Mett med god samvittighet

Da jeg flyttet til Halden for snart ett år siden, hadde jeg vært fornøyd bruker av restemat-appen Too Good To Go (TGTG) i Oslo. Men i Halden ble det bråstans, det var ingen bakerier, matbutikker eller restauranter som var med i ordningen. Fredrikstad var nærmeste mulighet. Inntil nå. For nå har Fredriksten Hotell tatt utfordringen og tilbyr haldensere rimelig restemat fra buffeten, heller enn å kaste den.

– Det stemmer at vi er med i Too Good To Go, forteller kjøkkensjef Frank Murtnes og hotellsjef Marianne Olsen.  – Vi ble registrert i TGTG 31.8.18 og begynte å selge frokostpakker allerede dagen etter. Det hele startet med en oppfordring på Facebook fra en dame her i Halden som lurte på hvorfor ingen her brukte TGTG. Det syns vi var en fin mulighet til å fortsette jobben med å redusere avfall og matsvinn.

Selger restemat heller enn å kaste den

Too Good To Go er en god, brukervennlig og gratis app som bidrar til å redusere matsvinn. Appen kobler forbrukere opp mot spisesteder og butikker som har overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Med et par tastetrykk kan du enkelt bestille og betale for overskuddsmat via mobilen din. Så henter du maten på et utleveringssted til et gitt tidspunkt. I Oslo våker kundene over «slippet» av neste dags matrester, og mange av de mest populære restaurantene er derfor tomme for restemat for neste dag allerede et par minutter over midnatt.

Appen fungerer også som en holdningskampanje. Matsvinn er et stort miljøproblem, og ved å selge rester gjøres både vi forbrukere og bransjen mer bevisste på hvordan vi utnytter ressursene på best mulig måte.

Fredriksten hotell tilbyr frokost og lunsj

– Per i dag har vi to profiler på TGTG, en for overskuddsmat fra frokost og en med overskuddsmat fra lunsj, forteller Frank og Marianne. – Foreløpig selger vi kun frokostpakker, men vi har planer om å sette i gang med lunsjpakker så fort som mulig slik at det også er mulig å kjøpe seg en billig middag med overskuddsmat.

Det er ikke småtteri du får i forundringspakkene. Frokostpakken koster kr 45,-, den inneholder varmmat og bakevarer. Det kan være eggerøre, kokt egg, bacon, røkt bratwurst, stekte poteter, rundstykker, bagetter og søte bakverk. Alt avhenger av hva hotellet har igjen av overskuddsmat. Pakkene kan variere fra dag til dag, og fra kunde til kunde. Men i tråd med TGTG-konseptet skal alle føle at de har fått mye mat for pengene.

Lunsjpakken kommer til å koste kr 49,-, forteller Marianne og Frank. Den vil bestå av overskuddsmat fra lunsjbuffeen. Det kan være kyllingconfit, lammeskank, laks eller mye annet godt.

En typisk lunsjpakke fra Fredriksten Hotell!

Miljøtiltak på flere fronter

Men hva med emballasjen som maten leveres i? Vil dette bety enda mer søppel? Nei, forsikrer Fredriksten hotell. All maten pakkes i miljøvennlig emballasje som kan kastes i matavfallet. Boksen og lokket er laget av sukkerrør og bestikket er laget av tre. Dette betyr at ordningen ikke produserer noe ekstra avfall.

Ønsker flere Haldenaktører med i ordningen

– TGTG er et seriøst firma som har meget god kommunikasjon med kundene, forteller Marianne. – De hjalp oss å starte opp ordningen i løpet av en dag. De satte pris på å få etablert seg i en ny by. Og det beste av alt er at dette krever lite ekstra arbeid fra vår side. Kjøkkensjef Frank Murtnes legger ut overskuddsmaten i appen, og en av kokkene pakker ned det antallet som er bestilt.  Når kundene kommer i resepsjonen på avtalt tidspunkt for å hente, godkjenner resepsjonisten vår i kundens app og leverer ut maten. Tilbakemeldingene så langt er veldig positive. Men for å få virkelig fart i sakene, må enda flere å laste ned appen.

Marianne og Frank er veldig fornøyde med at de er de første i Halden som ble medlem av TGTG, men de ønsker ikke å være de eneste. Derfor oppfordrer de – og vi her i Kandusi – enda flere aktører til å bli med på dette. ALLE som selger mat fra hoteller, kafeer, bakerier, kantiner og bensinstasjoner er målgruppen for To Good To Go.

– Det er egentlig så enkelt som at hvis din bedrift har åpningstider og en dør, så har du muligheten til å være med, avslutter Marianne Olsen og Frank Murtnes.

Og for deg som vil laste ned appen og handle miljøvennlig mat i Halden – her finner du ut mer: https://toogoodtogo.no/no

Appen finner du enkelt i AppStore eller GooglePlay.

 

Forsidefoto: Hotellsjef Marianne Olsen og kjøkkensjef Frank Murtnes. Foto: Ellen Midtfjeld.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer