Mange sto i kø for Gråtass

For snart 20 år siden dukket den vesle traktoren Gråtass opp i en tv-serie på NRK. Siden den gangen har generasjoner av barn trykket traktoren til sitt bryst og lørdag kveld var det fullt i byens storstue av barn som ville se på barnefilmfiguren fra Vestfold.

Det er neppe noen overraskelse at Gråtass sørget for at så godt som alle seter var besatt lørdag i Brygga kultursal. Stikkordet var Traktorjul og i tillegg til Gråtass var naturligvis Goggen, Gamlefar og Grynet med. For de som ikke er kjent med Gråtass-verdenen kan vi fortelle at de tre G’ene bor på bondegården sammen med traktoren.

Kultursalen summet av forventningsfulle barnestemmer i minuttene før forestillingen startet. Da lyset ble slukket ble det stille og luskende ned trappene på siden kom det to skikkelser. Det var de to tyvene Hubert og Hieronemus som hadde skumle hensikter og skulle stjele Gråtass. Ungene satt som tente lys og lo godt med når tyvene sang om at ”julen bare er for bondefjomper”. Det er enkel snuble-humor med billige poenger og de sitter som et skudd.

4-img_4944

Når Gamlefar og Goggen entret scenen forsvant tyvene ut i en rasende fart og responsen fra salen på Gamlefars ”Hallo!” var ikke til å ta feil av. Publikum hadde koblet ut verden rundt seg og var godt med i Gråtass-land.

Den første julesangen satte absolutt julestemninga i salen og det syntes godt at det var rutinerte skuespillere på scenen som har jobbet med Gråtass-produksjonen lenge.

Historien er enkel – det er idyllisk stemning på gården med juleforberedelser, men så dukker det plutselig opp skumle tyver som skal stjele Gråtass. Og når det første signalet fra Gråtass kommer, tute-lyden, blir det helt stille i salen. Forventningene fra barna er skyhøye før den vesle traktoren kommer kjørende inn på scenen, og det er  ingen tvil om at forventningen blir innfridd i løpet av en drøy times tid.

5-img_4987

Vi får være med når Goggen skal bake verdens største julekake og høre mer om vidunderpulveret som får ting til å ese. Goggen instruerer barna til å passe på at Grynet og Gamlefar ikke sniker  i bakeskapet hans og barna passer på alt de kan. I det Gamlefar nærmer seg roper det taktfast fra salen.
– Gå tilbake, gå tilbake!

Humoren er fin, varm og enkel. Barna ler og ler , Gråtass tuter og tuter. Det er hans måte å kommunisere med publikum på og det fungerer godt på en helt merkelig måte.

Utover i forestillingen kommer  tyvene tilbake for å stjele traktoren og det blir en lang runde med forviklinger. Den ene tyven hater jula og den andre tyven drømmer om jula. Gråtass skal kjøre i kveldens nissetog i den vesle bygda og tyvene har en plan om at de kan være Nissen som skal kjøre traktoren slik at de kan stjele den etterpå. Men så enkelt blir det selvfølgelig ikke og etter mye om og men blir de avslørt av Gråtass og vennene hans.
Barna i salen klapper ivrig med og heier på den gode julestemningen!
Ekstra magisk blir det når den ekte julenissen dukker opp for å levere pakker til alle på gården..

6-img_5026

Etter forestillingen inviterte Goggen alle til å ”prøvesitte” Gråtass og få hilse på han, Gamlefar og Grynet. Haldenserne var ikke vanskelig å be og de stimlet rundt både traktor og skuespillere. Det var ingen tvil om at dette var kveldens absolutte høydepunkt for mange småtasser som hadde med seg sin egen lille Gråtass-traktor på forestillingen eller gikk kledd i Gråtass-klær. I en verden hvor mye handler om kjappe dataspill, teknologiske løsninger og hverdags-snarveier er det fascinerende å se hvor interesserte de små haldenserne var for Gråtass som tross alt representerer en veldig langsom figur hvor vennskap, humor og bondegårdsliv står i sentrum.

8-img_5069

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer