Lokalt Halden-talent spiller det nye året inn

Det Norske Blåseensemble sørger for nok en musikalsk start på året når de returnerer til Brygga Kultursal for å holde sin årlige nyttårskonsert. Med seg på scenen har de gitaristen Jonas Buckholm Pettersen fra Halden.

Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert har blitt en kjærkommen tradisjon både for publikum og orkesteret selv. Torsdag 7. januar legger ensemblet turen til Halden sammen med noen av Norges mest ettertraktede solister.
Det Norske Blåseensembles nyttårskonsert består av klassiske stykker av Mozart, Strauss, Rossini og flere, og regnes som Norges motstykke til den tradisjonsrike nyttårskonserten i Wien.

På scenen står også et av Haldens største musikktalenter. 22 år gamle Jonas Buckholm Pettersen fra Halden skal spille den andre satsen av Concierto de Aranjuez av Joaquin Rodrigo. Han gleder seg stort til konserten på Brygga Kultursal.
– Det å spille konsert med blåseensemblet i Halden blir spesielt. Jeg har ikke fått spilt så mye i Halden etter at jeg flyttet fra byen for tre å siden, så det blir stort å gjøre det sammen med Det Norske Blåseensemble, sier han.

Tar med seg lokale talenter på scenen
Det Norske Blåseensemble har med seg lokale talenter på alle sine nyttårskonserter, og for Jonas var telefonen fra orkesteret en tidlig julegave.
– Jeg ble veldig glad og overasket over tilbudet fra ensemblet. Og det var en utrolig spennende utfordring som jeg ikke kunne takke nei til. Så jeg gleder meg til konserten, forteller Jonas.
Haldenseren går nå sitt siste år på Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har allerede hatt en rekke soloopptredener, og har i tillegg spilt med Østfold strykekvartett.
Jonas begynte å spille gitar da han var ti år gammel, og frem til han startet på videregående var rock hans foretrukne sjanger.
– Jeg begynte å spille klassisk gitar da jeg begynte på videregående i 2009. Før det hadde jeg stort sett spilt elektrisk gitar. Musikk har jeg likt i hele mitt liv, men i starten av tenårene var jeg spesielt besatt av musikken til Metallica, og det varte i veldig mange år, kanskje helt fram til jeg begynte på videregående, forteller han.

Det var da han gikk på Risum videregående skole at Jonas fant ut at klassisk gitar var hans instrument.
– Da jeg gikk på musikklinja ved Risum økte interessen for klassisk musikk mer og mer. Men det var en DVD jeg fikk låne av min pianolærer som inspirerte meg til å fordype meg i klassisk gitar. Det var en dokumentar om den store spanske gitaristen Andrés Segovia, og et klipp der han spiller gavotte en rondeau fra Fiolin partita nr. 3 av Johan Sebastian Bach som gjorde umiddelbart inntrykk, forteller Jonas.

Billetter kan kjøpes her.

Internasjonale solister
Årets nyttårskonsert dirigeres av svenske Andreas Hanson, som har vært dirigent for noen av Sveriges største orkestre: Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radio Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester. Han har også dirigert opera og ballett, blant annet på Kungliga Operan i Stockholm. Hanson har også gjestedirigert utenfor Skandinavias grenser, i Russland, Storbritannia, Polen og Litauen.

På scenen står også barytonen Yngve Søberg. Den ettertraktede konsertsangeren har et repertoar bestående av blant annet Händels «Messias», Mozarts «Requiem» og Beethovens «Symfoni nr. 9». Han har også vært en av Nasjonaloperaens faste solister siden 2010, hvor han har hatt roller som Masetto i «Don Giovanni», Sharpless i «Madama Butterfly» og tittelrollen i «Figaros bryllup». «Vesentlig, oppsiktsvekkende stemmebegavelse», var en del av begrunnelsen da Yngve mottok Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris i 2012. Han har også mottatt Ruud Wallenberg Prisen og årets pris fra Den norske Operas Venner.

Søberg deler scenen med Nina Gravrok. Sopranen fra Narvik har gjort seg bemerket som en av Norges fremste sopraner, og har siden 2005 hatt roller som tittelrollene i «Madama Butterfly» og «Suor Angelica», Giorgetta i «Il tabarro» og Madame Lidoine i «Karmelittsøstrene». Hun fikk sin internasjonale debut i 2008 da hun opptrådte som Pamina i «Tryllefløyten» i Köln og Essen. Året etter sang hun sin første rolle i Nasjonaloperaen som 1. skogsnymfe i «Rusalka». Gravrok er også en ettertraktet konsertsanger og har sunget med Oslo-Filharmonien, i tillegg til andre store norske orkestre.

Innlegget er betalt av Det Norske Blåseensemble.

Kommentarer

kommentarer