MORK slipper plate

Foto: Metaworks Photography / Terje Johansen

Om en snau måned slipper Mork sitt femte album. Fredag 5. mars er Katedralen her. 

For Thomas Eriksen og Mork ble koronaåret 2020 kanselleringens år. Nå begynner 2021 å tegne seg ganske likt som fjoråret.

– Vi skulle ha vært på en Europaturné i fjor, den ble flytta til mai i år. Men nå fikk jeg mail for et par dager siden; turnéen er kansellert igjen. Alle festivalene vi var booka til i fjor sommer ble jo også kansellert, eller flytta et år frem i tid. Nå har kanselleringene begynt å renne inn igjen, én etter én blir festivalene avlyst. Dette er kjipt for alle, spesielt for folk i festivalbransjen. De har jo mista jobben sin. Men vi i bandet er heldige, som har jobb ved siden av.

Thomas har heldigvis hatt ting å holde på med. Til tross for kanselleringer over en lav sko fikk Mork muligheten til å spille en del i fjor sommer. Det ble både festivaljobber og strømmekonserter. I tillegg har Thomas jobba en del med Mork-podcasten sin.

– Samme helg som Norge ble stengt ned sendte jeg første episode av podcasten. Det var helt tilfeldig, jeg visste jo ikke på forhånd at Norge skulle i lockdown. Men det var jo ganske bra timing.

Ett år senere har det blitt mange podcastepisoder, og podden har fått følgere over hele verden. I podcasten snakker Thomas om Mork og black metal, og gjør intervjuer med mange av de største artistene i black metal-miljøet.

Hør siste episode fra The Thomas Eriksen Podcast her:

I november slapp Mork EPen Pesta:

Mork slipper EP

Om en liten måned slipper altså Mork nytt album, det femte på Peaceville Records. Thomas har jobba med plata lenge, allerede under innspillinga av forrige plate begynte han å sysle med musikken til den neste. I januar i fjor var tekst og musikk ferdig, og Thomas begynte å gjøre opptak av vokal.

Morks debutskive var strikt. Fem plater senere har lydbildet utvikla seg videre. Men det er fremdeles en gjenkjennbar Mork-sound vi snakker om.

– Da jeg laga den første plata var jeg utrolig streng, jeg holdt meg innafor alle black metal-reglene. Mitt første møte med black metal-fansen måtte være rent, det er et veldig strengt publikum. Du kommer ikke inn der hvis det er litt løst i kantene, du skal holde deg innafor en ganske stram form. Nå vet folk hva Mork er, og hva jeg har i katalogen. Folk som har hørt den nye skiva sier at de fremdeles hører at det er Mork, selv om det er noen nye elementer der.

Mannen bak Mork: Thomas Eriksen. Foto: Metaworks Photography / Terje Johansen.

På hvilken måte skiller Katedralen seg fra det du har laga tidligere?

– Det er mer melodi. Og bygd opp på en litt annen måte. En typisk strikt black metal-låt har ikke refreng, vers og mellomspill. Det er bare en lang, dronete låt uten variasjoner. På denne plata er det litt mer bevegelse og variasjon. Det er viktig for meg å ikke gjenta meg sjøl og resirkulere egen musikk. Jeg skal finne opp mitt eget krutt på hver plate. Det er kanskje litt klisjeaktig å si, men jeg kan banne på at dette er den beste plata jeg har laga. Den låter bedre lydmessig, og låtene er mer strukturerte.

Når det skal lages ny plate starter Thomas alltid med musikken. Når musikken er ferdig innspilt setter han seg ned og skriver tekst. Stemninga i teksten må passe med stemninga i musikken.

Mork. Foto: Metaworks Photography / Terje Johansen.

– Det er alltid en utfordring for meg å kombinere tekst og musikk. Tekstene jeg skriver er dikt. De er sjelden skrevet til spesifikk musikk. Så utfordringa er å få teksten til å funke når man skal synge den. Men det funker overraskende ofte veldig bra.

Opprinnelig ville ikke Thomas dele tekstene med fansen sin. Det ødela mystikken.

– Plateselskapet overtalte meg til å inkludere tekstene i platene. Men jeg uttaler meg nødig om tekst. Unntaket er Arv, som jeg slapp i høst. Den låta handler om at jeg mista faren min for fire år siden. Da jeg skrev Arv var det en måte å bearbeide det på, en måte å kunne gå videre på. Det var greit å få ut den. Hele den forrige skiva mi var prega av hans bortgang, men ikke så direkte som i Arv. Den låta er sjukt personlig. Jeg er ofte personlig i tekstene, og legger mye av meg sjøl i teksten, men det er sjelden jeg er så direkte som her.

Hør singelen Arv fra den kommende plata her: 

Thomas har bygd en merkevare. Mork er kjent verden over, og facebooksiden hans har snart 40 000 følgere.

– Det er ålreit å få bekrefta at det jeg holder på med er riktig. Det er givende å få tilbakemeldinger fra fans, det gir meg driv til å holde på videre. Det er jo sårbare greier det her, jeg legger faktisk sjela mi på bordet. Jeg har slutta å lese kommentarer, det er for mange troll der ute. Jeg kan få hundre positive kommentarer, og så kommer det én negativ kommentar som ødelegger hele greia. Og det er jo det negative man husker etterpå.

Merkevaren Mork er ikke bare plater og t-skjorter.

– Jeg er verre enn Kiss, som til og med har laga kister folk kan begraves i. Nå skal jeg lage kaffe, den skal hete Svartmalt. Så kommer det nytt Mork-øl; et gravøl fra oslobryggeriet Beer Flag. Beer Flag er en av Tons of Rocks samarbeidspartnere, og leverer øl til festivalen. En fyr i USA vil lage Mork hot sause også, den skal hete I hornenes bilde, etter en av låtene mine. Det blir kult.

Lurer du på når alt dette blir å få kjøpt? Følg med på Morks facebookside, der kan du følge med på ankomst av merch og musikk. Det samme gjelder naturligvis også Morks Instagramside.

Kommentarer

kommentarer