Lokalhistorie i julegave?

Bøker er fine julegaver! Idd og Enningdalen historielags årbok er en liten lokal historieskatt i bokform, med anekdoter om folk, hendelser, gjenstander og kultur i bygda gjennom tidene. 

Idd og Enningdalen Historielag har de siste tjue årene gitt ut årboka Ida – Kulturbygd i grenseland, til glede for dem med interesse for lokal historie.

– Årsbøkene inneholder små dykk i historien fra ulike tidsaldre, forteller leder for historielaget Svein Norheim. Her finner du mange artikler med ulike innfallsvinkler og innhold. Det er mye forskjellig her, dette kan være av interesse for mange.

Kapitlene i boka kan ta for seg spesifikke hendelser i historien, historiske gjenstander, diverse foreningsliv i bygda og ikke minst personligheter fra området gjennom tidene. Dessuten vil du også finne intervjuer, og folk som beretter om egne erindringer.

Årboken 2021 er et nydelig lite knippe velskrevne historier av ulike slag. I årets utgave finner vi blant annet James Ronald Archers lille historie om en sølvdåse fra 1704, som mest sannsynlig har tilhørt presten Hans Jacobsen Wulf, og har overlevd både bybrann og svenske beleiringer.

Du kan også nyte Sverre Stangs beretning om skjønnheten Sylvia fra Prestebakke, som jobbet som mannekeng og selger, og bodde i både Oslo og Paris, og dessuten arbeidet som oldfrue på Hafslund Hovedgård. Du kan dessuten lese Thore Erik Nilsens skriverier om tidligere pandemier, og hvordan man håndterte dem i andre århundre. Hvordan skulle man hanskes med tuberkulose? Ikke med munnbind, håndsprit og isolering i alle fall.

«Hjemmemedisindering med Nafta, eller kamfer på sukkerbit, skitten ullstrømpe rundt halsen eller ullkklut innsatt med kamferolje på brystet var vanlig mot luftveisplager» skriver Thore.

Hvis det ikke monnet, kunne man få legen sin til å skrive ut en resept på konjakk. Eller satse på surmelk og øl:

En trofast og dedikert redaksjon, med Tor Hafsrød i spissen, bruker mangfoldige timer årlig på utgivelsene.

– Forutsetningen for å lykkes med dette er en god redaksjon, sier Svein, og vi er så heldige at vi har en dyktig og dedikert redaksjon. Dette er et godt og gjennomarbeidet produkt, med fin layout og godt språk. Redaksjonen jobber med årboka gjennom hele året. Det er et stort arbeid som ligger bak, og redaktøren og resten av redaksjonen fortjener heder og ære for det.

Heldigvis blir det gjort stas på redaksjonen med jevne mellomrom. Årets utgivelse vant bokprisen i Østfold Historielag, og det blir den tredje bokprisen som deles ut til Ida Kulturbygd i grenseland.

Ida – kulturbygd i grenseland fås kjøpt hos byens bokhandlere! Detaljer om bestilling, priser og henting finner du her.

Kommentarer

kommentarer