Lines magiske verden

Lørdag åpner Galleri Lille Martine en vakker utstilling med kunstner Line Schjølbergs bilder og skulpturer på Galleri Rød Herregård.

Ute regner det fra en mørk novemberhimmel, men inne på Galleri Rød er det tørt, lyst og varmt. Der er kunstner Line Schjølberg og gallerister Stein og Christine Willoch Mathisen i gang med å forberede ny utstilling.

Stein og datteren Christine banker og bråker på Galleri Rød!

Line Schjølberg arbeider med maleri, skulptur og grafikk. Hun er en erfaren kunstner, utdannet ved Det tverrfaglige kunstinstitutt, og etterutdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har mange separatutstillinger på kjente, norske gallerier bak seg, i tillegg til at hun har deltatt på gruppeutstillinger som eksempelvis en utstilling i regi av Kunst Rett Vest/BkiB ved Henie Onstad kunstsenter.

Tittelen på Lines utstilling på Rød er Wonderland.

– Jeg er inspirert av skog, natur og eventyr, forteller Line. Jeg jobber mye med disse temaene, og vil gjerne skape en litt magisk stemning i bildene. Gjerne inn mot dette at vi voksne glemmer å leke, vi glemmer magien fra barndommen. Jeg vil gjerne gjenskape den følelsen, den liker jeg godt å kjenne på.

Mange av Lines bilder henger allerede på galleriets vegger. Det er i sannhet noe drømmeaktig og eventyrlig over dem alle. De forestiller barn som leker i en skog, eller står i ensomhet ved et vann. Noen av barna har dyremasker på, mange er i interaksjon med et dyr.

Line skaper sitt eget, magiske univers når hun arbeider.

– Jeg liker så godt å være der. Og fremdeles dukker det opp bilder som jeg har lyst til å male og formidle ut, jeg er åpenbart ikke ferdig innenfor den tematikken ennå.

Danner du ofte din egen historie tilknyttet skulpturene og maleriene?

– Ja, det gjør jeg. Jeg har med meg mine tanker og historier når jeg jobber frem et bilde, men jeg ønsker ikke å fortelle så mye om det. Jeg vil heller åpne opp for at det er rom for betrakterens egne tolkninger.

For noen år siden tok Line opp skulptur som arbeidsform, etter mange års pause.

– Aller først begynte jeg å lage helt hvite skulpturer, som jeg satte ut i naturen og fotograferte. Det var veldig fint å jobbe på den måten. Men etter hvert begynte jeg å glasere figurene også, og gi dem farge. Nå utforsker jeg den kunsten det er å jobbe med farge og glasur. Det er komplisert, for fargen endrer seg i ovnen.

De seneste årene har Line begynt å ta skulpturene inn i utstillingsrommet.

– Skulpturene snakker med maleriene, det er den samme, magiske tematikken her. Jeg har tenkt til å jobbe mer med skulpturer fremover, og lage større skulpturer også. Kanskje blir det utstillinger med bare skulpturer også, hvem vet?

Line setter skulpturene sine opp på små hyller.

Vi går en runde i galleriet. Både skulpturene og bildene forestiller barn.

Hvorfor er barnet så sentralt i kunsten din?

– Barnet er mer åpent og mottagelig enn vi er som voksen. Da jeg var liten, tegnet jeg hele tiden. Jeg hadde en venninne som jeg tegnet masse sammen med, vi gjemte oss vekk for å få tegne i fred. Vi tegnet fantasiene våre; alver og eventyr og magiske skoger. Det å komme tilbake til det, som voksen, er jo helt fantastisk. Når man ser barnet i disse settingene, kan det kanskje åpne opp for glemte rom som vi hadde i barndommen, men har lukket døren for.

Line vil gjerne hjelpe betrakteren inn i de glemte og gjemte rommene.

– Det å kjenne på de psykologiske mellomrommene i livet er så verdifullt. Vi har mellomrom som vi ikke går helt inn i. De har jeg lyst til å gjøre litt mer synlige. Det er jo også noe veldig drømmeaktig over noe jeg gjør, jeg liker å ta drømmeuniverset inn i arbeidet mitt.

Line kan gjerne legge en følelse hun har hatt inn i det hun maler. Vi står foran et bilde av en jente som står alene ved et vann. Følgesvenn, heter bildet.

– Noen ganger kan jeg ønske å formidle en følelse. For eksempel som på dette bildet her: Hun står jo alene på bildet, men i vannet ser man refleksjonen fra to. Kanskje er det en refleksjon over en sorg, kanskje hun har mistet noen?

På noen av bildene ser vi barn med dyremasker. Eller er det kanskje et barn som lever inni et dyr?

– Noen gang vil man skjule seg, være en annen enn den man egentlig er. Kanskje ta på seg dyrets makt? Jeg synes det er spennende å jobbe med samspillet mellom dyr og mennesker, er det et dyr man ser eller er det et menneske. Det er en slags fantasi.

Vil du ta deg en tur inn i Lines vakre drømmeverden? Utstillingen åpner lørdag klokken 12, og er åpen frem til 16.

Utstillingen er også åpen søndag mellom 12 og 16, samt lørdag og søndag neste helg i samme tidsrom.

 

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer