Levi, Geriljagress og Tuka

Torsdag 30. juni lanserer Levi Henriksen boka Geriljagress på Kulturhuset i Halden. Onkel Tuka stiller for å spille og preke om boka som handler om dem.

Norske albumklassikere, har du hørt om det? Christer Falck og John Richard Stenbergs crowdfundingsprosjekt, der de reutgir norske album ved hjelp av pengebidrag fra deg og meg? Vel, CDene har det blitt mange av, men jaggu bedriver de også bokutgivelser, der de inviterer norske forfattere til å skrive om plater som har betydd noe for dem. Da Levi Henriksen sto for tur, valgte han rett og slett å dedikere sin bok til Tuka og deres debutplate Geriljagress.

Torsdag neste uke lanserer Levi, Tuka og forlaget boka på Kulturhuset, med tilhørende bokprat og minikonsert med Tuka. Forlegger Christer Falck kommer også for å delta på bokprek.

Men åssen skjedde det her egentlig? Hvorfor velger Levi Henriksen egentlig å skrive en bok om Geriljagress? Håkon Ohlgren kan fortelle littegranne om det.

– Nå skal du høre, sier Håkon. Det var sånn at da vi ga ut Geriljagress i 1998, så jobba Levi som journalist Glåmdalen avis, og han skulle anmelde plata vår. Han ble etter eget sigende helt knocka da han fikk plata vår på pulten sin. Så han ga oss en sekser. Vi skjønte ingen ting, og tenkte at det måtte være en skrivefeil eller noe sånt.

Ikke lenge etter spilte Onkel Tuka i Kongsvinger, og der kom Håkon i prat med Levi.

– Det viste seg at han hadde mer peiling på Halden-rockens historie enn oss, han var som et leksikon på haldenmusikk. Han hadde jo også hørt Young Lords på Kongsvinger på åttitallet, da Henning var rock, og han hadde blitt helt satt ut av det også. Så han har fått seg et par sånne smeller fra Halden. Vi bonda litt på det, og fant ut at vi hadde mye å preke om.

Prat ble til kameratskap, og snart var Levi og Håkon på tur sammen i Amerika.

– Vi kjørte langt, og hadde mange fine samtaler i bilen. Levi skrev på en bok som heter Babylon Badlands. Og mens vi satt der i bilen og preka, sa jeg mange rare ting. Da kunne Levi si; det du sa der, skal du bruke det til noe? Og da svarte jeg: Nei, det har jeg jo akkurat brukt, jeg har akkurat sagt det. Innimellom så kommer det nemlig noe ut av meg som kan brukes til noe. Så da brukte Levi kanskje det i boka. Han fanger opp ting, han er jævlig nysgjerrig. Den turen til Amerika beskriver han forresten i boka si.

For Levi ble Tukas debutplate et dytt, som sendte ham ned nye kreative gater. Snart gikk han fra mange ganger refusert skribent, til utgitt forfatter på Gyldendal.

– Levi påstår at han fant stemmen sin da han hørte plata vår. Før Geriljagress handla alle bøkene han skrev om folk som dro vekk fra bygda de kom fra. Mange av tekstene vi synger handler om dem som ikke drar, om dem som er stolte av bygda dem kommer fra. Så da begynte han å skrive om folk som ble, i stedet for folk som dro. Det er i hvert fall sånn han forteller det. 

Geriljagress er en hommage til Onkel Tuka og debutplata deres, der Levi forteller hvordan det var da han hørte plata for første gang. Tekstene. Musikken. Håkon ble sjøl invitert til å skrive i boka. Noe er oversatte tekster, noe er tatt fra eget hode. Dessuten skriver han litt om egne låter.

– Jeg har laga beskrivelser av alle låtene på plata, der jeg forteller litt om hvordan låtene ble til blant annet. Og så kommer det noen historier, noen ting som er lettere å snakke om nå enn for tjuefem år siden. Litt om hva vi drev med den gangen, sånne ting som ikke nødvendigvis var helt lov, men som vi drev med allikevel. Jeg tror det er blitt forelda nå. Og så har Levi anmeldt plata på nytt. Etter 25 år.

Hva slags terningkast ble det denne gangen?

– Du får lese boka sjøl. Men han er jo en positiv type.

Torsdag skal Håkon, Levi og Christer kjøre en bokprat på plassen utenfor Kulturhuset, og etterpå blir det altså en liten konsert med Onkel Tuka.

– Vi skal gjøre det enkelt, vi stiller oss rett på bakken og mæler på. Tar det tilbake til utgangspunktet.

Hvordan er det at Levi Henriksen skriver en hel bok om debutplata deres?

– Det er jævla fint, og ganske motiverende. Jeg får lyst til å drive mer med musikk. Det er kult at noen får noe ut av det vi lager.

Bokprat og minikonsert med Levi Henriksen og Onkel Tuka altså, utenfor Kulturhuset torsdag 30. juni. Hvis været ikke holder, flyttes hele kalaset inn i huset.

Det begynner klokka sju, og er helt gratis! Jeg synes ikke det er noe å lure på.

Kommentarer

kommentarer