Litt og noe om Haakon Selmer-Olsen

Rockekokk og restauratør Haakon Selmer-Olsen er redd for slanger, og kunne tenke seg å drikke mjød med Harald Hårfagre. Vi har stilt Haakon fjorten personlige spørsmål, sånn at dere kan bli litt bedre kjent med ham.

Ditt første minne?

– Ah, den er vanskelig! Jeg har gullfiskminne, jeg husker ikke hva som skjedde i går en gang. Jeg husker et puterom fra barnehagen. Der var det noe hvilestund eller noe sånt, vi skulle slappe av litt på madrasser på gulvet. Jeg var jo en rabagast, det kan tenkes de trengte at jeg roa ned litt.

Trekk frem noe i oppveksten som har definert deg

– Musikken var mye til stede. Jeg husker godt at jeg kjøpte tre kassetter da vi var på besøk hos bestemor i England: Mötley Crue, Samantha Fox, og Alice Cooper. AC DC var favorittbandet, og er det ennå. Mamma er engelsk, så vi var mye på besøk i England i oppveksten.

Snakka dere engelsk hjemme?

– Nei, mamma snakka mest norsk. Bortsett når hun ble sinna, da kom det noen engelske gloser. Åh, nå kom jeg på en ting. Mamma hadde en helt spesiell greie hun gjorde da vi var rabagaster.

Vi sitter på Kokkekollektivet, barndomsvenn og businesspartner på Kokkekollektivet Robert Aksmo pusler med noe borti baren. Haakon roper over bordene.

– Robert, husker du hva mamma gjorde da vi var rabagaster hjemme?

– Oppstilling, roper Robert tilbake.

Haakon ler.

– Nemlig. Vi måtte stille opp på rekke. Vi gjorde mye gærnt.

Foto: Veronica van Groningen.

Men det er ikke bare musikk og rampestreker som har vært med å forme Haakon til den han er i dag.

– Pub Royal har vært viktig for meg. I den tida jeg jobba der lærte jeg utrolig mye om det å drive restaurant. Det jeg lærte mest av var å stå i baren. Jeg måtte takle utrolig mange forskjellige situasjoner, og lærte meg å bli en god menneskekjenner. Det har jeg tatt med meg videre.

Hvis du kunne tatt en kaffe med hvem som helst, levende eller død-  hvem ville du valgt?

– Den tenkte jeg litt på. Til slutt landa jeg på Harald Hårfagre. Den planen om å bli konge over hele Norge, den skulle jeg gjerne hørt litt om. Men det måtte kanskje ha vært mjød i stedet for kaffe, på en skinnfell i en sånn vikinghall. Vikinger er jo tøffe. Men jeg skulle gjerne hørt litt om de planene hans, og så skulle jeg ha lagt inn litt aksjer for at Halden kunne bli hovedstad mens jeg først hadde ham på tomannshånd.

 

Vær din egen psykolog

– Jeg er nok ganske god på å være min egen psykolog. Jeg er flink til å fortelle meg sjøl at jeg ikke skal stresse med de små tinga. Det meste går bra, og jeg har blitt gammel nok til å tenke at det ordner seg. Jeg har aldri brydd meg så mye om hva andre mener, det gjør nok at jeg slapper av og tar ting med ro. Det er umulig å gjøre alle til lags. Jeg gjør det beste jeg kan, det får holde.

Hvem ser du opp til?

– Jeg har jo møtt veldig mange kjendiser gjennom det å være rockekokk, møtt mange av mine egne helter som jeg lenge har beundra på avstand. Jeg har møtt Ozzy Osbourne, Kiss, Alice Cooper, Slayer. Volbeat. Men det har nok gjort at jeg blir mindre starstruck, og ser på heltene mine med litt andre øyne. Det er bare folk dét og. Skal jeg trekke frem noen jeg faktisk beundrer så må det bli mamma. hun er en hverdagshelt for meg. Det var ikke så lett da vi var små, mamma og pappa hadde gått fra hverandre og hun ble alene med tre barn. Hun gikk opp og ned Festningsgata hver dag med tvillingvogn og meg på slep, og skulle håndtere huslån og mat på bordet og klær til tre barn. Vi mangla aldri noe.

Foto: Veronica van Groningen.

Hvem spiller deg i filmen om deg?

– Daniel Craig. Han er tøff.

Kan han lage mat da?

– Klart det. Han er jo James Bond. Han kan alt.

Hvem ringer du hvis det brenner på dass?

– Jeg har veldig mange jeg kan ringe. Jeg er heldig sånn. Jeg har mange gode venner, som kan veldig mye rart. Hvem jeg ringer kommer an på hva slags krise det er. Hvis det er et større problem så kan jeg innkalle til råd. Det har jeg gjort nylig faktisk. Vennene mine er smarte folk, de kan komme med innspill som jeg ikke har tenkt på en gang.

Foto: Veronica van Groningen.

 

Alle foto: Veronica van Groningen.

Her kan du lese flere Litt og noe om

Litt og noe om Jonas Borge Stafsengen

Litt og noe om Marie Svendberg Eriksen

Litt og noe om Anne Navestad

Litt og noe om Geir Andersen

Litt og noe om Gunn Helene Arsky

Kommentarer

kommentarer