Mellom deg og alle brevene

Den første helgen i november setter Carl André Johansson opp danseteaterforestillingen Mellom deg og alle brevene i Sparebanksalen i Blackbox. Med seg har han Aurora Itland, og et lite knippe dansejenter fra Halden danseskole.

Carl André Johansson har alltid syntes at brevskriving er fint. Det inspirerte ham til å lage en danseteaterforestilling.

– Det ligger så mye tanker bak et brev, sier Carl André, så mye kjærlighet. Jeg har tenkt mye på det, hvordan det var å sende og motta brev i en tid hvor dette var den eneste måten å kommunisere på?

Carl André ringte til farmoren sin, og spurte om hun hadde bevart brev fra den gangen farfaren var stasjonert utenfor Göteborg under 2. verdenskrig, og farmoren var igjen i Uddevalla. Det hadde hun, og Carl André fikk lov å lese dem.

– Jeg ble grepet av tanken på hvordan det var, forteller Carl André, det å gå og vente på et svar. Og gleden over å få brev. Spesielt i en tid som var så preget av urolighet.

Carl André ble inspirert av hele settingen. Brevskrivingen. Ventingen. Spenningen. Det triste rundt det å være adskilt fra sin kjære under farlige og urolige omstendigheter. Alt dette ville han formidle gjennom en danseforestilling.

Foto: MA fotografene.

– Selv om det er farmors brev som inspirerte meg til dette, er det viktig å si at denne forestillingen ikke er biografisk. Det eneste som er helt likt, er at den tar utgangspunkt i et ungt par som blir adskilt på grunn av en krig.

Danseteateret er tidløst. Vi får aldri vite hvor dette foregår, eller i hvilken tid.

– Litt av poenget er å formidle de mellommenneskelige tingene som ligger i situasjonen, uansett hvilken tid man er i. Ting alle kan relatere til uansett hvem vi er.

Følelsene som ligger i og rundt brevskrivingen er rammen for forestillingen.

Carl André og Aurora øver i Halden danseskoles lokaler.

– Det er jo to perspektiver her, forteller Carl André. Den ene blir jo sendt ut i en krig som han ikke vil være med på, og den andre må gå hjemme og vente. Man får jo ikke gjort noe.

Carl André har skrevet egne brev, som er spilt inn på forhånd og ligger som lydspor over danseforestillingen. Carl Andrés dansepartner Aurora Itland har lest inn kvinnens brev, og Carl André har lest inn mannens brev.

– Gjennom lydsporene følger vi karakterene gjennom forestillingen. I tillegg har vi naturligvis med vakker musikk.

Carl André spiller litt musikken av musikken for meg, og den er i sannhet vakker! Lydsporet består av musikk fra to artister: Den ene er en norsk komponist ved navn Bendik Baksaas, han har laget et album med rekonstruert, norsk folkemusikk. I tillegg er det musikk ved den svenske folkemusikeren Emilia Amper, som også puster nytt og vakkert liv i tradisjonelle folketoner.

Aurora og Carl André har gjort mange prosjekter sammen. Aurora er glad for at Carl André har invitert henne med inn i dette prosjektet.

– Det er ærefullt å få fortelle en sånn historie, sier Aurora, den er både vakker og trist. Og ikke minst relevant. Dessverre. Jeg tror virkelig at denne forestillingen vil kunne treffe mange. Det er så mange lag her, alt fra det å være adskilt fra noen du er glad i, til det å oppleve en krig nært på, og alle bekymringene det medfører.

For Carl André var det helt naturlig å ringe til Aurora da han begynte å jobbe med prosjektet.

– For det første er Aurora superdyktig. Jeg ville virkelig ikke hatt med meg noen andre enn henne på dette.

Aurora og Carl André har danset sammen i fem år, så de har et lite jubileum i år faktisk!

Beskriv hverandre som dansere!

– Carl André er like mye skuespiller som danser, sier Aurora. Det handler om tilstedeværelse, men også om evnen til å fortelle med kroppen din. Dans er en veldig fin måte å fortelle historier på, og det er Carl André utrolig flink til. Han uttrykker mye med kroppen sin. Og så er han jo fysisk sterk. Og jeg er helt, helt trygg på ham. Han skulle svinge meg over hodet på toppen av Kynningsrudbygget på en forestilling i fjor, og jeg var ikke redd i det hele tatt. Da er du jo virkelig trygg på dansepartneren din.

– Aurora har en veldig naturlig tilstedeværelse på scenen, parerer Carl André. Og det er ikke noe man kan trene opp, det er noe man har. En gudegave. I tillegg er hun jo superdyktig teknisk, når jeg presenterer noe nytt så tar hun det med én gang. Dét er luksus det.

I tillegg til Aurora, har Carl André invitert tre dansejenter fra Halden danseskole inn i prosjektet. Fiona Woodburn, Gio Kraghe Storgärds og Jennie Carlsen!

Jennie, Fione og Gio. Foto: Carl André Johansson.

– Jentene er kjempeflinke, sier Carl André, det er utrolig morsomt å ha dem med. De får jo smaken på hvordan det er å gjøre en proff forestilling, og hva det innebærer.

Dessuten har Carl André hyret inn Therese Næss Diesen som lyddesigner for prosjektet.

– Jeg er så glad for at Therese er med, hun er superdyktig. Jeg kan ikke få rost henne nok!

Danseforestillingen Mellom deg og alle brevene spilles i Blackbox 3, 4 og 5. november!

Billetter finner du her!

 

Forsidefoto: MA fotografene.


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer