Litt og noe om Marie Svendberg Eriksen

Marie Svendberg Eriksen skal helst klare ting sjøl. Hun elsker historie, digger kostymedrama og i skapet hjemme henger titalls historiske kostymer hun har sydd selv. Nå for tiden er Marie konstituert scenemester på Fredrikshalds teater. Her har hun svart på fjorten spørsmål om seg selv, sånn at dere kan bli litt bedre kjent med henne.

Hva er ditt første minne?

-Det første jeg husker er at jeg ligger på ryggen i et gult oppblåsbart badebasseng på verandaen hjemme og ser opp på himmelen, med kroppen dekket av vann. Jeg kan ha vært fem- seks år gammel. Jeg vet ikke hvorfor akkurat det minnet har festet seg, for jeg har aldri vært spesielt glad i å bade, jeg lærte ikke å svømme før jeg var mye eldre. Men dette er et øyeblikk og en følelse som jeg husker veldig godt.

Trekk frem noe fra oppveksten din som har preget deg

Et familietrekk som har preget Marie til den hun er i dag er selvskaffenhet.

-I familien vår har det alltid vært sånn at vi skal klare oss selv. Hvis vi skal gjøre noe, skal vi helst gjøre det selv, og det skal mye til før vi spør noen om hjelp. Det har jeg med meg hjemmefra. Men jeg tror dette har vært med på å gjøre meg mer kreativ. Når man skal ordne alt alene blir man god på å komme på kreative løsninger for å nå målene sine.

En lidenskap som har vært med å forme Marie til den hun er i dag er Harry Potter-bøkene. Marie leste den første Harry Potter-boka da hun gikk i fjerde klasse.

-Harry Potter-bøkene åpnet en ny verden for meg, og det har preget veldig mye av barndommen min. Jeg slukte bøkene, og har lest dem flere ganger. Jeg forelsket meg i Harry Potter-universet. Det var den første gangen jeg virkelig falt for en bok, så dette åpnet bøkenes verden for meg også.

Da Marie fremdeles gikk på ungdomsskolen fikk hun Stolthet og fordom på DVD av tanta si til jul. Det var starten på en ny lidenskap som skulle følge henne videre i livet, nemlig kostymedrama.

-Jeg ble fullstendig hekta på Stolthet og fordom. Historieinteressen hadde vært der hele tiden, vi var mye på museer og sånt da jeg var liten. Men Stolthet og Fordom åpnet for en historisk interesse på en helt annen måte. Etterpå så jeg filmatiseringen med Keira Knightley også. Det er en av mine absolutte favorittfilmer. Den setter jeg på når jeg sitter og syr, jeg har den på i bakgrunnen. Da trenger jeg nesten ikke å se opp fra symaskinen, det holder å lytte til replikkene og musikken.

Interessen for historisk drama sparket i gang Maries sy-interesse, som igjen påvirket skolevalg senere i livet. I dag er Marie kostymeansvarlig på Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av En folkefiende. Hjemme i skapet henger det titalls kostymer som Marie har sydd selv, fullstendig historisk riktige fra innsiden og ut.

Hva syr du på nå?

-Akkurat nå syr jeg faktisk på en hettegenser til kjæresten min.

Hvis du kunne tatt en kaffe med hvem som helst, levende eller død-  hvem ville du valgt?

Marie er ansatt i Østfoldmuseene. Hun er også medlem i Fredriksten Artillerie Compagnie og Det Norske Geworbne Infanterie Regiment i Fredrikstad. I tillegg har hun hatt omvisninger på både Rød Herregård og Fredriksten festning. Du kan trygt si at Marie er interessert i lokal historie.

-Hvis jeg skal velge meg ut én historisk person jeg synes er litt spennende så må det jo være Kælle dusin.

Kælle dusin?

-Ja, altså Karl XII. Men jeg ville ikke ha tatt en kaffe med ham altså. Da ville han nok ikke ha vært så fascinerende for meg lenger. Jeg vil nok helst beholde mystikken rundt ham, og den risikerer man jo fort å ødelegge hvis man treffer noen ansikt til ansikt. Tenk om han hadde skuffet meg!

Hvis du var din egen psykolog, hva slags råd ville du ha gitt deg selv?

-Ikke ta ting så tungt. Ikke bruk så mye tid på å gruble på ting, det meste ordner seg. Hvis du ikke får til dette, så får du til noe annet! Før satte jeg meg så mange mål, og hvis jeg ikke klarte å nå dem følte jeg meg skikkelig mislykka. Men nå ser jeg jo at de målene jeg ikke nådde den gangen førte til at jeg gjorde helt andre, men like spennende ting. Jeg hadde ikke vært her jeg er i dag hvis jeg hadde nådd alle de målene jeg satte meg før.

Hvem beundrer du?

-Bestemor. Hun bodde her i Halden til jeg var åtte. Bestemor har alltid vært en inspirasjon for meg, hun er utrolig flink til alt mulig slags håndarbeid og tradisjonelle håndverk. Det var bestemor som lærte meg å brodere korssting. Hun flyttet til Lesja da jeg var åtte, så jeg har ikke hatt et hverdagslig forhold til henne. Men mange i Halden vet hvem hun er. Jeg har fått høre mange ganger: Åh, er du barnebarnet til Eldbjørg du? Hun er så flink! Bestemor er min håndarbeidshelt.

 Hvem spiller hovedrollen i filmen om ditt liv?

-Det må bli Keira Knightley. I et kostymedrama, satt til 1700-tallet. Så kommer det en prins ridende..

Hvem ringer du når det brenner på dass?

Hvem ringer Marie til når det er krise?

-Pappa. Jeg er pappajente, og har et veldig nært forhold til pappa.

 

Alle foto: Veronica van Groningen. 

Kommentarer

kommentarer