– Møt meg på bensinstasjonen om en halv time

Klokka er 22:15. Det ble jeg som kom fram først. Jeg venter. Motoren er skrudd av, men den er fortsatt varm. Det blinker fra et lysrør i reklameskiltet. På tide å skifte. Så sveiper to frontlykter over plassen. Den svarte varebilen stopper bortenfor pumpe 4. En skygge runder fronten på bilen og går med raske skritt mot sidedøra, åpner døra og stikker hodet inn. Jeg tilbakelegger de få meterne over plassen i rolig tempo. Stiller meg opp ved siden av bilen og venter. Venter på å få det jeg trenger. Sprøytene. Jeg kjenner en svak, søtlig, kjent lukt. Lukten av…..fjøs….

Bortsett fra siste setning kunne dette vært tatt ut fra en Staalesen bok som gir deg «ståpels» på ryggen. Men det handler slett ikke om narkokriminalitet, undergrunnsmiljø eller mord. Det handler om fastlegen til Dagros. Veterinærene som stiller opp for husdyra våre til alle døgnets tider.

Denne, litt overdramatiserte, episoden handler om når en av sauene våre lammet uten å ha melk til de små. Nå er det ikke slik at veterinærene kjører rundt og leverer fra seg medisiner i tide og utide, men noen ting får vi som produsenter lov å utføre selv. Som å gi dette hormonet som trengtes for å få igang melkeproduksjonen. Det er ingen selvfølge at dyra er disiplinerte nok til å trenge legebesøk kun fra åtte til fire. Derfor finnes det vaktordning for veterinærer, og de stiller trofast opp selv om det er natt eller rød dag. Denne kvelden var veterinæren på vei hjem fra et fjøs, snudde på veien og kom meg i møte for å redde situasjonen. Etter noen timers intens jobbing i fjøset den natta ble det til slutt morsmelk til de små nøstene.

13499539_1687095151553309_1541933860_o
Sauen Lilly synes sprøyte er skummelt. Men også dyr må medisineres av og til.

Andre ting veterinæren utfører er feks inseminering. Inseminering er det samme som blomsten og biene, men oksen møter ikke opp. Dyrlegen har med seg ingrediensene frosset ned i en kjølebeholder og besøker fjøset når dyra er brunstige. På den måten kan man drive målrettet avl med å plukke ut okse, vær, hingst eller råne som har de egenskapene man ønsker seg til hver enkelt ku, søye, merr eller purke. Det er også en fin måte å forhindre spredning av smitte på. På sau har det vært noen stygge sykdommer som er svært smittsomme. Dette har ført til strenge regler for flytting av dyr. Ved å bruke semin, altså ingrediensene i kjølebeholderen, kan man få et bredere genmateriale uten å fysisk flytte dyra.

Av mer «standardiserte» og planlagte besøk kan vaksinering nevnes. Innimellom trenger dyra vaksiner for å være godt beskyttet. Ofte er dette i forbindelse med at dyra er drektige, og de vil da overføre antistoffene til fostrene slik at de er godt rustet når de kommer ut.

Det er mange eksempler å nevne som oppdrag for en veterinær. Ulike dyreslag og forskjellige problemstillinger. Veterinærene innehar et bredt kunnskapsfelt. Veterinær studiet består av 5,5-6 års skolegang etter ordinær almenfaglig utdannelse. I sommer får vi stifte bekjentskap med ferievikar Anett. Hun tar sikte på en karriere som veterinær, og skal nå prøve seg litt i vårt distrikt. Da vil hun få se mye av de flotte bygdene våre. For det blir mye kjøring for en ambulerende veterinær.

***

Med jevne mellomrom vil Jon Stumberg skrive et innlegg på www.kandusi.no
Han driver Nybøle gård på Ør sammen med kona Nadja, og vil fortelle om livet som bonde og ytre mange spennende meninger.

Vil du se mer av hva de driver med, kan du like Nybøle gård på facebook.

Kommentarer

kommentarer