Nå bør du sanke nesler

Siste halvdel av april er den aller beste tiden på året for å sanke nesler. De yngste og minste skuddene kan brukes rå, men ellers anbefales det å forvelle dem. Nesler lar seg fint fryse.

I beste jordsmånn trives ugresset best, så der brenneslene vokser er det fet og god jord. Nesler er struttende fulle av næringsstoffer som kroppen gjør et lykkehopp av å få i seg på denne tiden av året. Nesle inneholder bland annet C-, K-, B2- og B5-vitaminer, protein, kalium, kalsium, jern og folinsyre.
Den virker vanndrivende, utrensende og avgiftende.

Neslekrem
La neslene koke i litt vann et par minutter. Er du så heldig å ha løpstikke i hagen, så ta med et par nye skudd og kok med.
Hell av vannet og press det ut av neslene. Spar på vannet – det kan drikkes som nesle-te. Hakk neslene.
Ha en god klatt smør i en gryte og fres neslene i smøret noen minutter. Tilsett godt med finklippet gressløk og salt og pepper etter ønske. Rør inn rømme eller creme fraiche. Server. Passer til stekt fisk, til poteter, kokte grønnsaker eller på små pannekaker – om det er noe igjen da.

Hvor mye av hver? Ta den mengden nesler du ønsker å tilberede, og tilsett det andre så du synes det blir slik du vil ha det.

Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

Kommentarer

kommentarer