Månedens bok

Februarboken er Vekten av snøkrystaller (2006) av Thorvald Steen, den første boken i en trilogi om Steens eget liv. I den første boken møter vi Thorvald som fjortenåring, rett før han får vite at han lider av en kronisk musklesvinnsykdom. Boken er anbefalt av Ingrid Margrethe Davidsen ved Halden bibliotek.

Det er vinteren 1970. Den fjorten år gamle oslogutten Thorvald drømmer om å bli skihopper. Han trener hardt.

-Faren til Thorvald er veldig opptatt av fysisk fostring, forteller Ingrid, han har dratt sønnen med på lange skiturer allerede fra han var 11- 12 år gammel. De går mange mil i uka. Faren er veldig opptatt av å gjøre Thorvald sterk.

En dag svikter beina til Thorvald under et skihopp.

-Alle synes det er rart at han detter på den måten, forteller Ingrid. Thorvald er en dyktig skihopper, han er godt trent og han er sterk. Allikevel faller han.

Thorvald blir anbefalt å ta en tur til legen, og foreldrene sender ham dit alene. Der får han sjokkbeskjeden. Thorvald lider av en kronisk muskelsykdom som på sikt vil gjøre ham lam. Han får beskjed om at han aldri kan hoppe på ski igjen. Thorvald forteller ikke noe til foreldrene sine når han kommer hjem etter legebesøket.

-For Thorvald er det viktig at foreldrene ikke skal få vite noe, forteller Ingrid, for da må han jo slutte med skihoppingen. Men han drømmer om å hoppe én siste gang.

I Vekten av Snøkrystaller blir vi med på Thorvalds indre kamp når drømmen om å bli en stor skihopper knuses. Thorvalds hemmelighet blir tung å bære. Men det viser seg etter hvert at det ikke bare er Thorvald som skjuler ting. Hemmelighold har en lang tradisjon i Thorvalds familie. Den arvelige sykdommen Thorvald har fått har rammet andre i familien også, familiemedlemmer Thorvald aldri har hørt om før. Familien skammer seg over de syke familiemedlemmene, de har ingen kontakt med dem lenger. Når det til slutt blir klart for foreldrene at Thorvald er syk blir sviket fra foreldrene enda større. Foreldrene takler ikke at sønnen har blitt syk. De skammer seg.

Vekten av snøkrystaller tar for seg ungdomsårene til Thorvald. De påfølgende bøkene i trilogien Det lengste svevet (2008) og Balanse (2012) tar for seg Thorvalds videre liv med en kronisk muskelsykdom, og følger ham gjennom utdannelse, jobb og ekteskap.

Thorvald Steen er 65 år i dag. Foto: Per Maning.

Thorvald Steen har fått både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for sitt forfatterskap, han har mottatt flere priser og utmerkelser i løpet av sin karriere. Etter debuten i 1983 med diktsamlingen Hemmeligstemplede roser har han utgitt over 40 bøker innen forskjellige sjangre som romaner, skuespill, diktsamlinger, noveller, barnebøker og essaysamlinger.

-Hva skulle jeg gjøre, når det ikke var noe mer å gjøre? Ikke si at det finnes noen mening med alt. Ikke fortell meg at Gud har en plan. Ikke si at jeg var noe annet enn alene. Jeg begynte å tenke på Nina. Bare jeg ikke ble forelsket! Ikke fortell meg at det var like lett for en jente å bli glad i en krøpling  som å bli glad i en vanlig gutt. Man velger en Mercedes, ikke en hjulssykkel med ett ødelagt hjul, men beundrer en ørn fremfor en spurt med brukket vinge, og har man råd kjøper man en racerbåt, ikke en robåt med en åre. Ikke fortell meg noe annet.

Utdrag fra Vekten av Snøkrystaller.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer