Halden litteraturforening avholder denne høsten sitt niende semester med litteraturarrangementer, og billetter til alle høstens arrangementer er i salg fra mandag 26. august. (Alle barne- og ungdomsarrangementer er gratis.)
Vi åpner høstprogrammet med et barnearrangement under Barnas verdensdager førstkommende lørdag. Tjodun Felland vil fortelle om selveste Peer Gynt for barn i «bokskogen» på biblioteket.
Litteraturforeningens voksenarrangementer foregår som vanlig på Bryggerhuset. Den første forfatteren på høstprogrammet er Toril Brekke, hun er kjent for de fleste haldensere og kommer for å fortelle om sin siste bok.
Neste mann ut er Simon Stranger, som har fått mye oppmerksomhet for og gode anmeldelser av sin siste roman. Så får vi et spennende møte med Erika Fatland, som har vært på mange utrolige reiser og i tillegg skriver godt om dem.
Deretter kommer en populær forfatter som vi håper trekker mange ungdommer til bibliotekets voksenavdeling; Lise Forfang Grimnes kommer med realistisk fantasy.
I november kan barna møte forfatteren Hanne Buch og illustratøren Camilla Freng Billett på biblioteket. De skal fortelle om vennskap, et viktig tema for store og små, men denne gangen passer det best for de minste.
Siste, men ikke minste mann ut er Kim Leine. Vi er veldig stolte av og glade for at han kommer helt fra Danmark til Halden bibliotek for å snakke om sin siste roman fra Grønland, som ikke uten grunn har fått veldig gode mottakelser. Dette gjør vi i samarbeid med Foreningen Norden i den årlige nordiske litteraturuka.
LØRDAG 31. AUGUST KL. 13.45 OG KL. 15.15 PÅ HALDEN BIBLIOTEK: Tjodun Felland med Store for små:
Peer Gynt – Ibsen-klassikeren tilpasset barn
Peer Gynt av Henrik Ibsen er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene. Fortellingen om storløgneren Peer foregår i et norsk bondemiljø på 1800-tallet, og stykket tok et oppgjør med en mentalitet Ibsen mente å kjenne igjen i den typiske nordmann.
I Store for små fortelles Peer Gynt muntlig til glede for store og små: Kl. 13.45 for barn fra 4-7 år og
Kl. 15.15 for barn fra 6 år og oppover.
Tjodun Felland har jobbet som utøvende forteller siden 2003 og er med i fortellergruppa FabelAkt.
Forfattermøtet arrangeres i samarbeid med Barnas Verdensdager i Halden og er en del av et større arrangement i Kulturkvartalet.
TORSDAG 12. SEPTEMBER KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET: Toril Brekke med Kobrahjerte
– en frittstående fortsettelse av Alle elsket moren din.
I Kobrahjerte møter vi Agathe som er 16 år og begynner på musikklinjen på Nissen, men er mest opptatt av å bli voksen fort. Hun vil forstå hvorfor moren fikk et barn hun ikke ønsket seg. Hun kaster seg både inn i Oslos utelivsmiljøer og de store politiske diskusjonene på midten av 60-tallet.
Toril Brekke har arbeidet som typograf, lærer, fabrikkarbeider og journalist og har skrevet bøker siden debuten i 1976. Brekke er særlig kjent for sine historiske romaner.
TIRSDAG 24. SEPTEMBER KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET: Simon Stranger med Leksikon om lys og mørke
– vinner av Bokhandlerprisen 2018
Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept.
Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene er oversatt til femten språk. Leksikon om lys og mørke er hans femte roman for voksne.
TORSDAG 10. OKTOBER KL. 20.00 PÅ BRYGGERHUSET: Erika Fatland med Grensen. En reise rundt Russland
I Grensen. En reise rundt Russland tas vi gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.
Erika Fatland er forfatter og sosialantropolog. I 2015 fikk hun Bokhandelens sakprosapris for Sovjetistan. I 2016 ble Fatland valgt ut som en av Europas ti mest interessante samtidsforfattere gjennom litteratursatsingen «New Voices from Europe».
SØNDAG 20. OKTOBER KL. 18.00 PÅ HALDEN BIBLIOTEK: Lise Forfang Grimnes med Kaoshjerte og Blodskraft
– realistisk fantasy for ungdom
Kaoshjerte er en fortelling om Minja på 16 år fra Stovner. Boka handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv. Den balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og henter inspirasjon fra både norsk og persisk kulturarv. For denne boka ble Grimnes tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens kritikerpris. Blodskraft er bok nummer to om Minja og en fortsettelse av Kaoshjerte.
Lise Forfang Grimnes har siden 2003 turnert med ulike forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken, først som forteller og siden som forfatter. Hun holder kurs mest rettet mot ungdom eller mot formidlere som lærere og bibliotekansatte.
SØNDAG 3. NOVEMBER KL. 13.00 PÅ HALDEN BIBLIOTEK: Hanne Buch og Camilla Freng Billett med Bestevenn på boks
– en bok om vennskap
Bestevenninnen Anja vil ikke leke med dukker, derfor bestemmer Helene seg for å bytte henne ut med en bestevenn som bare vil leke med dukker: hun heter Dukke- Lise. Det er bare det at den nye bestevennen er litt ødelagt.
Hanne Buch jobber som jurist på dagtid og skriver barnebøker på fritiden. Camilla Freng Billett er utdannet grafisk designer og illustratør og har illustrert Bestevenn på boks.
Passer for barn mellom 3-7 år.
MANDAG 11. NOVEMBER KL. 19.00 PÅ HALDEN BIBLIOTEK: Skumringstimen: Kim Leine med Rød mann/Sort mann
– om dansk kolonisering av Grønland
Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer i første halvdel av 1700-tallet. Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger tilProfetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds Litteraturpris i 2013.
Kim Leine er en dansk-norsk forfatter. Leine flyttet som 17-åring til Danmark og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet deretter til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Kim Leine skriver først bøkene sine på dansk og gjenskriver dem deretter på norsk.
Forfattermøtet arrangeres i samarbeid med Halden bibliotek og Foreningen Norden som en del av Nordisk litteraturuke i 2019. Arrangementet «Skumringstimen» er gratis og avholdes årlig mandag i uke 46 i alle bibliotek i Norden.
Forsidefoto av Toril Brekke: Tine Poppe.
Kommentarer