Love That Louie – The Louie Louie Files

Love That Louie – The Louie Louie Files (Ace Records 2002)

Louie Louie, folkens! FOR en låt!

Garasjerock-klassikeren som vel kan sies å ha fått sitt eget liv. Det er få – om noen – gitarister som ikke en gang i løpet av livet sitt har spilt dette riffet, og som vi skal se er den også covret av mange band.

Hva er det som gjør at en enkel låt med et såpass simpelt riff har blitt covret så mange ganger?

Jeg tror at noe av greia her er hvor enkelt det er å spille riffet («alle» kan lære seg det), hvor fengende det er og ikke minst hvor «tilpasningsdyktig» denne låta er til de fleste sjangre.

Låta ble skrevet av Richard Berry i 1955 og først utgitt av Richard Berry & The Pharaos i 1957. En liten fun fact; da Berry i 1957 fridde til sin kommende kone så han seg samtidig nødt til å skaffe til veie litt penger slik at han kunne finansiere bryllup og ordentlige gifteringer. Berry solgte derfor rettighetene til ti av sine låter, deriblant den da uutgitte «Louie Louie». Et valg som skulle vise seg å ikke være så økonomisk smart.

Richard Berry kan ha angret på at han solgte Louie Louie så billig.  Foto: Flip Records.

Plata er delt opp i åtte «deler», hvor første del er låta slik den opprinnelig ble gitt ut i 1957.

I del 2 finner vi fire låter som kan sies å være opphavet og den opprinnelige inspirasjonskilden, bl.a «El Loco Cha Cha» (Rene Touzet) og «Havana Moon» (Chuck Berry). Lytt til «El Loco Cha Cha» og du vil tro – i hvert fall i de første taktene – at det er «Louie Louie» du hører.

Love that louie!

Del 3 inneholder de mest kjente versjonene. The Sonics (som har endret litt på akkordrekkefølgen og dermed gjort den litt mer «sinister»), Rockin` Robin Roberts and The Wailers (som var det første bandet til å covre denne låta), og ikke minst The Kingsmen.

The Kingsmen sin versjon er interessant. Ikke bare fordi dette er den versjonen som er mest kjent – og den de fleste som har covret låta har basert sin versjon på – men også fordi denne versjonen havnet under lupen hos FBI.

1963 «Louie Louie» line-up. L-R: Don Gallucci, Jack Ely, Lynn Easton, Mike Mitchell, Bob Nordby. Foto: http://www.historylink.org

Vokalisten Joe Ely sang på en såpass slurvete måte at det var vanskelig å oppfatte hva som faktisk ble sunget, men lærere, myndighetene og bekymrede foreldre mistenkte at teksten hadde obskønt innhold, og på et tidspunkt ble altså FBI involvert. Etter å ha brukt over to år på etterforskningen – låta ble spilt både framlengs og baklengs og i forskjellige hastigheter (det de derimot IKKE gjorde var å kontakte mannen som sang) ble konklusjonen den at teksten var umulig å tyde, eller «indecipherable at any speed». Maken til fornuftig ressursbruk skal man lete lenge etter!

På del 4 og 5 finner vi blant annet en soulversjon gjort av Otis Redding, en beat-versjon av The Kinks, og ikke minst en helt overlegen instrumentalversjon gjort av Travis Wammack.

Del 6 og 7 – henholdsvis «Louie-the rewrite» og «Louie-the sequel» – tar for seg låter som helt åpenbart er inspirert av «Loiue Louie», og helt til slutt kommer del 8, «Louie Goes Home». Her finner vi Toots & The Maytals reggea-versjon som på mange måter tar låta tilbake til sine karibiske røtter.

Andre band og artister som har spilt «Louie Louie» er Motorhead (med klassisk Lemmy-bass), Joan Jett (komplett med «I Love Rock`n Roll»-skarptrommelyd»), og bandet jeg selv spilte i når jeg var kid, The Basement Brats.

Arkiver under: Louie Louie

Tempo, 16/5.2022

 

Tempo anbefaler også:

Nick Curran & The Lowlifes – Reform School Girl

The E-Types Teen Trash Vol 8

Eddie Angel Plays Link Wray

Bo Dogs – Bad Bad Dog (Low Impact 2014)

Kommentarer

kommentarer