Løsslupne og champagneboblende favoritter!

Som en av sine kjære tradisjoner åpner Det Norske Blåseensemble det nye året med å ønske varmt velkommen til klassisk nyttårsfeiring! På sedvanlig vis smykker de seg med strålende solister; henholdsvis fylkets egen Ida Gudim og islandske Oddur Jónsson, og i tillegg vil ett av Haldens Kulturskoles unge talenter – Ida Bergman bidra med vakker sang.

En viktig tradisjon knyttet til Nyttårskonserten er samarbeidet med kulturskolene i de fire konsertbyene, der Ensemblet gir ett ungt talent muligheten til å få vise seg frem på scenen.

I Halden får vi høre Ida Bergman. Ida er 18 år gammel og går på musikklinjen på Halden vgs. avd. Risum. Ida har sunget på kulturskolen i 8 år. Ida sang med ensemblet for 2 år siden og beskriver det som en mektig og lærerik opplevelse, og hun er veldig takknemlig for å få muligheten til det igjen. Ida skal synge fra Fjorton sånger om våren opus 40 av Bo Linde.

Ida Bergman. Foto: Veronica Van Groningen.

Musikkelskere i hele fylket kan glede seg til å oppleve karismatiske og internasjonalt anerkjente Johannes Gustavsson i eminent direksjon av det feststemte ensemblet. Gustavsson er kjent for sin energi, eleganse og følsomhet, alle egenskaper som passer godt i en Nyttårs-konsertsammenheng!

Oddur Jónsson er prisvinnende baryton og omtalt som en av vår generasjons mest betydningsfulle islandske sangere. Det er gledelig å ønske Fredrikstadjenta Ida Gudim velkommen til scenen. Ida har for lengst sunget seg fra «ung og lovende» til en fullblods og velutdannet lyrisk sopran i nasjonal målestokk.

Oddur Jonsson. Foto: Melissa Zgouridi.
Ida Gudim. Foto: Petter Skafle Henriksen.

På repertoaret under Nyttårskonsertene står blant annet verker av Tsjaikovskij, Rossini, Mozart (fra «Tryllefløyten») og Verdi (fra «Maskeballet»). Selvfølgelig vil Nyttårskonserten inneholde to av de mest sentrale musikkstykkene knyttet til nettopp slikke festkonserter, begge fra midten av 1800-tallet. Danske Hans Christian Lumbyes «Champagnegalloppen» ble i sin tid komponert til en jubileumskonsert for Københavns tivoli. Johan Strauss den eldres «Radetzky March» er betraktet som en uoffisiell østerisk nasjonalhymne og avslutter alltid også nyttårskonsertene fra Wien hvert år, en av verdens mest sette konsertsendinger.

Sted/tid: Brygga kultursal 9. januar kl. 19.00

Medvirkende:
Dirigent: Johannes Gustavsson

Solist: Ida Gudim –Sopran

Solist: Oddur Jónson – Baryton

Ung solist fra Halden Kulturskole – Ida Bergman
Det Norske Blåseensemble

Forsidefoto: Veronica Van Groningen

 

 

 

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer