Leselysten er vekket

Mange haldensere møtte opp for å overvære Toril Brekkes lansering av sin nyeste roman «Alle elsket moren din» på Bryggerhuset onsdag kveld.

Mons Hvattum fikk æren av å ønske velkommen og introdusere bautaen Brekke på Bryggerhuset onsdag kveld. Hvattum snakket kort om Brekkes bakgrunn og forfatterskap før han overlot scenen til forfatteren.

-Det er kanskje ikke så rart at Toril Brekke ble forfatter, sa Hvattum, med to så kreative foreldre var det jo opplagt at hun kom til å leve av noe kreativt.

Godt oppmøte og lydhørt publikum på forfattermøtet på Bryggerhuset onsdag kveld.

Da Toril Brekke fikk scenen kunne hun imidlertid fortelle at det ikke var helt selvfølgelig at hun skulle tre inn i kunstnernes rekker som voksen.

-Mine foreldre ville slettes ikke at jeg skulle bli kunstner, fortalte Brekke, de visste hvor vanskelig det var å klare seg på kunstnerlønn. Min far ville at jeg skulle bli diplomat, han ville at jeg skulle ut i verden og «diplomatere», som han kalte det. Og så skulle han komme på besøk, og sitte i et hjørne og dikte.

En sovepose, og en katt som boa

Men Toril Brekke visste fra tidlig alder av at hun skulle bli forfatter. Den første boken skrev hun allerede da hun var 19, men kastet den ved en feiltagelse. Toril startet for alvor sitt forfatterskap noen år senere – med en katt, en sovepose og en metodebok ved navn «Romanens formvärld». Torils daværende mann ville flytte til et nedlagt småbruk i Nord-Norge.

-Jeg sa at jeg kunne bli med på det på en betingelse; at jeg fikk lov til å bruke ett år på å skrive en roman. Og han sa ja til det. Så da satt jeg langt oppe i nord, i et iskaldt hus og skrev min første bok oppi en sovepose, med en katt som en boa rundt halsen.

Senere lærte Toril mer om metode på filmkurs. På et kurs i England lærte Toril at ethvert kunstverk bør kunne oppsummeres med: This is a story about X, who wants Y.

-Hvis jeg skal bruke dette som rettesnor for denne romanen, så kan setningen lyde slik: Dette er en historie om en liten jente som vil vite hvem faren hennes er. 

Toril Brekke leste høyt fra den første siden i romanen «Alle elsket moren din» på Bryggerhuset onsdag kveld.

«Alle elsket moren din» handler om forsømte lille Agathe, som vokser opp i etterkrigs-Oslo uten far. Hun bor sammen med en egoistisk, bortskjemt og fraværende mor, en tilstedeværende og politisk bevisst mormor og en morfar med et par mørke hemmeligheter i sin fortid. Og onkel Jannik, en attpåklatt som fremdeles går på skolen mens Agathe er liten. Agathe undrer svært på hvem faren hennes er. Moren er unnvikende, og svarer ikke når Agathe spør.

Jeg minnes at jeg spurte henne flere ganger, leser Toril høyt fra boken, men hun unnlot å svare klart. I steden fylte hun ørene mine med konkyliesus eller hodet mitt med nynning mens hun hyllet meg inn med sigarettrøyk, som et eventyrsjal.

Kulisser fra egen oppvekst

Hvem som er Agathes far får man imidlertid ikke svar på i «Alle elsket moren din». Svaret kommer om to bøkers tid. «Alle elsket moren din» er nemlig den første romanen i en oppvekst-triologi om Agathe og hennes søken etter sitt opphav. Gjennom tre bøker følger vi Agathe fra hun er fire til hun er tenåring.

-Når den tredje boka kommer, får dere et endelig svar på hvem som er Agathes svar, jeg lover, sier Toril, til lett humring fra salen.

Triologiens kulisser er Toril Brekkes eget oppvekstmiljø på femti- og sekstitallet på Lilleberg ved Valle Hovin i Oslo. Agathe går på de samme skolene som Toril gikk på, og de ytre rammene er nøyaktig de samme som Torils oppvekstrammer. Med noen personer lagt til naturligvis.

Torill tar i mot takkeblomster fra Mons Hvattum etter forfattermøtet.

Det var flere fra publikum som hentet seg en bok hos Jo Køhn og gikk frem til forfatteren for en signatur etter endt foredrag.

Oppsummeringsvis er det på sin plass å si takk til Halden Litteraturforening og Toril Brekke for et inspirerende og underholdende forfattermøte, leselysten er definitivt vekket!

Kommentarer

kommentarer