Lutefiskaften for Damene og Herrene på Østgaard

Lørdag er det tjueårsjubileum for Christer Bjørnstads legendariske Lutefiskaften! I år inviterer Christer og Nina Garder til både dame- og herrelag på Østgaard.

Jeg stikker bortom Fru Østgaard for å snakke med Nina Garder og Christer Bjørnstad, som er i full gang med å forberede årets Lutefisklag. De seneste årene har Lutefiskaften blitt arrangert både for damene herrene i hver sin etasje på Østgaard. Men da Christer startet med Lutefisktradisjonen for tjue år siden, var det men only.

– Det startet på Hannestadgården, forteller Christer. Vi hadde mange ulike typer selskaper der, men så bestemte vi oss for å lage lutefisklag for herrer. For å finne på noe gøy rundt lutefisklaget kom vi på konseptet: Galenskaperna og lutefiskfestivalen.

For yngre leserne, kan jeg melde at Galenskaperna var en svensk humorgruppe som kjørte sketsjer på SVT og på en mengde revyscener i Sverige på åttitallet. Og nettopp en av disse sketsjene har blitt en fast gjenganger på Christers Lutefiskaften:

 

 

– Denne snutten må jeg se på julaften, forteller Christer. Ellers blir det ikke jul. Noen går i kirken, jeg ser på Galenskaperna.

For herrene på lutefisklaget er det altså påkrevd med et par Galenskaperna-snutter hvert år. Tjueårslaget er intet unntak!

I de tjue årene som lutefisklaget har rullet og gått, har selskapet holdt hus på mange ulike steder i byen. De siste fem årene har imidlertid Lutefisklaget hatt fast tilholdssted i Gildehallen på Østgaard. For tre år siden utvidet Nina og Christer konseptet.

– Da begynte vi med damenes aften også, forteller Nina. Vi dekker på langbord til damene i tredje etasje – på Låvetoppen, og så har herrene sitt lutefisklag nede i Gildehallen. Vi har kjørt quiz for damene tidligere år, og det skal vi ha i år også. I tillegg skal vi dele ut goodiebags til damene.

Klokka 11 er taffelen hevet, og minglingen kan begynne mellom Låvetoppen og Gildehallen.

– Da åpner vi dørene, forteller Christer, og det bruker å bli veldig hyggelig. Da blir det mye folk!

Nina er klar på at det er Christer som er konseptsjefen for Lutefiskaften.

– Det er Christer som eier konseptet, sier hun, selv om vi arrangerer det sammen. Han har valgt å ha det her hos oss, og det synes vi er utrolig hyggelig. Vi står for lokalene, drikken og servitører, og så videre. Og så bidrar Christer med den gode maten.

I tillegg til lutefisk blir det en liten velkomstdrink, og en liten forrett før hovedretten serveres. Og alle gjestene får spise så mye lutefisk de orker! Etterpå er det dessert og kaffe, og i år vanker det karamellpudding til dessert.

– Vi byr nok på en liten overraskelse også, sier Christer, siden det er tjueårsjubileum i år.

Her finner du mer informasjon om Lutefisklaget på Østgaard!

Påmeldingsfrist er fredag 19. november.

 

Kommentarer

kommentarer