Lokal country på gjev liste

Norsk Americana Forums medlemmer har gitt sin stemme til de americana-platene de mener hører hjemme i toppsjiktet i den norske americana-kanonen. På lista finner vi både lokale artister og innspillinger.

Det hersker vel liten tvil om at americana og country har et helt spesielt fotfeste her i Halden, og når de femten fremste americana-albumene i norsk americanakanon skulle stemmes frem i desember var det ikke overraskende at det dukka opp både lokale artister og lokale innspillinger på lista.

Utgangspunktet for avstemminga var en liste på 63 norske album spilt inn mellom 1970 og 2000, nøye utvalgt av Norsk Americana Forums styre. Styremedlem Tom Skjeklesæther forteller:

– Vi plukka ut plater vi mente var mest representative for hver artist, men noen av artistene er faktisk representert med flere plater også. Henning Kvitnes for eksempel, som deltar både med Henning Kvitnes’ Little Eden-plata Back to Little Eden og i tillegg er bidragsyter på Elvis tribute-plata Elvis Tributter sammen med flere andre artister.

Begge Kvitnesplatene endte for øvrig opp på topp femten-lista.

Somebody’s darlings selvtitulerte debutskive ligger høyt opp på topp femten-lista over det Norsk Americana Forums medlemmer mener er top notch norsk americana. Denne plata har lokal flavør i flere aspekter, både via Tom Skjeklesæthers personlige og profesjonelle tilknytning til band og plate, men også fordi den er spilt inn på legendariske Athletic Sound. Tine Valand fra Somebody’s Darling er for øvrig også representert ved sitt soloalbum She’s just leaving fra 1996. Denne nådde dog ikke opp til topp femten-lista.

Onkel Tukas debutplate Geriljagress var også med på kåringen.

– Det er mange plater på lista som hører hjemme på topp femten som ikke nådde opp etter min mening, men i det store og det hele synes jeg lista er god. Vi i styret hadde ikke stemmerett, så når vi hadde gjort utvalget måtte vi lene oss tilbake og vente på resultatet.

Historisk norsk americana kanon: 

Det er kanskje en overvekt av mannlige artister på denne lista, men i dag gjør kvinnelige artister seg også aktuelle innen americana-sjangeren.

– Det er en ny generasjon musikere som entrer denne sjangeren nå, som tilfører sjangeren nye elementer. Her er det mange bra kvinnelige artister som gjør seg gjeldende også. Malin Pettersen for eksempel, som har fått bra med oppmerksomhet også utenfor Norge. Country Music People, et av verdens ledende countrymagasiner, ga singelen Alonesome en femmer i fjor.

Norsk Americana Forum er en ideell forening som har som mål å fremme og ivareta americana- musikk, herunder country, countryrock, bluegrass og så videre. På foreningens nettside kan man holde seg oppdatert på nyutgivelser innen sjangeren, samt lese anmeldelser av plater og få full oversikt over aktuelle konserter. Akkurat nå er kalenderen rimelig tynn, men til vanlig er den godt fylt opp – og en tydelig refleksjon på at denne sjangeren har kommet for å bli i det norske musikalske landskapet.

Kommentarer

kommentarer