Leter etter Haldenkeramikk

Har du noe keramikk av lokal avstamning liggende? Den er ønsket! Foreningen Haldenkeramikk samler nemlig inn lokalt produsert keramikk til en historisk Haldenkeramikk-samling.

Foreningen Haldenkeramikk er en gjeng keramikkentusiaster som brenner for å skape oppmerksomhet rundt lokal keramikkhistorie. Foreningen har satt seg fore å lage en egen Haldenkeramikk-samling, og reiser land og strand rundt for å lete etter keramikk av haldensk avstamning. Neste sommer blir det en stor utstilling på Galleri Rød fra juni til september! Nå går foreningen ut og ber Haldens befolkning om hjelp. Har du noe lokal keramikk liggende på et loft eller i en kjeller kanskje? Nå er det på tide å hente den frem.

Jeg tar en tur innom foreningens lokaler for å høre hvor langt de har kommet i innsamlingsprosessen. Akkurat nå er keramikkentusiastene midt i et massivt registreringsprosjekt av keramikkgjenstander de har samlet inn. Alle innkjøpte og innleverte gjenstander skal fotograferes og registreres i et digitalt register. Til slutt skal alt være tilgjengelig i et digitalt museum, i samarbeid med Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger.

Haldenkeramikk samler inn og registrerer lokalt produsert keramikk.

Nicola og Hanne

Nicola Bjerén sitter i styret i foreningen Haldenkeramikk, og Nicola kjenner den lokale keramikkhistorien fra innsiden. Foreldrene til Nicola jobbet nemlig begge i byens keramikkindustri, blant annet for keramikkprodusenten Arnold Wiig fabrikker. Selv har Nicola jobbet med både Otto Mulders og Britt Johansen Hauge. Han har faktisk vært med på å lage relieffet som henger på Halden Sparebanks yttervegg!

-Den første betalte jobben jeg fikk var på Arnold Wiig, forteller Nicola. Jeg skulle egentlig reise på sjøen, men jeg hadde ikke tatt koppervaksine, så jeg ble nektet utreise. Så da begynte jeg å støpe gipsformer på Arnold Wiigs fabrikk i stedet. Da var jeg femten år gammel.

Nicola viser frem noen av plattene foreningen Haldenkeramikk har samlet inn.

-Nicola er en historie i seg selv, sier Hanne Røed. Han har sett industrien fra innsiden, og er en uvurderlig kunnskapskilde sånn sett.

Hanne ble interessert i Haldens keramikkhistorie da hun fant en rar vase på loftet for noen år siden. Da hun oppdaget at vasen var laget ved en keramikkfabrikk her i Halden ble hun interessert. Da hun fant ut at det hadde vært minst 11 keramikkfabrikker i Halden ble Hanne hekta på lokal keramikkhistorie. Siden har hun jobbet for å fortelle Haldenkeramikkens historie, og hun har virkelig gjort en innsats. Ikke minst på Tistedal skole, der Hanne jobber som lærer. Les om keramikkprosjektene Hanne har dratt i gang i samarbeid med kollega Lelja Cirkic og Den lokale kulturelle skolesekkens Kirsti Andersen her:

-Haldenkeramikken er et eventyr!

På søken etter Halden-keramikk

Haldenkeramikks entusiastiske medlemmer er konstant på leting etter lokalt produsert keramikk.

-Vi leter på Tradera, forteller Nicola, og vi følger med på Blomqvist. I tillegg drar vi på bruktbutikker, Røde Kors-butikker og loppemarkeder over hele landet for å lete etter Haldenkeramikk. Haldenserne har begynt å oppdage oss nå, og vi synes det er veldig moro når folk ringer oss for å fortelle oss at de har noen esker med keramikk på loftet.

Som oftest ble keramikkgjenstandene signert av produsenten. På nyere keramikk er det imidlertid ikke alltid påmalt en signatur, i noen tilfeller nøyde produsenten seg med å sette på en klistrelapp. Men klistrelapper både ramler av og blir vasket av, og da er det plutselig ikke så enkelt å vite hvem produsenten er.

Hanne Røed viser hvordan baksiden av plattene kan fortelle hvilken fabrikk keramikken kommer fra. Denne er produsert på Arnold Wiig fabrikker (AWF).
Slik kan du kjenne igjen Haldenkeramikken. Stempler eller klistremerker under vaser og fat viser hvor keramikken er produsert.

-Vi er en detektivklubb, forteller Hanne. Vi ser på glasur, vi ser på design og mønstre, og vi leter oss frem til historien. Som regel klarer vi å finne ut hvor de usignerte gjenstandene hører hjemme. Men vi er veldig glade for at vi har med oss fagfolk som Nicola og Britt Johansen Hauge, de er til stor hjelp i dette prosjektet. I tillegg har vi jo kunstutdannede kunstnere med oss i foreningen. Vi er faglig sterke.

Hanne og Nicola er svært glade for at Halden historiske Samlinger var interessert i å samarbeide med foreningen Haldenkeramikk om å registrere keramikkgjenstander i et online register. Hver eneste keramikkgjenstand føres sirlig inn i et dataprogram. Registreringsskjemaet er utarbeidet av Halden historiske Samlinger (HhS), som akkurat har avsluttet sitt egne store registreringsprosjekt. Alle HhS’ gjenstander på Øvre Magasin har blitt registrert, fotograferert og katalogiserert til et eget digitalt museum, og siden har gjenstandene blitt flyttet til sitt nye hjem på Spinneriet.

-Vi veldig glade for at vi får låne James Archer i Halden historiske Samlinger til registreringsprosessen, sier Hanne, han er så kunnskapsrik og dyktig.

Nicola foran pc’en Haldenkeramikk bruker til å registrere keramikkgjenstander de har kjøpt eller fått innlevert.

Ønsker seg keramikk og historie

Nå går foreningen ut og oppfordrer haldenserne til å grave på loft og i kjeller etter Halden-keramikk.

-Vi er ute etter brukskunst, sier Hanne. Vi er ute etter det hverdagslige, som ble brukt hver dag. Askebegre, lampeføtter, alt mulig. Men vi er også på utkikk etter det unike. Den tredje tingen vi er ute etter er historie! Er det noen som kjenner til historien bak gjenstanden de har er vi veldig interesserte i det også.

-Vi ønsker oss også historier fra folk som har slekt eller bekjente som jobbet i keramikkindustrien, legger Nicola til. Kanskje noen har en tante som satt og dekorerte vaser? Eller en bestefar som jobbet i en keramikkfabrikk? Vi vil fortelle hverdagshistoriene fra Haldens keramikkhistorie.

Har du noe keramikk du kunne tenke deg å donere til Haldenkeramikk? Ta kontakt med Foreningen Haldenkeramikk da vel!

 

Kommentarer

kommentarer