#Lesmer 2019

I år er det fem hundre år siden den første norske boken ble trykket! Jubileet markeres selvfølgelig på Halden bibliotek. 

I 1519 gikk de to første norske bøkene i trykken. Det var erkebiskop i Nidaros, Erik Valkendorf, som bestilte trykkingen av historiens første bøker på norsk. Han måtte til København og Paris for å få jobben gjort. Det fantes nemlig ikke boktrykkere i Norge på den tiden, den første boktrykkpressen kom til Norge først i 1643. Det var ikke akkurat lettlest sengelektyre herr erkebiskop av Nidaros ønsket trykt mellom to permer, den ene boken var en messebok og den andre en håndbok i liturgiske seremonier for prester.

Bokjubiléet markeres av Nasjonalbiblioteket under fanen Bokåret 2019, og alle landets bibliotek er med på festen. Halden bibliotek er selvfølgelig intet unntak, de har satt i gang kampanjen #Lesmer 2019.

-Vi valgte å lage en leseutfordring for å markere Bokåret, forteller bibliotekar ved Halden bibliotek Hedvig Grønlund Moen. Vi vil ha et ekstra fokus på leseglede i år. Hver måned kommer det en ny leseutfordring til haldenserne, og de som deltar kan vinne en premie når Bokåret 2019 er omme.

I januar var utfordringen å lese en bok som ble utgitt i 2018, og i februar var det å lese en bok som har blitt filmatisert. I mars oppfordrer biblioteket leserne til å lese en tegneserie eller en grafisk roman! Se alle de månedlige leseutfordringene her.

-Vi vil jo gjerne høre hva leserne synes om bøkene de har lest, forteller bibliotekar Silje Falch Johnsen, så legg gjerne ut bilde av boka du har lest på Facebook eller Instagram og tagg oss med #lesmer2019, #bokåret2019 eller #haldenleser2019.

For den som ikke er så digital av seg kan man stikke innom biblioteket og ta med seg Bokåret 2019-skjemaet de har liggende i skranken. Når Bokåret 2019 er omme trekkes det en vinner blant både analoge og digitale deltagere. Vinneren får en ennå ikke bestemt, men bokrelatert premie.

I løpet av året vil også Halden bibliotek invitere til en rekke forfattermøter og andre arrangementer for å markere Bokåret 2019. Det første arrangementet er allerede i mars.

-Inger Lise Skauge skal ha lesestund hos oss den 16. mars, sier Silje. Inger Lise skal lese fra barneboken Fredriksten – i 1718 datt’n.

Barneboken Fredriksten – i 1718 datt’n ble utgitt høsten 2018.

Inger Lise Skauge er en av forfatterne bak den lokalhistoriske barneboken. Sammen med Jens Bakke har hun skapt en fin barnebok som oversiktlig og underholdende oppsummerer festningens historie. Boken er vittig og vakkert illustrert av Pontus Berglund.

Utover høsten blir det flere forfattermøter og arrangementer i bibliotekets regi, følg Halden bibliotek på Facebook så vil du få se programmet når det er klart!

Du kan også gå på Halden biblioteks hjemmeside og lese om aksjonen der.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer