Liv-Karin (19) får nøkkelrolle i Fargespill

Nitten år gamle Liv-Karin Cihiluka har fått en stor og viktig jobb. I år er det hun som er instruktør og koreograf for den kommende Fargespill-forestillingen i mars. 

Det første møtet med den multikulturelle forestillingen hadde Liv-Karin som skeptisk femtenåring. Storesøster Neema skulle synge i den aller første Flere Farger-oppsetningen i kultursalen, og forsøkte å overbevise lillesøster om konseptet.

-Neema prøvde å forklare meg konseptet på forhånd, forteller Liv-Karin, hun skulle synge en afrikansk popsang blanda med en norsk folkevise. Jeg klarte ikke å se det for meg! Neema sa «det blir kjempekult», men jeg var usikker. Men da jeg hørte det på forestillingen ble jeg overbevist. Det funka, det var utrolig kult.

Det er ikke noen tvil om at det funker bra når storesøster til Liv-Karin Neema synger. Hun synger sjukt fint. Foto: Ellen Midtfjeld.

Året etter danset Liv-Karin i Flere Farger-forestilling nummer to, og siden har hun vært med hvert eneste år. I fjor ble forestillingen oppgradert fra Flere Farger til Fargespill, og produksjonen har vokst seg stor. I år har Liv-Karin blitt beæret med et stort ansvar. Hun er hyra inn som instruktør og koreograf, og har ansvaret for alle forestillingens dansenumre – samt bevegelser og dans i sangnumrene.

-Det blir utrolig spennende, forteller Liv-Karin, det er morsomt å få et så stort ansvar. Men det er høye forventninger, vi vil jo gjerne toppe forestillingen fra i fjor. Jeg har litt sommerfugler i magen. Det blir mye jobb, men det blir nok utrolig gøy også. Det beste blir uansett å se barna  ha det gøy på scenen og gjøre sitt beste!

Neste uke begynner hun med danseundervisning i Storsalen på Samfundet. Liv-Karin er selvlært danser. Hun startet sin dansekarriere på stuegulvet hjemme, sammen med søsknene. Men hun har allikevel flere års erfaring med å lære bort dans. I nesten to år tok hun i mot danseglade barn og ungdommer på Studio 16 i gågata. Hun trivdes med å lære bort dans.

-Det var et gratistilbud, og åpent for alle, forteller Liv-Karin. Det begynte med en liten gjeng, og så vokste det til å bli en gjeng på omtrent tjue barn som kom jevnlig. Det var krevende, men kjempegøy.

Nå ser hun frem til å sy sammen en Fargespill-forestilling sammen med Dina. Liv-Karin synes konseptet Fargespill er veldig bra.

-Jeg liker så godt dette konseptet. I fjor hadde vi en liten somalisk jente som skulle synge en somalisk sang, og så kunne hun plutselig ikke være med allikevel. Da var det ei norsk jente fra koret som rakk opp hånda og sa at hun kunne synge sangen, hun hadde hørt den så mange ganger at hun kunne den utenat. Det er gøy å se ei lita lys jente stå og synge på somalisk. Og det er jo nettopp det det handler om i Fargespill også, at vi blander ulike kulturer sammen til noe bra.

Fargespill er en fargerik kulturkollisjon som funker. Foto: Ellen Midtfjeld.

Dina Billington så Liv-Karin danse på en Multicultura-forestilling for flere år siden, og allerede da skjønte hun at hun hadde et talent foran seg.

-Liv-Karin ble med og danset i forestillingen året etter, forteller Dina, og så har hun fått stadig flere oppgaver. Hun har vært med å koreografere og lage danser hele veien. Det som er så kult med Liv-Karin er at hun danser afrikansk folkedans med elementer fra hip-hop og populærkultur, og alt er selvlært. Den blandingen er jo perfekt for Fargespill, det er jo nettopp det barna og ungdommene tar med seg hjemmefra som er utgangspunktet for forestillingen. Og så virker hun så stolt over bakgrunnen sin, noe jeg synes er veldig flott.

Som i de tidligere forestillingene er det Dina som har regien, og hun skal jobbe tett med Liv-Karin. Dina er svært fornøyd med å ha med Liv-Karin med i Fargespill-staben, og har full tillit nittenåringen.

-Liv-Karin er ung, men hun er samtidig veldig voksen, forteller Dina. Jeg har sett henne undervise, og hun er så flink. Hun er alltid godt forberedt, hun er tydelig og hun snakker så bra til ungene. Hun er et pedagogisk talent, hun er skapt for å lære bort. Liv-Karin er skapt for Fargespill, rett og slett. Jeg synes også det er veldig fint at en ungdom som har vært med på Fargespill senere blir med og jobber i Fargespill.

Etter at Dina og Ove hadde tatt Liv-Karin med som danser i forestillingen oppdaget de at hun var et sangtalent også. Dermed ble Liv-Karin korist i de påfølgende forestillingene.

Liv-Karin koret på Fargespill 2018. Fra venstre: Karoline Stenberg Henriksen, Liv-Karin, Ronya Kevyan og Neema Cihiluka. Foto: Ellen Midtfjeld.

-Liv-Karin er en kjempegod rollemodell for barna, forteller Dina, alle barna og ungdommene digger henne. Hun er et forbilde som ikke jeg klarer å være!

Et annet nytt tilskudd i staben for årets Fargespill-forestilling er Marte Beck, som blir årets sirkusinstruktør! Henne skal dere få høre mer om senere i vinter.

Så langt er det åtti barn som skal stå på scenen i mars, men Dina håper det blir flere. Hun oppfordrer spesielt ungdommer med talent for sang og musikk om å ta kontakt. Kjenner du noen ungdommer som kunne passe til Fargespill? De kan møte opp på Samfundet, der er det åpen danseklasse med Liv-Karin hver onsdag mellom 15 og 16.30. Dette er for ungdommer fra tretten og opp til tjue. De yngre barna (9-12) danser på Samfundet senere på dagen, fra 17- 18.

Neste uke er de i gang for fullt. Det er ikke mange ukene til årets forestilling i kultursalen. Dina gleder seg.

-Det blir spennende. Og det er så gøy å få samarbeide med Blåseensemblet. I år blir det en del nytt, Ove sitter og skriver ny musikk nå. Utgangspunktet er som alltid musikk som aktørene selv har hatt med seg. Som i fjor samarbeider vi med en av Norges flinkeste orkesterarrangører, Håkon Berge. Han er ekspert på å skrive musikk for orkester. Det blir veldig bra. Han var så fornøyd med resultatet i fjor at han begynte å gråte!

Les mer om konseptet Fargespill her. 

Les om fjorårets Fargespill-forestilling her. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer