Liv og røre i Kardemomme by

Listen over produksjoner av Veslefrikk Kultur og Teaterverksted begynner å bli lang. Denne gangen er det Folk og røvere i Kardemomme by som står på plakaten. 
Alle bilder: Joachim Bratteli

Veslefrikk har holdt på i en årrekke og ledes av Monia Berger. Hver vår og høst setter de opp en stor familieforestilling. I mai var det Hakkebakkeskogen og nå er det altså Kardemomme By. Stedet er ærverdige Fredrikshald Teater og scenen er pyntet med flotte kulisser fra den idylliske byen som plages av tre røvere.

Historien om Kardemomme by ble skapt av Thorbjørn Egner i 1955 og  det er 60 år siden forestillingen ble spilt for første gang på en scene. Handlingen er fortsatt den samme og skuespillerne i Veslefrikk formidlet den på en strålende måte under premieren fredag kveld.

I forestillingen blir vi kjent med et titalls forskjellige personligheter som lever sine liv i Kardemomme by og noen av dem skiller seg mer ut enn andre.

Politimester Bastian loser publikum gjennom Kardemomme-dagen og gjør så godt han kan for å skape ro og orden i den relativt fredelige byen. Rollen blir spilt av Jonas Borge Stafsengen som begynner å bli svært rutinert på Halden-scena. Han er kreativ, presis i replikkene og bærer mye av forestillingen.
En som ikke er så fornøyd med Politimester Bastian er Tante Sofie. Hun er den sureste tanta du kan tenke deg og sier nei til det meste. Tante Sofie blir tolket veldig godt av unge Kaisa Fossdahl som har holdning, sinne og arroganse nok i bøtter og spann til at det fyller hele rollen.

Det er flere fellessanger og nummere i løpet av forestillingen. Særlig innslaget med sjørøvervisa ”Kaptein Sortebill” viser i full bredde hvor dyktige de unge skuespillerne er. Men også de tre røverne, som spilles av Martin Kingsrød Larsen, Sanne Need og Kristoffer Fagereng,  bærer godt sanger på egenhånd og spiller engasjert og dedikert.

Det er mange næringsdrivende i Kardemomme by som blir røvet av røverne eller på andre måter setter sitt preg på byen. En av dem er barberer Sørensen. Han har mange replikker, er med i mange situasjoner og gjør seg bemerket som en særdeles aktiv Kardemomme-innbygger. På Fredrikshald teater fredag kveld fylte Emma Mellemsether rollen som Barberer Sørensen på imponerende vis.

Det er ingen tvil om at de medvirkende i Veslefrikk er en sammensveiset gjeng som trives godt sammen. Det syns godt på scenen og det smitter over på publikum.
To timers forestilling med en pause midtveis føles faktisk ikke lenge i det hele tatt når det leveres som det gjør fra scenekanten. Det fungerer rett og slett godt med enkle flotte kulisser på byens fineste teaterscene og dyktige små og litt større skuespillere som leverer en fin opplevelse!
Selv 60 år etter at stykket så dagens lys er budskapet like aktuelt:
 Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.”

Etter forestillingen vanket det positive ord fra både ordfører og sponsor.
– Takk for en fantastisk fin forestilling. Vi kan bare ane oss hvor mye arbeid som ligger bak, sa Thor Edquist og overrakte blomster fra Halden kommune.
– Vi er veldig imponert over hva dere får til. Vi gleder oss til å være med dere videre i satsingen på teater for barn og unge, sa Kjell Hagen fra Sparebankstiftelsen.

Monia Berger, som leder Veslefrikk, er strålende fornøyd med premieren og gleder seg til de kommende forestillingene.
– Det er noen ledige billetter igjen denne helgen og litt mer å velge mellom neste helg, forteller hun. Informasjon om kommende forestillinger finner du her.

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer