Monne spiller inn ny plate

Foto: Johannes Granseth

Nå er Monne i gang med innspilling av sin andre plate! Første runde i Geir Sundstøls studio i Oslo ble unnagjort forrige helg. 

Monne har ikke vært virkesløs i koronatiden. Allerede den første søndagen i lockdownperioden i mars strømmet hun sin første digitale konsert, hjemme fra sin egen stue og ut til de tusen hjem via den digitale scenen Brakkesyke.

– Det gikk kjempefint, forteller Monne, men det var veldig rart å ikke se publikum. Jeg visste jo heldigvis ikke hvor mange som så på, da tror jeg at jeg hadde blitt veldig nervøs.

Det var flere hundre som så på! Og siden har konserten blitt vist mange, mange tusen ganger. Publikum vippset til Monne, og pengene ble satt av til ny plateinnspilling. Litt senere i koronaperioden holdt Monne konsert med fullt band i det proffe innspillingsstudioet som ble satt opp i Brygga kultursal.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk til det, forteller Monne, det var en fin opplevelse.

Bilde fra innspillingen i Geirs Sundstøls studio i Oslo.
Monne spiller inn plate.

Inntektene fra konsertene var med å muliggjøre innspilling av ny plate. Den nye plata har vært i Monnes tanker en god stund nå.

– Allerede underveis i innspillingen av det første albumet begynte jeg å planlegge det neste, forteller hun. Derfor hadde jeg en del låter ferdige, de hadde jeg jo allerede i tankene underveis i innspillingen av den første. Jeg vil takke alle som har kjøpt platen min «Digging In My Soul», samt vippset penger under strømmekonserter. Det er deres bidrag som gjør det mulig for meg å begynne med plate nummer to.

Hvordan kan en låt oppstå?

– Det er litt forskjellig hvordan de oppstår, sier hun, Jeg kan sitte med en stemning i kroppen, og så tar jeg kanskje frem gitaren og begynner å spille eller synge. Noen ganger kan jeg begynne å synge på en melodi i dusjen. Andre ganger spiller jeg inn en strofe eller to, og så sparer jeg på det og ser hva jeg kan bruke det til senere. Men jeg har nok satt meg ned for å jobbe mer nå enn før; satt meg ned med et mål om å skrive musikk. Det er fint å få på plass litt rutiner rundt det å skrive musikk, dette er jo faktisk en jobb.

Geir Sundstøl i sitt studio i Oslo.

Hvordan blir dette albumet, i sammenligning med debutalbumet?

– Denne plata er nok mer stemningsbasert, og ganske annerledes i uttrykket. Allikevel vil den nok matche den forrige på mange måter. Denne plata er også litt mer planlagt enn den forrige, jeg har laget meg noen flere skisser denne gangen. Mens jeg holdt på med plate nummer én begynte jeg å forske litt på loop, så det har jeg prøvd meg på hjemme. Det har jeg pusla mye med i sommer, og laget mye musikk på den måten. Det er morsomt å holde på med. Noen av de tingene vi har lagt på i studio, er sånne loops som jeg har laget hjemme hos meg selv i Garageband, så har Geir brukt det etterpå.

Er tekstene på denne plata annerledes enn på den forrige?

– Ja. Jeg liker egentlig ikke å skrive hjertesmertemusikk, jeg liker å pakke ting inn litt. Lage rom for tolkning. Men den forrige skiva handlet nok litt om hjertesmerte allikevel, denne gangen er det litt større spekter i tekstene. Den handler litt mer om mennesket generelt. Men jeg har vært litt inni meg selv også, det varierer litt fra låt til låt.

Alt spilles inn live i Geir Sundstøls studio med Monnes «studioband». Markus Linge, Terje Støldal, Erland Dahlen og Geir Sundstøl er nemlig Monnes studioband.

Fra studioinnspillingen hos Geir Sundstøl i Oslo.
Erland Dahlen på perk.

– Det er nok ikke helt vanlig at man spiller inn band og vokal samtidig i studio, men jeg tar utfordringen og tenker at det går fint. Det er noe magisk med det å gjøre ting «live», der og da. Man fryser et øyeblikk og det blir jo veldig «ekte». Dynamikken blir også fin når vi synger og spiller sammen, så det blir nok bra.

Er du fornøyd?

– Jeg tror det blir bra. Men jeg er jo ganske selvkritisk, jeg er inne i en prosess nå der jeg sitter og peker på enhver ting. Jeg blir jo aldri helt fornøyd, men noen ganger så må jeg bare bestemme meg for å være fornøyd med mine egne prestasjoner. Det har vært en krevende sommer, jeg har jobbet mye med å lage gode låter. Men jeg synes det låter fint, vi er inne på noe her! Det blir spennende å høre resultatet til slutt, og jeg er veldig spent på hva folk vil synes!

Prosessen er langt fra ferdig. Snart skal Monne tilbake i studio og kore, og så skal det spilles inn enda flere låter før plata skal mixes og mastres. Planen er å slippe plata en gang i løpet av neste år. Men innen den tid kan det kanskje komme noen singler, for å korte ned ventetiden! Vi får se. Så følg med på Spotify!

Mens vi venter på singler og plate kan vi høre på Monnes forrige album! Her finner du det:

Har du lyst til å oppleve Monne live? Det kan du allerede denne helgen, men da må du reise til Oslo, for hun skal nemlig spille på Musikkfest på Blå i morgen lørdag!

Her finner du Musikkfest på Blå på Facebook.

 

Forsidefoto: Johannes Granseth

Kommentarer

kommentarer