Museum i Fayegården?

Halden historiske samlinger vurderer å flytte inn i Fayegården midt i Halden sentrum. De skriver selv at det kan være svaret på en drøm om nye muligheter for formidling og utvikling. 
Foto toppbilde: Lisa Gustavsen

Onsdag kveld sendte Halden historiske samlinger ut en nyhetsbrev med overskriften ”Fayegården som museum?”. I nyhetsbrevet går de langt i å antyde at spørsmålstegnet kan bli fjernet i nær fremtid, og et nytt museum i sentrum realiseres.
Førstkommende lørdag inviterer de til omvisning der de vil fortelle hvordan museet ser for seg en fremtid i Fayegården. De inviterer publikum til dialog om hvordan museet kan bli en del av nabolaget rundt Busterudparken og bidra til å fortelle historien om Halden og menneskene i byen. 

Den siste tiden har Busterudparken fått et betydelig løft med ny lekepark. En av initiativtakerne til lekeplassen og en kjent sentrumsentusiast fra sentrumsdiskusjonene, Erik Vitanza, er spent på planene for museet.
– Det er helt sikkert fint for sentrum med noe som skaper aktivitet, men om det er et godt museumsbygg er jeg usikker på. På generelt grunnlag er jeg skeptisk til å transformere gamle, ganske rigide bygg til museumsbygg. Gamle industribygg er litt bedre egnet fordi de vanligvis har store, frie spenn som gjør at man står friere til å lage sirkulasjon og rominndeling som passer museumsfunksjonen, forteller han.
Selv om han er spent på hvordan museet blir seende ut og fungere er han veldig klar på en ting.
– Det er bedre med museum i Fayegården enn ikke noe museum og en tom Fayegård.

425586_1932436128703_1919880141_n
Jens Bakke

Jens Bakke i Fortidsminneforeningen Halden tror museum kan være en mulighet i Fayegården. Han er bekymret over at haldenserne ikke bruker museet i festningen, og tror derfor at et sentrumsmuseum kan gjøre noe med haldensernes forhold til egen historie.
– Et museum i byen vil lettere få samspill med samfunnet det er en del av. Museumsplasseringen i festningen er mer rettet mot turister enn mot haldensere, noe som særlig merkes for byjubileumsutstillingen i Øvre magasin, sier Bakke. Han er klar på at Fayegården er en av de viktigste empirebyggene i Halden, og at det ikke er noen tvil om at sentrum trenger at denne bygningen fylles med innhold.
– For kommunen er det bortkastede penger å ha bygget stående tomt år etter år.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer