– Morsom. Viktig. Rørende.

Han startet journalistkarrieren sin som nyhetsredaktør av Russekluss -87 i Halden. Etter det ble det NRK og Dagens Næringsliv. Nå er haldenseren Lars Backe Madsen aktuell med boka Husmor (73), Gjøvik. 
Fotograf: Jeff Gilbert

Lars vokste opp i Halden med korps og fotball i Kvik. Han kom på nest siste plass i skirenn i Ertemarka som tenåring. Beskriver gjerne haldenserne som kloke og rause med en velutviklet sans for humor.
– Men jeg må vel også innrømme at jeg, i alle fall inntil jeg ble en mann med hatt som jeg er nå, synes at det av og til kan gå litt vel sakte med haldenserne. Er vi litt late? Litt trøtte? Litt skeptiske? Jeg tror det, sier han.
– Noen ganger skulle jeg ønske jeg selv var mer lat, mer trøtt og mer skeptisk. Og litt klokere, litt rausere og litt morsommere. Litt mer haldenser, rett og slett.

Akkurat det med å se mennesker, være spissformulert og ha humor er stikkord for boken han har skrevet – Husmor (73), Gjøvik. Boken er i kategorien satire og den tar et oppgjør med den aggressive og fordomsfulle tonen som ofte preger den offentlige debatten i Norge. Kanskje særlig i kommentarfelt og på sosiale medier.
– Jeg jobber som journalist i Dagens Næringsliv hvor jeg skriver dokumentarer og større reportasjer. Gjennom jobben har jeg møtt en god del politikere, akademikere, finansfolk og næringslivsledere i løpet av alle disse årene. De aller fleste bor på Oslos vestkant eller i Asker og Bærum, og de har til felles at de på ulike måter er såkalt ressurssterke. Noen har mye økonomisk kapital, noen har mye kulturell kapital og noen har bare mye makt. Mange av dem er skrytepaver, bedrevitere og noen er simpelthen litt klysete. De har til og med klysete barn, noen av dem, forteller han.
– For omtrent to år siden slo det meg at denne gruppen mennesker altfor sjelden blir gjort narr av. Den helt vanlige mannen i Teslaen. Den helt vanlige fruen med hagesaks bak den høye hekken på Vinderen. Den helt vanlige historieprofessoren som synes at landet blir snikislamisert.

14917205_1636111563081780_6761498770392387391_o

De tankene ble starten på flere spalter i Dagens Næringsliv der han parodierte debattene i kommentarfelt og på sosiale medier.
– Den første spalten handlet om den elleville debatten om såkalte historiske feil og unøyaktigheter i NRK-serien Kampen om tungtvannet som hadde premiere januar 2015, forteller Lars. Innlegget hans slo voldsomt an og ble delt mer enn 20 000 ganger på Facebook. Han skjønte at han hadde truffet en nerve hos seerne.
– To uker senere laget jeg innlegg nummer to. Den handlet om foreldrene som reagerte med harme over at mediene hadde gjort narr av døtrene deres som hadde dyre designervesker som ransel.

Det innlegget ble enda mer lest og da bestemte han seg for å lage de innleggene litt oftere. Resultatet ble en bok som inneholder både publiserte innlegg fra Dagens Næringsliv og innlegg som kun er i boken.
– Boken inneholder tolv debatter og alle er inspirert av virkelige debatter. I tillegg blir tretten av de mest aktive debattantene portrettert i litt mer detalj. Den eneste fornuftige stemmen oppi det hele er Husmor (73), Gjøvik, sier han.
– Hun er fornuftens røst i all galskapen. Hun blir angrepet av en aggressiv advokat, en sexgal flyver, krenkede rasister, sorgløse vestkantfruer, tempelriddere med våpen, tenåringsforeldre som synes at døtrene bør ha Louis Vuitton-veske som ransel og gamle akademikere som har mistet både hukommelse og folkeskikk.

15025562_1651730308186572_565477767301773361_o

Boken hans er på mange måter et øyeblikksbilde av hvordan samfunnsdebatten har utviklet seg og motsetningene som oppstår i kommentarfeltene. Men hva er tanken bak å skrive en bok som dette med sylskarp penn?
– Hele ideen med boken er å lage en satire over tidsånden som preger den nye, norske offentligheten.

Avslutningsvis utfordrer vi Lars til å beskrive boken med tre ord.
– Morsom. Viktig. Rørende. Eller som en av karakterene i boken, Advokat (45), Vika, ville sagt det: En jævla drittbok.

Lørdag 3.desember kl. 12 kommer Lars Backe Madsen til Notabene (Tista Senter) for å signere bøker. Han gleder seg til å møte haldenserne og håper boken blir tatt vel i mot.

***

Vi har to eksemplarer av Husmor (73), Gjøvik som vi gjerne vil gi bort!
Vil du være med i trekningen?
Det eneste du trenger å gjøre er å fortelle oss at du gjerne vil vinne!

Vi trekker to vinnere lørdag 3.desember kl 11.

Lykke til!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer