Levde på 1700-tallsvis hele helgen

I helgen har det vært slag på Fredriksten festning og i Sponvika. Bak begge arrangementene ligger det mange timer med planlegging. For hva skjer egentlig når mange personer skal leve på 1700-tallsvis en hel helg? 

Både slaget på Fredriksten og angrepet i Sponvika har fått massiv oppmerksomhet. Menn i uniform som bruker geværer og smeller med kanoner. Noen faller relativt troverdig døde om og andre springer bak nærmeste palisade.
Men bortsett fra alt dette, så har det foregått en rekke andre forberedelser og aktiviteter tilknyttet arrangementene. En av de som har brukt mye tid på å planlegge det er Anita Warberg i Fredriksten Artelleri Compagnie. (FAC)
– FAC fikk oppdraget med å gjenskape hendelsen fra 1716 i festningen for et års tid siden, så vi har brukt tiden godt. Vi vet at våre gjester setter pris på å bli ivaretatt med gode program, god mat og mulighet for å oppleve vår fantastiske festning, forteller hun.

FAC har fått et bredt nettverk av folk som liker å delta på arrangementer som dette, gjennom at de selv deltar på mange begivenheter.
– Vi har etablert et samarbeid med personer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Dette startet da vi samlet en del folk for å kunne delta i den store 200 års markeringen i Waterloo i 2015. I forkant av dette var vi i Leipzig i 2013 med 160 personer. Vi har møttes jevnlig på tvers av landegrenser, gjennomført leirer og satt opp kriterier for uniformering og utrustning.

FAC ble opprettet i 1990, og grunnlaget for at de ble dannet var et ønske om å visualisere den betydningen Fredriksten festnings artilleri hadde for landet i 1716 og 1718.
– Nå har vi nådd en milepæl, ved å gjennomføre markeringen på Fredriksten på lørdag.

De sendte ut invitasjoner til helgens begivenheter, og håpet på å få med 160 personer. Totalt kom det 190, og de var fra Norge, Finland, Polen, Sverige, Danmark og USA.
– Vi kler oss i drakter som helst skal være korrekte for tidsperioden, og de har gjerne et ukomfortabelt snitt for det moderne mennesket. Vi spiser mat som er både enkel og sofistikert på grunn av ingrediensenes sammensetning og styrke, forteller Anita.

I helgen ble Overberget på Fredriksten festning brukt som base, og der var det både matservering og hyggelig lag.
– Vi sover ofte i telt, vi marsjerer milevis for å utkjempe slag og vi kokkelerer i stekende sol over gryter vi har slept med oss gjennom ulendt terreng, forklarer hun.
De er opptatt av detaljene, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
– Hvilke strømper er historisk korrekte? Hvilke telt er tidsriktige? Og så må du selvfølgelig spise med korrekt redskap. Roller er også en viktig del av det store bildet. Er du kokk eller menig så er du helt og fullt i leir ved at du gjør det som kreves i rollen, og du gjør det selvfølgelig i korrekt antrekk.

Vil du vite mer om FAC?
Besøk facebooksiden deres her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer