Man møter seg selv i døra

Torsdag kveld var det klart for nok en visning av teaterstykket Den store klassepesten med elever fra dramalinja på Risum. Det ble et ubehagelig møte med noen av menneskenes verste sider. 

Vi er godt inne i Bomkræsjbanguka, og den ene brilliante forestillingen etter den andre ruller ut på løpende bånd fra musikk, dans-og dramalinja på Risum. Torsdag kveld var det tid for teater med andreklassingene, og det ble et sterkt møte med noen av menneskenes verste sider på Risum i kveld.

Emmy har bursdag, og inviterer klassen til fest. Det er god stemning og hæla i taket.

Den gode stemningen blåses raskt bort når klassens bitch og mobbedronning Charlotte ankommer festen med entouraget sitt.

Førstebitch Charlotte, med et knippe smiskere på slep.

Brått er festen en helt annen. Charlotte og det lille entouraget overtar festen. Angelika Hallmann er glimrende i rollen som Bitch med stor B, hun er så overbevisende vemmelig at jeg blir helt forbanna der jeg sitter. Entouraget hennes opptrer som et slags ekkelt ekko av alt Charlotte sier, og setter henne på en pidestall man håper hun ramler snart ned fra. Og det gjør hun. Et av mobbeofrene hennes, Benedicte, får nok av Charlottes grusomme oppførsel og slår henne i gulvet. Det blir tumulter, men Benedicte har flere i rommet som heier på henne enn Charlotte.

Sinnet våkner nemlig hos de andre på festen, som også har sett seg lei på Charlottes uendelige mobbing. Klassen ender opp med å binde Charlotte fast til en stol og kneble henne.

Makta er plutselig snudd på hodet. Men hva skal klassen gjøre med Charlotte, nå som de endelig har henne bastet og bundet? Plutselig blir jeg klar over at jeg sitter der og koser meg med at de har bundet og knebla Charlotte, det er nesten så jeg håper de klipper av henne håret sånn som de truer med. Det er en vemmelig følelse. Jeg ønsker jo vanligvis ikke å skade folk. Men det er ikke lenger Charlotte som sitter på stolen, det er alle mobberne. Alle mobberne man har møtt, eller hørt om, eller ønsket dit peppern gror (hvor nå enn det er).

Det er nettopp denne ugne følelsen man får i magen som er noe av styrken i dette stykket. Hvis noen har bundet og knebla en mobber, er de da det dugg bedre selv? Neppe.

Mobbeofferet blir mobber. Benedicte benytter sjansen til å fortelle Charlotte hvor elendig hun er.
Entouraget løfter ikke en finger for å hjelpe Charlotte. De bytter heller side, sånn som gode entourager alltid gjør når det blåser litt hardt fra den ene siden.

Klassen går så langt at de stemmer over hvorvidt de skal torturere eller drepe Charlotte. Til slutt blir det et slags flertall for mord. Gruppa banker effektivt ned den forsiktige Henrik, som for en gangs skyld hever stemmen og prøver å si at mord kanskje er litt drøyt.

Tidligere bestevenninne og bursdagsbarn Emmy er den som får æren av å drepe Charlotte.
Henrik blir kvalm av mord. Men klassen truer med å drepe ham også, hvis han ikke holder kjeft.

Av alle mennesker er det Charlottes mobbeoffer Benedicte som stepper inn og stopper knivmordet fra å bli en realitet. Charlotte blir satt fri, og bedt om å gå. Men hun går ikke. Hun vil snakke. Hendelsen har tydeligvis gjort inntrykk på henne allikevel, til tross for at hun virket ganske ubulkbar i starten av sitt fangenskap.

Det ender lykkeligere enn man skulle tro mulig, ut fra hvor langt vekk fra sivilisasjonen vi hadde beveget oss midtveis i stykket.

Godt gjort Risum! Ubehaget etter dette teaterstykket kommer til å sitte i lenge og vel, og det er takket være deres formidable innsats på scenen i kveld. Gratulerer.

På scenen i Den store klassepesten torsdag kveld fant vi:

Eline Ulland som Emmy

Angelica Hallmann som Charlotte

Marie Itland som Alma

Martin Kingsrød Larsen som Henrik

Eivind Andresen som Øyvind

Elijah Kochkarov som Shrimipatripokotok

Jesper Simensen som Josef

Mohammad Taamari som Jokke

Maria Helgestad som Aggi

Eva Mena som Eivor

Lovisa Marklin S. som Aisha

og Charlotte Gundersen som Benedicte

Regi ved Cecilie Jørstad.

Bomkræsjbang-uka er ikke over ennå dere! Det resterende programmet for uka finner dere her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer