Lise slipper låter

Endelig slipper Lise Backstrøm låter på Spotify, sånn at vi kan få høre den fine stemmen når hun ikke synger på konsert. Hold on magnolia kom for et par uker siden, og snart kommer en egenskrevet låt.

Mange av dere har sikkert hørt Lise Backtrøm synge. For dere som ikke har hatt gleden; det bør dere oppleve. Og nå kan dere oppleve det akkurat når dere vil, for nå har hun jaggu lagt ut en låt på Spotify.

Det startet med Ten Sing på nittitallet.

-Det var et helt supert miljø i Ten Sing, forteller Lise, vi hadde det så gøy. Vi hadde et dødsbra band. Jeg var aldri en sånn Rockehuset-type, så Ten Sing var et fint alternativ for meg som var glad i å synge.

Etter årene i Ten Sing har musikken vært en del av Lises liv. Hun hadde noen småopptredener rundt i byen som ung, men det ble aldri noe mer enn det. Så flyttet hun til Fredrikstad.

-Da jeg bodde i Fredrikstad, hadde vi mange singer/songwriter-kvelder på St.Croix-huset, forteller Lise. Det var der det liksom begynte for alvor.

Om å finne soundet sitt

Det var mens hun bodde i Fredrikstad Lise begynte å skrive egne låter. Hun spilte inn noen låter i Fredrikstad, og tok etter hvert kontakt med Freddy Holm for å spille inn hos ham.

-Jeg tok med meg en av låtene jeg hadde spilt inn som jeg ikke var helt fornøyd med til Freddy. Freddy dro frem pedal steel-gitaren sin, og det var akkurat det soundet jeg ville ha. Jeg ville ha de der bluegrass-instrumenteringene, men uten at det tippa over til blodcountry. Det fikk Freddy til.

Hold on magnolia

Lise skriver egne låter. Men den første låta hun slapp på Spotify var en cover. Det begynte med at en bekjent fortalte Lise om en fattig singer/songwriter fra USA som døde av alkoholskader i 2013. Han het Jason Molina. Lise hadde aldri hørt om Jason Molina før, men historien om livet hans gikk allikevel skikkelig inn på henne. Lise ble nysgjerrig på låtene hans og begynte å grave i låtkatalogen hans.

-Da dukka Hold on Magnolia opp. Den hadde Jason Molina skrevet ti år før han døde. På det tidspunktet visste han at han hadde så store alkoholskader at han visste at det kom til å gå dårlig. Jeg ble helt satt ut av den teksten. Låta handler jo om at han klamrer seg fast til livet på en måte. Men låta var rimelig skranglete. Freddy har jo produsert den til noe helt annet, han gjorde en kjempejobb med denne låta. Det var gøy å ta en litt sånn skranglete låt og gjøre den til min.

Carry your Lies

Lise synes det er veldig gøy å lete etter låt-skatter som hun kan covre og gjøre til sine egne. Men den neste låta som slippes har Lise skrevet både tekst og melodi til. Den heter Carry your Lies.

– Låta handler litt om at man kanskje ikke tør å være seg selv, og at man prøver å fortelle livet litt mer spennende enn det egentlig er.

Låtskrivinga går litt i rykk og napp, hverdagen som lærer spiser det meste av tid. I skoleferiene rydder hun vekk skolebøker og innleveringer og tar frem gitaren og lager låter. Men det er ikke selve skrivingen hun synes er mest gøy.

-Noe av det kuleste jeg vet er å gå i studio, forteller Lise. Det er altså morsomt.

Hun har en liten bunke med låter som ligger klare. Hun har også flere innspilte låter hun er fornøyd med.

– Jeg har ingen forventninger om at det skal bli noen pengesekk av det her, sier Lise. Jeg gjør det for at jeg synes det er gøy. Og så kan det jo dukke opp noen spillejobber av det, og det er jo gøy.

Dyrt å holde konsert

Lise har aldri holdt en egen konsert. Vi venter jo egentlig litt på en konsert med bare Lise.

-Det hadde vært gøy med en egen konsert. Men det er dyrt! Musikerne skal selvfølgelig ha betalt, og så koster det jo å leie et konsertsted og lydmann. Jeg må ha en seksti – søtti betalende bare for å få betalt musikerne, så det blir en risiko å ta.

Rett som det er blir hun bedt om å stille opp på andres prosjekter, og det setter hun pris på.

-Jul på Rød har vært en kjempemorsom ting å være med på, forteller Lise, jeg synes det er veldig morsomt å bli invitert inn i andres prosjekter.

Dag Brandth er en stor fan av Lises stemme, han hanket henne inn til sitt konsertprosjekt Earth moved, der de sang James Taylor, Carole King, John Denver og Joni Mitchell i to konserter; én på Bryggerhuset og én på Glenghuset i Sarpsborg. Og senest nå i oktober ble hun bedt om å synge et par sanger på Kirkens bymisjons TV-aksjonskonsert i Fredrikhalds teater. Lise bidrar også med en låt på Thorkild Lindskogs juleplate i år, og skal dessuten gjøre gjesteopptredener på julekonsertene til Dag Brandth og Thore Pettersen den 11. og 12. desember.

Så venter vi i spenning da, på når vi får høre Lise live igjen. Men i mellomtiden kan vi altså klikke oss inn på Spotify og høre henne synge der. Bare klikk her, så får du se. Ja, eller høre da.

Hold on Magnolia er utgitt på 111 Records.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer