Mottatt som stjerner i Bolivia

Det Norske Blåseensemble gjester denne måneden barokkfestivalen Misiones de Chiquitos i Bolivia. Her har de blitt tatt imot som stjerner med fullsatte konserter og musikkskolebesøk. Orkesteret fra Halden spiller totalt seks konserter på misjonsstasjoner i landet. Festivalen Misiones de Chiquitos har i løpet av 20 år vokst til den største barokkfestivalen i verden med over 250 konserter.

Verdens største festival for barokkmusikk
På 1600 tallet reiste jesuittprester fra Spania til Sør-Amerika for å fremme den katolske kirkes innflytelse i landet. I Bolivia tok Jesuittprestene tok over makten over store områder med et system av misjonsstasjoner. I området Chiquitos grunnla man 11 bosetninger i løpet av 70 år. Alt med velsignelse fra det spanske kongehuset, som Bolivia var kolonisert av. På disse stedene bygde man misjonsstasjoner / kirker i en unik og distinkt stil som kombinerte elementer fra både europeisk og lokal arkitekturtradisjon. Seks av disse misjonsstasjonene er nå oppført på UNESCOs verdensarvliste. Misjonsstasjonene utmerker seg ved en blanding av europeisk kultur og indianske tradisjoner. Under siste del av 1900-tallet startet man restaureringen av disse misjonsstasjonene.

Jesuittprestene var utdannede innen musikk, og brukte musikkopplæring som en del av sin misjonering. De lærte urbefolkningen å beherske instrumenter, samt å notere ned musikken de spilte. Under restaurering av misjonsstasjonene ble det funnet store mengder noter fra misjonstiden, dette var starten på festivalen Misiones de Chiquitos. Siden 1996 har festivalen blitt arrangert 11 ganger. I 2014 samlet den 52.000 publikummere og 874 utøvere fra 23 land. Festivalen er med det den største festivalen for barokkmusikk i verden.

Det Norske Blåseensemble gjestet festivalen for første gang i 2014, og ble invitert tilbake i år.

The Renaissance Band
I løpet av besøket spiller Det Norske Blåseensemble seks konserter på de tidligere misjonsstasjonene i Concepción, San Ignacio, San Rafael, Roboré, Pailón og Santa Cruz. Programmet orkesteret har satt kalles The Renaissance Band, og er satt sammen av barokk/renessanse musikk fra Bolivia, Frankrike, Tyskland og Hispanic (spanskættede land). Arrangert for orkesteret av DNBEs trompetist Stian Aareskjold.

Etter å ha gjennomført halvparten av konsertene kan orkesteret melde om fullsatte konserter. Det bolivianske publikummet har mottatt orkesteret med stående ovasjoner.
– Vi har blitt utrolig godt mottatt her borte. Vi har holdt konserter i store kirker, med fantastisk arkitektur både inne og ute. Publikum har tatt oss veldig godt i mot, og gitt oss utrolig respons! Vi føler oss nesten som rockestjerner her, forteller Geir Rebbestad, direktør i Det Norske Blåseensemble.

Viktig besøk på musikkskole
En viktig og inspirerende del av besøket i Boliva har vært å få besøke en musikkskole i Santa Cruz. På musikkskolen fikk imponerte musikere høre flere av elevene spille. Noen av de unge musikerne hadde kun fire måneder med trening bak seg, imponerende! Blåseensemblet fremførte også en liten konsert for elevene, og lærere og musikere slo seg spontant sammen og fremførte noen nummer sammen. Etter konserten fikk musikere fra Boliva og Norge muligheten til å bli bedre kjent. Det vanket tips og triks fra blåseensemblet sine musikere. Noen fikk prøve barokktrompet, mens andre fikk hjelp til å reparere godt brukte instrumenter. Besøket var så positivt for begge parter at det umiddelbart ble avtalt et nytt besøk med masterklasser på slutten av turneen. Musikk har ingen grenser!

Pressemelding fra Det Norske Blåseensemble.

Kommentarer

kommentarer