Leder ungdommer gjennom 24 timers rollespill

Se for deg ungdommer på rekke og rad i nattens mulm og mørke med ryggsekk på ryggen. De vet ikke hva som venter de neste timene annet enn at de skal prøve seg på rollen som flyktninger. Underveis i løypa møter de haldenseren Jonas Borge Stafsengen. 

Refugee Norge er en frivillig organisasjon som inviterer til rollespill med flyktninger som tema. De henvender seg i all hovedsak til grupper med konfirmanter, i løpet av et år har de omtrent 5000 deltagere.
Stafsengen begynte som frivillig og spilleder i 2012.
– Jeg fikk høre om Camp Refugee via en bekjent og ble nysgjerrig. Sendte dem en mail om at jeg ville vite mer om det, og plutselig fikk jeg lov til å være med i løpet av et par dager. Har vært borte i et lignende konsept før, og jeg har alltid syns at rollespill er spennende, forteller han.
Rollespillet foregår primært på Trandum. Der tas gruppene imot og deles opp i mindre grupper som etter hvert blir ”familier”. De får en introduksjon til rollespillet med kjøreregler og informasjon. Alle får utdelt ny identitet, pass og en familiehistorie de skal leve seg gjennom.
– Tanken er at de skal komme seg fra Sudan til Norge. Ved ankomst til Norge skal de søke om asyl. Alle familiegruppene må velge seg en familiefar som skal lede gruppa. Hele rollespillet varer i 24 timer.

Jonas 2

I løpet av 24 timer er deltagerne innom flere sekvenser.
– De skal innom ambassaden og grensen. På veien er de på flukt, og de kommer også til en FN-leir. Når de kommer til Norges grense blir de tatt hånd om av politiet. Alt oppleves som veldig reelt for deltagerne, forklarer Stafsengen.
Han forteller at det er mange forskjellige reaksjoner blant konfirmantene.
– Deltagerne får ikke ha med seg mobiltelefoner eller klokker på turen. Det gjør at kontrasten blir stor til det livet de vanligvis lever. En av konfirmantene sa at hun drømte om ”Netflix i badekaret..” og da sa en annen ”Netflix og en kebab i badekaret..”. Det er ingen tvil om at opplevelsene de er med på som flyktninger går inn på dem.

DSC_9447

Stafsengen forteller at alle som er med å lede rollespillet er opplært til å håndtere forskjellige situasjoner og roller.
– Vi må være gode til å leve oss inn i rollen og improvisere. På det forrige rollespillet vi hadde var jeg leder for FN-leieren, det var spennende. Hva jeg skal være på det neste arrangementet vet jeg ikke, da det er en del av konseptet at vi skal være klare til å spille alle roller.

Camp Refugee de vil arbeide for å skape et trygt samfunn med større likeverd og respekt mellom mennesker, fritt for vold, fremmedfrykt og rasisme.
– Det er en viktig grunnsetning vi jobber for; Ethvert menneske er unikt uavhengig av hudfarge, språk og livssyn, kjønn og seksuell legning, nasjonalitet og kulturell bakgrunn, sier Stafsengen.
Han syns det er fint å kunne bruke tiden sin til å jobbe med holdninger og bidra til å opparbeide høyere toleranse blant deltagerne.
– Gjennom rollespillet må deltagerne ta beslutninger enkeltvis og i fellesskap, og deretter ta konsekvensene av dette.

 

Kommentarer

kommentarer