Makerspace på Halden bibliotek

Makerspace-torsdager ved Halden bibliotek fortsetter utover våren. Hver torsdag kan barn mellom 9 og 12 komme og utforske teknologi sammen med kyndige IT-studenter.

Hver torsdag ettermiddag åpner Halden bibliotek dørene for makerspace for barn i bibliotekets barneavdeling. Da står et knippe IT-kyndige studenter fra Remmen klare for å assistere og veilede aspirerende små IT-spirer. I spissen står avdelingsingeniør fra IT-avdelingen på Remmen, Andreas Harnes.

Hva er egentlig makerspace?

-Makerspace er et lite verksted, forteller Andreas, der barna får utforske teknologi og prøve seg på forskjellige ting. Mye av det barna driver med her er enkel programmering. De programmerer små micro:biter til å lage lyd eller vise tekst for eksempel, eller lage et lite spill. Det er en artig måte å lære seg litt om programmering, og ikke minst tankegangen og logikken bak programmering.

Den lille micro:biten som ligger koblet til barnas pc-er kan altså programmeres til å gjøre ulike ting. Den kan også kobles til et lite kjøretøy, eller en robot.

Denne lille saken kan man programmere til å gjøre alt mulig rart.

-Vi synes det er flott å kunne tilby dette på torsdagskveldene, sier biblioteksjef Nina Ewart. Det er et ganske stabilt antall barn som kommer hit hver torsdag, og studentene forteller at flere av dem kommer tilbake. Vi er veldig glade for at biblioteket kan tilby et så godt tilbud som dette i sentrum som barna bare kan komme innom og være med på, uten å melde seg på eller betale noen ting. Og så er det jo veldig spennende å samarbeide med Høgskolen!

Vemund Niilas Aslaksen (11) har vært med på så og si hvert eneste makerspace siden tilbudet åpnet i november.

-Jeg elsker programmering, sier Vemund, og kan det ganske godt fra før. Da er det moro å få prøve seg ut litt mer. Den første gangen jeg kom hit laga jeg stein-saks-papir på micro:biten. Men etter det har brukt mye tid på å programmere disse bit:botene.

Vemund peker på en blå liten sak på hjul som står ved siden av pc-en hans.

Bit:bot. Vemund kobler micro:biten til bit:boten med hjul og får den til å kjøre rundt.

-Det jeg liker veldig godt med makerspace er at vi kan velge om vi vil kode med blokker eller JavaScript, sier Vemund. Blokker er en enkel måte å gjøre det på for dem som ikke kan programmering fra før, mens JavaScript er litt mer vanskelig. Det er programmering med tekst. Jeg bruker JavaScript.

Kjenner du noen barn som synes programmering høres spennende ut? Da kan du be dem om å ta turen til Halden bibliotek på torsdager. Makerspace har åpent hver torsdag mellom 16 og 18.30 i barne- og ungdomsavdelingen i Halden biblioteks 2. etasje.

Her finner du Halden bibliotek på nett.

Kommentarer

kommentarer