Maktkamp, hevn og kjærlighet

Det blir dramatikk, maktkamp, hevn, borgerkrig og kjærlighet når Opera Østfold inntar Place d’Armes med Verdis Il Trovatore i juni neste år.

Gjør dere klare for et heftig operadrama på Fredriksten festning! Når Opera Østfold toger inn på festningen med sine eminente sangere i juni 2019 blir det hakket mer dramatisk enn i 2017. Verdis Il Trovatore er både mørk, dramatisk og dyster, noe som også gjenspeiles i den dramatiske og feiende flotte musikken i stykket. KanDusi var på Opera Østfolds pressekonferanse der scenografi, kostymer og solister ble presentert, og det er bare å begynne å glede seg til juni altså!

Il Trovatore er som mange store dramaer, sier operasjef Pål Scott Hagen, her har vi sjalusi, hat, hevn og kjærlighet. Det blir malt med brede pensler, og vi lover en spektakulær oppsetning også denne gangen.

Operasjefen gleder seg til Il Trovatore!

Operasjefen gleder seg til Il Trovatore på festningen i juni 2019. Som vanlig vil blåseensemblet stille som orkester under oppsetningen, men denne gangen har også Opera Østfold sikret seg et samarbeid med Göteborgsoperaen. Hele det 46 mann sterke operakoret fra Göteborg vil komme for å synge på Il Trovatore. Opera Østfold har også satt seg nye mål hva gjelder publikum.

-Vi tenker nå mot et operapublikum i utlandet, forteller Pål, primært Tyskland. Det er det neste nå, vi begynner sakte men sikkert å tenke internasjonalt. Denne nysatsningen gjenspeiles også i valg av solister for denne oppsetningen.

Den 12. juni skal tribuner og scene stå klare på Place d’Armes. Og for en scene det blir! I år skal det synges opera på et krigsherjet utsnitt av en motorvei! Lyktestolper, asfalt, biler og motorsykler blir bakteppet for det heftige dramaet som utspiller seg for publikums øyne.

Heftig scenografi for Il Trovatore! Scenografien er ved Gjermund Andersen.

Il Trovatore er en opera i fire akter med en ilsk borgerkrig i 1400-tallets Spania som bakteppe. I sentrum av historien finner vi rivalene Grev Luna og opprøreren Manrico, og kvinnen de knives om; den vakre Leonora. Den fjerde sentrale aktøren er den hevnlystne heksa Azucena, som har sin egne, grusomme agenda.

Manrico, Leonora og Grev Luna. Kostymedesigner Else Lund har skissert samtlige kostymer til forestillingen i juni.

Il Trovatore er som nevnt egentlig satt til 1400-tallets Spania, men Opera Østfold har laget et tidløst stykke opera denne gangen. Kostymedesigner Else Lund har skisset opp kostymer til hele besetningen, og det er mange ting hun må ta med i betraktningen når hun skal bekle sangerne på scenen. Avstand til publikum for eksempel, og dramaturgien selvfølgelig.

-Kontrastene i kostymer og fargevalg er kjempeviktige for å få frem dramatikken i Il Trovatore, forteller Else, siden historien kan fremstå som litt forvirrende. Jeg har prøvd gjennom kostymer å «rydde» litt på scenen.

Elses kostymer rydder litt i den smått forvirrende historien i Il Trovatore.

Il Trovatore er kjent for sine utfordrende arier, og som vanlig har Opera Østfold skaffet habile operasangere til oppgaven. I hovedrollene som opprøreren Manrico og greven Luna finner vi henholdsvis Gaston Rivero og Don-Hwan Lee. Leonora spilles av Maria Fontosh, og Olesya Petrova skal gestalte heksa Azucena.

I tillegg finner vi noen lokale helter på rollelisten. Trond Gudevold skal gestalte Ferrando, og Eirik Grøtvedt spiller Ruiz.

-Trond blir bare bedre og bedre, sier regiassistent og koreograf Toni Herlofsen, og Eirik er for meg en av de mest fremadstormende, unge norske tenorer akkurat nå. Han er jeg helt sikker på at vi kommer til å høre masse fra fremover.

Trond Gudevold er med på nok en oppsetning i Opera Østfold. Det gleder vi oss til.

-Dette blir kjempespennende, sier en strålende fornøyd Malin Østli i Opera Østfold, og Il Trovatore blir en stor kontrast til Tryllefløyten som var vår forrige oppsetning. Tryllefløyten har et eventyrpreg over seg, mens dette er en mørk og dyster historie. Det er hevn, hekseri og grusomme greier. Det er drama helt inn i mål det her. Med en helt fantastisk vakker musikk!

Det kunstneriske teamet bak Il Trovatore ser slik ut:

Ronald Rørvik – Regissør
Toni Herolfsen – Regiassistent/koreografi Gregor Bühl – Musikalsk leder/dirigent Gjermund Andersen – Scenograf
Else Lund – Kostymedesigner
Per Ragnar Karlsen – Maskedesigner
Pia Virolainen – Lysdesigner
Martin Mayer – Lyddesigner

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer