjektet NåDa, Anne-Grethe Thoresen, fra Norske Kunstforeninger er fornøyd med utstillingen som er den første av ti i sitt slag.

-Hensikten med prosjektet er å få kunstforeninger ut av komfortsonen og tenke kunst på nye måter. Vi ønsker å bringe samtidskunsten ut av gallerier og øke forståelsen for kunstformen, forklarer Thoresen. En kunstform som ikke alltid oppleves like tilgjengelig for publikum og der prosess kan være like viktig som resultat.

NåDa Halden har det yngste segmentet av ungdommene i prosjektet som retter seg mot ungdom fra 12 til 18 år.

-Her man har fått til gode prosesser hele veien tross den unge alderen på utøverne, sier prosjektlederen og er imponert over de forskjellige innfallsvinklene og problemstillingene som fått fram små rare historier som fenger, avslutter Thoresen.

Gikk du glipp av utstillingen denne helgen så er det fullt mulig å ta turen innom neste helg.

Prosjektleder for det nasjonale prosjektet NåDa, Anne-Grethe Thoresen er fornøyd med utstillingen i Halden. Foto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Forsidefoto: Liss-Hege Dahl Jensen.

Les mer om NåDa-prosjektet i disse KanDusi-artiklene:

Kulturminner blir til samtidskunst

NåDa på Spinneriet

Historisk vandring med NåDa

Hva NåDa Creiser?

Kommentarer

kommentarer