Minifest i Va

Neste uke blir det Minifest i Va både fredag og lørdag! Og det er fremdeles ledige billetter igjen på fredagens minifestival dere…

Fest i Va ble årets happening i Halden i fjor sommer, premieren på sommerfestivalen i Vadet på Veden ble en gedigen suksess. De som ikke fikk sikra seg en billett satt hjemme og stura, og de som hadde vært på Ticketmaster i god tid fikk en opplevelse de sent vil glemme. I idylliske omgivelser på Vadet fikk 900 publikummere se lokale artister utfolde seg på scena, med Femsjøen som sommerlig bakteppe. Det kan knapt bli bedre, eller hva?

I år spøkte det for den nyoppretta festivalen i Tistedal. Covid 19 kom trampende med sine store føtter og tråkka ned alt som heter konserter og festivaler. Men i mai kom redninga; Det ble lov å arrangere konserter for 200 publikummere! Håkon Ohlgren og de andre i festivalkomiteen kasta seg rundt.

– Vi er alltid gira på å se etter mulige løsninger, forteller Håkon Ohlgren. Jeg har alltid vært fan av å se mulighetene som ligger i begrensningene, jeg liker det å måtte snu meg kjapt og tenke på en ny og annen måte. Muligheten som lå i akkurat denne begrensningen var å utvide fra én stor festival til to små.

Årets opprinnelige Fest i Va var utsolgt allerede i september(!). Folk som sitter på disse billettene kan trygt sitte på dem til neste år, denne festivalen ble nemlig flytta til 2021. I år ble altså løsninga to små festivaler. På den måten kunne Håkon & Co invitere 200 publikummere på fredag, og 200 publikummere på lørdag.

På scena i Vadet neste helg vil du få se mange kjente og kjære artister. Pärs Polare tar med seg sine Bellman, Taube og Vreeswijk-låter og spiller golden vise-oldies, og så vil vi naturligvis få se Onkel Tuka på scenen. I tillegg blir det visesang av lokal flavør! En tisdæling vi mange kjenner til skal nemlig hedres på årets Fest i Va.

– I år er det tjue år siden vi ga ut den første plata med Roy Willy Olsens sanger, forteller Håkon. Vi skal hedre ham i år ved å slippe plata på digitale plattformer. Vi syntes det passa bra å slippe plata digitalt samme helg som festivalen.

Håkon har hanka inn lokale artister som skal assistere med å synge Roy Willys låter på festivalen. Ole Evenrud, Hege Brynildsen, Anders Svendsen, Christian Sandaker, Aasmund Kaldestad, Kristin Solli og (forhåpentligvis) Thrond Asker vil alle gå på scena og synge én Roy Willy-låt hver. I tillegg vil Håkon og Omar mest sannsynlig ta en låt.

– Vi har oppretta et minnefond for Roy Willy Olsen, forteller Håkon. Når folk går inn på strømmetjenestene og hører på låtene så genererer det litt penger, og alt det vil gå inn i minnefondet. Hvis det kommer inn litt penger der vil vi bruke dem til å lage noen arrangementer i hans navn fremover.

Onkel Tuka spiller på Fest i Va. Foto: Johannes Granseth.

Onkel Tuka vil avslutte kvelden i Vadet. Det er en stund siden de har spilt ansikt til ansikt med publikum nå.

– Vi har savna det å stå på en scene foran folk. Vi er jo sirkusartister, vi må inn i manesjen igjen.

Håkon er opptatt av at Fest i Va skal være en nærfestival med en god miks av bra mat, bra drikke, bra musikk og bra folk.

– På denne festivalen skal ikke alt handle om hvem som står på scena. Dette er en nærfestival, der folk kan senke skuldrene og møte naboer og gamle venner i idylliske omgivelser. Så kan de spise og kose seg og høre på musikk. Det sosiale skal være bakteppet her. Det skal være mye musikk, men det skal ikke skje noe på scena absolutt hele tiden. Det blir noen pauser mellom banda, da vil Espen Hovland spille musikk. Da kan folk preke og slappe av, eller gå ned til vannkanten og få ro i sjela.

Tilbakemeldingene etter fjorårets festival var gode. Folk var fornøyde med å få tatt seg en fest i Va.

– Det var helt strålende. Vi fikk til akkurat det vi hadde håpa å få til. Folk sier at tisdælinger er gærne, og ja de er gærne, men de er utrolig hyggelige og veloppdragne også.

God stemning og mye folk på Fest i Va i fjor. Foto: Johannes Granseth.

Festivalen i Vadet vil naturligvis foregå på koronamessig vis. Arrangørene har hyra inn folk som skal passe på at publikummerne holder avstand til hverandre, og helsemyndighetenes smittevernregler følges til punkt og prikke.

Håkon synes det er moro å bruke Vadet som åsted for festival.

– Jeg liker greia med å et bruke et nærmiljø som man kanskje ellers bare går forbi til noe mer, noe som gjør at folk stopper opp og tilbringer noen timer der. Det er jo utrolig idyllisk i Vadet. Og så er det noe annet jeg har tenkt mye på. Dette er akkurat det stedet Tistaelva starter. Og uten den elva, hva hadde Halden vært da? Der starta på en måte alt. I tillegg er dette stedet historisk viktig, Karl XII gikk jo over akkurat der. Og så var det der skogskjempen Alv Udda endte livet sitt, i boka kjører han ut i råka der og tar sitt eget liv.

God mat og drikke er en viktig ingrediens på Minifest i Va.

-Festningskroa vil stå for mat og drikke, og så stiller Grünerløkka Bryggerhus ved Kjell Pop med en bod naturligvis. Det er lokale folk over hele linja her.

Lørdagens Minifest i Va er utsolgt, men det ER ledige billetter til fredag fremdeles. Raska på, de kan fort forsvinne! Billetter finner du her.

Arrangører bak Minifest i Va er Håkon Ohlgren, Omar Østli, Magne Rekstad og Halvor Næss Diesen.

 

Forsidefoto: Johannes Granseth.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer